SOV bude v prípade Jagnešák čakať na koniec vyšetrovania

SITA | 07.02.2017 14:30
Milan Jagnešák Foto: ,
Milan Jagnešák.
Milan Jagnešák zatiaľ zostáva olympijským atašé. Slovenský olympijský výbor (SOV) počká na výsledok vyšetrovania kauzy okolo zločineckej skupiny tzv. takáčovcov, do ktorej je predseda Slovenského zväzu bobistov zapletený, a až potom zaujme stanovisko.

Povedal to prezident SOV Anton Siekel, ktorý nevylúčil zmenu v nominácii.

Nový výkonný výbor SOV hneď na prvom zasadaní rozhodol, že od najbližších ZOH 2018 v Pjongčangu bude šéfom olympijských výprav profesionálny pracovník SOV. Doteraz ním bol člen VV SOV. V snahe pritiahnuť k práci v olympijskom hnutí aj bývalých špičkových športovcov – olympionikov vznikla pozícia olympijského atašé. Prvým v histórii mal byť už v Pjongčangu štvornásobný účastník ZOH a jeden z priekopníkov bobového športu na Slovensku Milan Jagnešák. Jeho úlohou mala byť komunikácia s nominovanými športovcami, členmi výpravy. Mal sa usilovať vytvárať vo výprave kolektívneho ducha, pomáhať športovcom pri mentálnej príprave na súťaže, byť tvárou výpravy.

„Pri ich výbere sme sa rozhodli z dnešného pohľadu. Ak sa veci zmenia, nič nám nebude brániť v tom, aby sme tieto nominácie zmenili. Zatiaľ je to najlepšie z dnešného pohľadu. Ak budeme mať negatívnu skúsenosť, ak by si neplnil svoje povinnosti, tak nič nám nebráni, aby sme ho odvolali. Dnes som povedal, že v takom prípade nebudeme váhať, aby sme veci okolo atašé urobili lepšie,“ uviedol vtedy na margo novej pozície v slovenskej olympijskej misii prezident SOV Siekel.

„V žiadnom prípade som vtedy nechcel byť dobrým prorokom. Žiaľ, stalo sa. Veci, ktoré sa nedávno udiali okolo Milana Jagnešáka, sú vážne, ale my v žiadnom prípade nechceme predbiehať vývoj. Budeme trpezliví, pozorne budeme sledovať dianie okolo tejto kauzy, aby sme včas a správne vedeli zareagovať. Zatiaľ stále prebieha policajné vyšetrovanie. Ešte nič nie je rozhodnuté. Máme ešte čas a priestor na prípadnú zmenu olympijského atašé pre Pjongčang,“ reagoval Anton Siekel.

„Milana Jagnešáka sme do tejto pozície vybrali pre jeho štvornásobnú účasť na zimnej olympiáde. To pri nominácii rozhodlo. Chceli sme mať v tejto pozícii v Pjongčangu skúseného športovca, ktorým Milan Jagnešák určite je. Mrzí nás, čo sa stalo, budeme musieť na to adekvátne reagovať,“ dodal Anton Siekel.

Účastníka štyroch zimných olympijských hier a člena komisie športovcov SOV Milana Jagnešáka začiatkom tohto mesiaca zadržala Národná kriminálna agentúra (NAKA) počas razií zameraných na členov podsvetia zo skupiny takáčovcov. Štyridsaťsedemročný rodák z Oravy je momentálne na základe rozhodnutia sudcu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici vo vyšetrovacej väzbe, aby nemohol ovplyvňovať svedkov. Proti väzbe podal sťažnosť na Najvyšší súd.