Sagan sa vracia tam, kde ako Rambo začínal

Michal Zeman | 16.01.2017 10:00
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan.
Bol najmladší jazdec v pelotóne, do dlhého úniku sa dostal s Lanceom Armstrongom, prežil ťažký pád, v etapách obsadil štvrté i piate miesto. A celkovo skončil dvadsiaty deviaty. Krátko po pretekoch oslavoval dvadsať.

Táto spomienka je stará sedem rokov. Peter Sagan absolvoval vtedy preteky Tour Down Under na austrálskych cestách v tíme Liquigas Doimo a hneď sa o ňom hovorilo ako o veľkom talente. Medzitým sa stal dvojnásobným svetovým šampiónom, päťkrát vybojoval zelené tričko na Tour de France, dosiahol množstvo ďalších skvelých víťazstiev.

Ruku mu zašili 18 stehmi

V utorok sa postaví na štart podujatia, ktoré mu otvorilo dvere do veľkej cyklistiky. Vracia sa tam, kde začínal. Je symbolické, že štartuje novú etapu kariéry v novom tíme Bora – hansgrohe, ktorý čaká premiéra v seriáli World Tour.

Sagan si pred siedmimi rokmi odtrpel ťažký pád v druhej etape, po ktorom mu praskol rám na bicykli, ale nakoniec vydržal až do cieľa. Vydržal aj mladý Slovák, ktorý hovoril o najbolestivejšom páde v dovtedajšej kariére.

„V prvom okamihu som si bolesť príliš neuvedomoval, cítil som ju až v cieli,“ popisoval. „Poranil som si ruku a museli mi ju zašiť osemnástimi stehmi, ešte nepríjemnejšie boli boľavé odreniny na celom tele. Na zemi som sa ocitol už veľakrát, ale nikdy doteraz ma nemuseli zašívať. Bol to najnepríjemnejší pád, aký som dovtedy zažil.“

Po druhej etape bolo otázne, či bude vôbec pokračovať. „Skúsim to,“ odvetil trénerovi, ktorý zisťoval, či bude schopný ešte vysadnúť na bicykel. A v tretej etape finišoval štvrtý, stupeň víťazov mu unikol o kúsok. „Pred finišom som stratil výhodnú pozíciu, nechal som sa vpredu zavrieť. Veľa nechýbalo a stál by som na bedni,“ potvrdzoval.

Premiéra nad očakávanie

Po tejto udalosti sa objavila jeho prvá prezývka – Rambo. Upozorňoval, že je to prehnané. „Talian Mauro Fineto z nášho tímu, ktorý so mnou býval na izbe, si ma trochu doberal a tvrdil, že som ako Rambo. Vravel, že zažil podobný pád a trvalo mu dvadsať dní, kým sa dal dokopy,“ približoval žilinský rodák.

S prvým štartom vo svetovej špičke bol vcelku spokojný. „Bola to premiéra nad moje očakávanie. Trochu ma mrzí pád, pretože v druhej etape som dosť stratil a v celkovom poradí som mohol skončiť vyššie.“

Jeho výkony si všimol vtedy mimoriadne sledovaný a slávny Armstrong, mladíka pochválil. Sagan sa však s neskorším dopingovým hriešnikom nezhováral. „Nebol na to čas a ani príležitosť. Keď sme v úvodnej etape spolu šliapali v úniku, išli sme naplno a nekomunikovali sme. Pred štartom etáp a po nich som ho ani nevidel,“ vysvetlil.

Saganova pozícia bude teraz už podstatne iná ako na začiatku roku 2010. Z neznámeho jazdca sa stala jagavá hviezda pelotónu.

V pelotóne traja Slováci

Sám sa však za favorita pretekov nepovažuje. Hovorí viac o čiastkovom výsledku. „Etapy sú náročné a pre mňa to budú prvé preteky. Čaká ma náročná úloha, pretože najmä Austrálčania budú viac rozjazdení. Ja sa budem rozbiehať do pretekárskeho tempa až teraz,“ pripomínal pre odletom.

V Austrálii sa pripravoval takmer dva týždne, zvykal si na časový posun a úplne inú klímu. Dvojnásobný svetový šampión a v minulom roku líder svetového rebríčka bude mať za sebou silný tím, ktorý pošlu manažéri Bory na prvé preteky. Nechýba v ňom ani krajan Michael Kolář (tretí Slovák v akcii bude Martin Velits z výberu QuickStep – Floors).

V sedemčlennej zostave budú ďalej Ír Sam Bennett, domáci jazdec Jay McCarthy (očakáva sa, že práve on sa pokúsi zaútočiť na popredné miestá v celkovej klasifikácii), nemecký klasikár Rüdiger Selig a Rakúšania Gregor Muhlberger s Lukasom Pöstlbergerom, ktorý mal menšie zdravotné problémy, ale už by mal byť v poriadku.

Doma dominujú Austrálčania

Bora-hansgrohe sa chce ukázať už v prvých pretekoch v najsilnejšom pelotóne. Spolieha sa aj na Sagana, ktorý bude nosiť v sezóne znovu dúhový dres svetového šampióna.

„Som na to hrdý. Ale s novým rokom štartujeme zasa od nuly. Základom úspechov bude opäť tvrdá práca,“ pripomína na tímovej stránke.

Tréner Patxi Vila, ktorý povedie tím v Austrálii, je optimista. „Máme za sebou desať dní dobrého tréningu na prvé preteky. Museli sme sa adaptovať na iné podmienky. Niektorí naši cyklisti zažil až 50-stupňový rozdiel v teplote. Peter Sagan sa cíti dobre, je vo forme, v týchto pretekoch nepociťuje tlak na výsledok, ale kto ho pozná, vie, že urobí preň všetko, ak to jeho nohy dovolia.“ Aj športový riaditeľ tímu Enrico Poitschke zdôrazňuje: „Peter bude naším žolíkom.“

Preteky Tour Down Under majú šesť etáp, merajú dovedna 828 km, vyvrcholia v nedeľu. Zvyčajne v nich dominujú domáci jazdci, z 18 ročníkov vyhrali jedenásť. Z posledných šiestich vybojovali päť triumfov. Najúspešnejším je 36-ročný Simon Gerrans, ktorý má na konte štyri celkové víťazstvá. V pelotóne sa objaví ako obhajca – s číslom 1.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ