Vlhová: Keď je šťastný tréner, som šťastná i ja

Adam Zelinka | 17.02.2017 09:00
Livio Magoni, Petra Vlhová Foto: ,
Livio Magoni so svojou zverenkou Petrou Vlhovou.
Keď prichádzala pred štyrmi rokmi na svoje premiérové majstrovstvá sveta do rakúskeho Schladmingu, sedemnásťročná tínedžerka len zbierala skúsenosti.

Predvlani si už na šampionát do amerického Beaver Creeku niesla žiarivú vizitku juniorskej majsterky sveta. Na stretávku elity do St. Moritzu mierila Petra Vlhová (21) v úplne odlišnej pozícii – vychádzajúcej hviezdy.

Po zisku striebornej medaily z tímovej súťaže ju slovenská zjazdová lyžiarka potvrdila aj v obrovskom slalome – ôsmym miestom. „Viem, že na stupeň víťazov v tejto disciplíne zatiaľ nemám, no postupne sa k elitným pretekárkam približujem,“ hovorí rodáčka z Liptovského Mikuláša.

Po príchode do cieľa vás celý tím zdravil zdvihnutými palcami. Naznačovali spokojnosť?
Samozrejme. Podala som dobrý výkon. Obe jazdy boli vyrovnané. Viem však, kde mám rezervy, že to môže byť aj lepšie. Ale čo viac si v tejto chvíli môžem priať ako miesto v najlepšej desiatke obrovského slalomu? Urobili sme v ňom značný pokrok.

Ktorá z jázd vám vyšla lepšie?
Druhá. Ani prvá nebola zlá, no na výnimočný výsledok bolo potrebné vyhýbať sa chybám. A tých som sa dopustila. Preto som sa do druhej jazdy pustila bez rešpektu. Povedala som si: buď, alebo. A vyšlo to.

Tréner Livio Magoni sa vyjadril, že účasť v elitnej desiatke obrovského slalomu sa rovná medaile. Súhlasíte?
Asi áno. Aspoň momentálne. Viem, že na stupeň víťazov v tejto disciplíne zatiaľ nemám, no postupne sa k elitným pretekárkam približujem. Mám pred sebou ešte veľa práce. Viete, možno sa zdá, že pódium je už blízko, no v skutočnosti k nemu ešte vedie dlhá cesta.

Každopádne, od náročného trénera Magoniho, ktorý vás vie aj poriadne skritizovať, sa zrejme dočkáte veľkej pochvaly…
Určite. Bude obrovská. Pred pretekmi mi povedal, že mám na to, aby som sa predrala do najlepšej desiatky. Viem, že bude šťastný. Vtedy som šťastná i ja a celý tím. Každý v ňom robí pre mňa všetko. Nik nič nepodceňuje. Všetci pracujú preto, aby som bola úspešná. Moji najbližší ľudia majú obrovský podiel na tom, že napredujem.

Petra Vlhová. Foto: SITA/AP, Gian Ehrenzeller
Petra Vlhová Petra Vlhová.

Ako ste si užívali momenty, keď vás snímali kamery a tešili ste sa z priebežnej prvej pozície?
Bola som z toho nesmierne prekvapená. V obrovskom slalome na to nie som zvyknutá. Každopádne, sú to krásne okamihy. Teraz idem do hotelovej izby a budem sa sústreďovať na sobotňajší slalom. Predtým si však ľahnem, oddýchnem si trochu a budem premýšľať o tom, čo som dosiahla. Všetko zo mňa opadne, vyspím sa a budem sa dívať len vpred.

Čo treba hľadať za veľkým progresom v obrovskom slalome?
Jednoznačne zmenu trénera. Naučil ma novej technike, začala som jazdiť úplne inak. Keď človek chce, drie na sebe každý deň, výsledky prídu.

Je tento výsledok dôležitý aj vzhľadom na dobré naladenie sa pred sobotňajším slalomom?
Samozrejme. Všetko bude závisieť od toho, ako sa nastavím, či zostanem dobre naladená. Momentálne mám dôvod na úsmev, tak verím, že to tak aj zostane. Na sobotu som pripravená.

Z vášho hlasu cítiť úľavu i spokojnosť. Čo musíte urobiť pre to, aby ste mali rovnakú náladu aj v sobotu?
To je jednoduché. Musím len predviesť to najlepšie, čoho som schopná. Vtedy budeme spokojní všetci.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ