Krivošapkovej doping bude stáť Rusov striebro z Londýna

SITA/AP | 01.02.2017 12:52
Antonina Krivošapková Foto: ,
Antonina Krivošapková.
Ruská medailová bilancia z olympijských hier 2012 v Londýne sa opäť o niečo zredukovala po tom, ako Medzinárodný olympijský výbor (MOV) potrestal členku striebornej štafety na 4x400 m Antoninu Krivošapkovú za nepriaznivý výsledok dodatočného testovania na doping.

Krivošapkovej našli vo vzorke anabolický steroid turinabol. V britskej metropole tvorila kvarteto s Juliou Guščinovou, Tatianou Firovovou a Nataliou Anťuchovou, vo finále finišovali druhé za štvoricou z USA a pred Jamajčankami, ktoré by sa mali posunúť na 2. priečku, bronz pravdepodobne pripadne Ukrajinkám. MOV zatiaľ o posune cenných kovov nerozhodol, isté je len, že Rusi musia striebornú kolekciu vrátiť. Krivošapkovej meno navyše vymažú z výsledkovej listiny londýnskeho behu na 400 m, kde figurovala na 6. mieste. V ohrození sú teraz aj jej úspechy z majstrovstiev sveta 2013 v Moskve, odkiaľ má štafetové zlato a individuálny bronz.

Dodatočné testovanie odberov už Rusov obralo aj o olympijské striebro zo štafety na 4 × 400 m žien z Pekingu 2008. Krivošapková je 17. medailistka z Londýna prichytená vďaka programu opakovanej analýzy. Na OH 2012 podvádzali aj jej krajanka – diskárka Vera Ganejevová (23. konečnom poradí) a turecký boxer Adem Kilicci (5. v kategórii do 75 kg), obaja boli podľa MOV pozitívni na turinabol.