Drouin: Na zlatý skok z Ria nikdy nezabudnem

Michal Gavroň | 07.02.2017 08:00
Derek Drouin Foto: ,
Derek Drouin.
Po bronzovej medaile v skoku do výšky na olympiáde v Londýne 2012 patril k ašpirantom na pódium aj o štyri roky v Brazílii.

Tri mesiace pred štartom Hier však útok na cenný kov dostal trhlinu. Derek Drouin (26) sa musel popasovať s vážnymi problémami chrbta. „Bolo to stresujúce a bolestivé obdobie. Víťazstvo bolo obrovským zadosťučinením,“ vraví rodák z kanadského Ontária. Víťaz z Ria bude jedným z hlavných ťahákov stredajšieho 23. ročníka Banskobystric­kej latky.

Na tlačovej konferencii v Bratislave ste si pozreli video z vášho zlatého skoku ponad latku vo výške 238 centimetrov. Čo ste pri jeho priemietaní prežívali?
Už som ho videl veľakrát a zvládol by som ho sledovať znova a znova. Sú to skvelé spomienky, ku ktorým sa rád vraciam. Je to fantastický a nezabudnuteľný pocit. Navždy budem na tento zlatý skok spomínať s hrdosťou.

Tri mesiace predtým ste mali veľké problémy s chrbtom. Ceníte si zlato o to viac?
Bolo to obrovské zadosťučinenie. Prežil som stresujúce i bolestivé obdobie. Veril som si, že to, čo mám natrénované, sa na olympiáde potvrdí. Zostal som sebavedomý a snažil som sa čo najskôr vrátiť do formy. Dôležité bolo, aby som svoje telo nevystavoval zbytočnej námahe a stopercentne sa pripravil na veľký olympijský deň.

Tešíte sa na premiéru v Banskej Bystrici?
Áno, zažil som niekoľko takýchto podujatí v zámorí. Vždy je to veľká zábava. Počul som od ostatných pretekárov, že na Štiavničkách býva vynikajúca atmosféra. Som na ňu zvedavý.

Aké máte pod Urpínom ambície?
Tento rok som neabsolvoval veľa tréningov. Bude to trochu lotéria, keďže neviem, ako na tom momentálne som. Neočakávam národný či osobný rekord, skôr sa chcem zabaviť. Ak by sa mi podaril nejaký dobrý skok, bude to cenný bonus.

Počas vášho skoku bude znieť vami vybraná pieseň. Ktorá to bude?
Rozhodoval som sa medzi viacerými, nakoniec som si vybral 24K Magic od Bruna Marsa. Vie ma nakopnúť, snáď mi prinesie šťastie.

Američan Erik Kynard a Derek Drouin. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Derek Drouin, Erik Kynard Američan Erik Kynard a Derek Drouin.

Väčšina skokanov má pri rozbehu veľkú rýchlosť. Váš je o čosi pomalší. Prečo?
Na začiatku kariéry som to skúšal aj s rýchlym rozbehom. Príliš sa mi nedarilo a časom som zistil, že mi pomalší rozbeh pomáha viac sa sústrediť a ovládať nohy pri aj po odraze od zeme. Vďaka menšej rýchlosti mám nad nimi väčšiu kontrolu.

V rodnom meste Corunna sa vám dostalo zaujímavej pocty. Prezradíte, o čo išlo?
Naše trojtisícove mestečko má novú ulicu, ktorá nesie moje meno. Volá sa Derek Drouin Drive. Je pre mňa čudné po nej šoférovať… (smiech) Všetci doma sú hrdí na to, čo som dokázal. Je pre mňa veľká česť, že sa rozhodli pomenovať jednu z hlavných ulíc po mne.

Ako ste sa dostali k skákaniu do výšky?
Raz nám učiteľ v materskej škole ukázal tento šport. Keď som prišiel domov, položil som na reproduktory metlu a začal som ju preskakovať. Zapáčilo sa mi to. Neskôr som na univerzite začal skúšať aj desaťboj. V posledných troch rokoch však šiel do úzadia. Chcem sa k nemu však v roku 2018 vrátiť.

Na jednej zo sociálnych sietí ste sa pochválili fotografiou z hokejových MS do 20 rokov v Kanade. Sledujete aj iné športy?
Pre nás Kanaďanov je hokej náboženstvom. Je to niečo také, ako pre Američanov Super Bowl. Prvé športové náčinie, ktoré som v detstve schytil do ruky, bola hokejka. Šampionát bol skvelý zážitok. Skúšal som už aj curling, golf, bejzbal či bežky. Všetko z toho má niečo do seba. Je to pre mňa spestrenie prípravy.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ