Galatasaray ešte neprehral, Košičanky to chcú v utorok zmeniť

SITA | 06.03.2017 11:44
Good Angels Košice Foto: ,
Ilustračná fotografia.
Galatasaray Istanbul neprehral v základnej ani vyraďovacej časti Európskeho pohára FIBA basketbalistiek 2016/2017 dosiaľ ani jediný zápas.

„Chceme byť prví, ktorí zmenia túto štatistiku,“ odhodlane vyhlásil pred utorňajším úvodným zápasom štvrťfinále play off (v Angels aréne od 17.45 h) tréner Good Angels Košice Peter Jankovič. „Zdolať ho bude náročné, ale nie nemožné. Tento tím možno viac žije zo svojho rokmi budovaného mena, ale na súpiske už nemá hráčky takých zvučných mien ako za nedávnych euroligových čias.“

Jednoznačnou líderkou súčasného tureckého družstva, ktoré hrá agresívne v obrane a často v nej zdvojuje, je 22-ročná americká rozohrávačka Moriah Jeffersonová; tá má v tomto ročníku EP priemery 22,2 bodu, 3 doskoky a 4,7 asistencie. „Tím stojí a padá na jej výkonoch, nemá problém dať dvadsať aj viac bodov. Máme dve možnosti – buď sa pokúsime ubrániť ju, alebo vypojiť z hry všetky jej spoluhráčky. Myslím si, že druhá cesta bude schodnejšia. Nech nám Jeffersonová nastrieľa hoc aj 25 bodov, ale ostatné hráčky sa nesmú chytiť. Videoanalýza ukázala, že súper nemá až takú silu pod košom, čo by pri súčasnej forme našich pivotiek mohla byť pre nás výhoda,“ ponúkol svoj pohľad Jankovič.

Košičanky majú za sebou vydarené obdobie pod domácimi košmi. Do extraligového play off vstúpia podľa predpokladov z 1. priečky, od postupu cez maďarský Cegléd do štvrťfinále EP zdolali vonku Ružomberok a po dvakrát Piešťanské Čajky aj Šamorín v nadstavbovej skupine o 1. – 4. miesto. „Odohrali sme kvalitné zápasy. Po dlhých sezónach sme absolvovali v lige veľmi dobré a náročné previerky pred vystúpením v pohárovej Európe, takže pevne verím, že sme dobre pripravení. Mali by sme nastúpiť v kompletnom zložení, aj keď Dominika Baburová má problém s achilovkou. Azda sa lekárom a fyzioterapeutom podarí dať ju včas dokopy,“ verí kouč Košičaniek.

Vo štvrťfinále Európskeho pohára FIBA sa hrá na odvetu. Košičanky po utorňajšom prvom zápase odletia do Istanbulu vo štvrtok, Galatasaray ich privíta na svojej palubovke o deň neskôr 10. marca už od 14.00 h SEČ. O postupujúcom rozhodne vyšší počet víťazstiev, resp. lepšie celkové skóre. „Pred prvým vystúpením máme jediný cieľ – víťazstvo, aby sme si pred odvetou utvorili čo najlepšiu pozíciu,“ doplnil Peter Jankovič.