Po diskvalifikovaní Savinovej má Hrivnák Klocová bronz z Barcelony

SITA | 10.02.2017 22:40
Lucia Klocová Foto: ,
Lucia Klocová na ME v Zürichu.
Športový arbitrážny súd (CAS) v Lausanne udelil štvorročný dištanc pre ruskú osemstovkárku Mariu Savinovovú od 24. augusta 2015 za porušenie antidopingových pravidiel.

Tridsaťjedenročnej strednotratiarke dokázali na základe údajov z biologického pasu športovca užívanie zakázaných dopingových prostriedkov a tiež využívanie zakázaných metód v období od 26. júla 2010 do 19. augusta 2013. CAS odobril i rozhodnutie Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF) a Ruske odoberú všetky medaily a finančné prémie od 26. júla 2010 do 19. augusta 2013.

V praxi to znamená, že Savinovová príde o zlato z ME 2010 v Barcelone a titul získa Yvonne Haková z Holandska. Na druhú priečku sa posunie Britka Meadowsová a na bronzovú slovenská reprezentantka Lucia Hrivnák Klocová, ktorá dobehla pôvodne štvrtá iba 0,09 sekundy za medailovou pozíciou.

"Lucii k zisku bronzu srdečne gratulujeme, aj keď je to úspech viac-menej cenný najmä pre osobnú a zväzovú štatistiku. Bezprostrednú radosť na šampionáte už Lucia, žiaľ, nezažije a nezíska ani benefity, ktoré by jej vyplývali z tejto medaily ako napríklad lepšie podmienky v TOP tíme, odmenu od ministerstva školstva, či podporu prípadných nových sponzorov,“ reagoval na Hrivnák Klocovej bronz z Barcelony 2010 prezident Slovenského atletického zväzu (SAZ) Peter Korčok. „V každom prípade je však ďalším vynikajúcim slovenským atlétom, ktorý raz vstúpi do Siene slávy slovenskej atletiky ako úspešný medailista na seniorskom vrcholnom podujatí.“

Ruske Savinovovej odoberú aj titul majsterky sveta na 800 m z Dägu 2011 nové poradie: 1. Semenyová /JAR/, 2. Jepkosgeiová /Keňa/, 3. Montanová /USA/,… 17. Klocová), olympijské zlato z Londýna 2012 (nové poradie: 1. Semenyová /JAR/, 2. Poistogovová /Rus./, 3. P. Jelimová /Keňa/) a striebro z moskovských MS 2013 (nové poradie: 1. Sumová /Keňa/, 2. B. Martinezová /USA/, 3. Montanová /USA/).