Sagan siahal na prvú výhru v sezóne. Nohy nie sú zlé, tvrdí

SITA | 19.01.2017 07:36, aktualizované: 
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan.
Slovenský cyklista Peter Sagan v 3. etape pretekov Tour Down Under bojoval o víťazstvo, napokon skončil druhý.

Líder tímu Bora-Hansgrohe Sagan v záverečnom finiši o viac než dlžku bicykla podľahol Austrálčanovi Calebovi Ewanovi z tímu Orica-Scott. Tretí skončil Talian Niccolo Bonifazio (Bahrain-Merida). Ewan ovládol už druhú etapu na tohtoročnom podujatí, predtým sa z víťazného špurtu tešil v 1. etape. Na čele pretekov zostal Austrálčan Richie Porte (BMC Racing) s náskokom 20 sekúnd pred Španielom Gorkom Izagirrem (Movistar).

Tretia etapa TDU z Glenelgu do Victor Harbor merala 144 km. Viedla zo severu na juh a na jej konci cyklisti absolvovali štyri okruhy v cieľovom meste. Krátko po štarte sa zrodil únik dňa v podaní štvorice: Vegard Laengen (Nór., UAE Abu Dhabi), Clément Chevrier (Fr., Ag2R La Mondiale), Jérémy Maison (Fr., FDJ) a Thomas de Gendt (Belg., Lotto-Soudal), známy svojou častou aktivitou aj z Tour de France. Vypracovali si takmer 5-minútový náskok, ktorý nebol dostatočný. Ešte 10 km pred cieľom mal vpredu už osamotený Laengen k dobru 20 sekúnd, ale napokon ho pelotón pohltil. V závere sa dostali k slovu šprintérske tímy. Aktívni boli najmä cyklisti Bahrain-Merida jazdiaci pre Niccola Bonifazia. Sagan sa v poslednom kilometri neustále posúval dopredu a bolo zrejmé, že pôjde na etapový triumf. Po výjazde z poslednej zákruty do cieľovej rovinky už bol na konci prvej desiatky a neskôr sa šikovne prešmykol popri bariére, aby sa zapojil do boja o víťazstvo. Domáci rýchlik Ewan však mal lepšiu východiskovú pozíciu a pomerne jasne zvíťazil. V súboji o druhé miesto Sagan tesne zdolal Bonifazia. Vďaka druhému miestu v etape a 14 bodom Sagan poskočil na 12. priečku v bodovacej súťaži. M. Kolářovi patrí s 3 bodmi 32. pozícia.

„Moje nohy nie sú zlé, ale nie som v ideálnej forme. Som šťastný zo svojho výsledku. Sezóna je dlhá a stále máme dosť času na zlepšenie sa. Treba myslieť pozitívne,“ skonštatoval Peter Sagan na webe Tour Down Under. „V zjazde som prišiel o niekoľkých svojich kolegov a záver bol poriadne chaotický. Poďakovanie patrí Lukovi Durbridgeovi. Tri či štyri kilometre pred cieľom ma dostal na čelo a v samom závere mi utvoril dobrú pozíciu. Skákal som pomedzi kolesá bicyklov a som rád, že som to opäť zvládol,“ uviedol víťazný Caleb Ewan. Na jeho adresu ešte Sagan uviedol: „Celú zimu strávil prípravou v teplom počasí v austrálskych podmienkach, zatiaľ čo viacerí sme boli v Európe. Doma má o motiváciu postarané. Víťazí, lebo je momentálne najlepší.“

Približne 3 km pred cieľom sa Sagan vyhol pádu, v ktorom zostalo viacero cyklistov. „Bolo to v rýchlosti a veľmi nebezpečné. Mali sme šťastie, že nik z nášho tímu tam nebol. Verím, že zapletení do pádu budú v poriadku,“ podotkol Sagan.

Preteky Tour Down Under sú vstupným podujatím nového ročníka prestížnej série UCI WorldTour, v ktorej celkové prvenstvo obhajuje Peter Sagan. Dvojnásobný a úradujúci majster sveta sa na preteky v okolí Adelaide vrátil po siedmich rokoch, v sezóne 2010 si tam celkovým 29. miestom pootvoril dvere do veľkej cyklistiky.

Cyklistické preteky Tour Down Under 2017:

3. etapa: Glenelg – Victor Harbor (144 km): 1. Caleb Ewan (Aus) Orica-Scott 3:24:45 h, 2. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe, 3. Niccolo Bonifazio (Tal.) Bahrain-Merida, 4. Danny van Poppel (Hol.) Team Sky, 5. Edward Theuns (Belg.) Trek-Segafredo, 6. Nikias Arndt (Nem.) Team Sunweb – všetci rovnaký čas ako víťaz,..57. Michael Kolář, Bora-Hansgrohe +8 s,…68. Martin Velits, Quck-Step Floors (obaja SR) +12

Poradie po 3. etape: 1. Richie Porte (Aus.) BMC Racing Team 10:34:59 h, 2. Gorka Izagirre (Šp.) Movistar Team +20 s, 3. Esteban Chaves (Kol.) Orica-Scott +22, 4. Jay McCarthy, Bora-Hansgrohe +24, 5. Nathan Haas, Dimension Data +27, 6. Rohan Dennis (všetci Aus.) BMC Racing +29,…66. Peter Sagan, Bora-Hansgrohe +3:46, 83. Martin Velits, Quick-Step Floors +5:55,…106. Michael Kolář, Bora-Hansgrohe +11:30.

Bodovacia súťaž: 1. Caleb Ewan (Aus.) 30 bodov, 2. Danny van Poppel (Hol.) Team Sky 26, 3. Niccolo Bonifazio (Tal.) Bahrain-Merida 24, …27. Michael Kolář (SR) 3,… 12. Peter Sagan, Bora-Hansgrohe 14,…32. Michael Kolář (obaja SR) Bora-Hansgrohe 3