NÁZOR: Vstupenka na kolotoč

Adam Zelinka | 19.03.2017 22:00
Veronika Velez-Zuzulová Foto: ,
Veronika Velez-Zuzulová.
ADAM ZELINKA: Život si si mohla uľahčiť. Prečo si radšej nevyložíš nohy na stôl? Prečo už konečne nezavrieš dvere pred dotieravým tlakom? Prečo neprenecháš drinu iným - podstatne mladším?

Stačí, keď povieš jediné slovo: končím!

V hlave Veroniky Velez-Zuzulovej sa v ostatných týždňoch znovu ozýval známy hlas. Ten, ktorý jej nedal spávať ani vlani. Bol možno ešte silnejší. Lákal ju do športového dôchodku.

Lenže slovenská lyžiarka ho znovu utíšila. Heslo otvárajúce dni bezstarostnosti a zaslúženého oddychu nevyriekla. Bezpochyby mala k nemu blízko. V prípade, že by z jej úst vyšlo, podporili by ju v jej rozhodnutí mnohí – rodina predovšetkým.

Otec Timotej bol na dopísanie veľkého príbehu pripravený už vlani…

Slovenská stálica si však radšej znovu kúpila vstupenku na vratký kolotoč. Na rovnaký, aký ju vozí už sedemnásť rokov. Všetky jeho pohyby pozná dokonale. Vie, kedy ňou trhne vľavo, kedy vpravo.

V máji sa naň pohodlne usadí opäť. V posilňovni začne zo seba žmýkať litre potu. Formu ponaháňa na ľadovci, nezabudne na cibrenie psychiky – aby nepodľahla veľkým očakávaniam.

Všetko urobí dobrovoľne.

Telo i myseľ znovu vystaví extrémnej, trištvrte roka trvajúcej záťaži – vraj už naposledy. Život naskladá do neúprosného harmonogramu – z Francúzska sa presunie do Ameriky, z Ameriky do Švédska, zo Švédska späť do Francúzska. Ako na kolotoči.

Všade bude naháňať sekundy, body, konkurovať dravej mladi. Hnať ju bude obrovská výzva – že ešte nepatrí do starého železa. Každému bude chcieť dokázať, že urobila správne rozhodnutie.

Bratislavčanka ide do rizika. Nie je isté, že sa bude lúčiť na vrchole. Fanúšikom možno bude o rok mávať ubolená, bez medaily na krku.

A možno z kolotoča vystúpi hrdinským krokom…

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ