Moja jazda bola zlý vtip. Frida išla inú ligu, povedala po Flachau Shiffrinová

SITA | 11.01.2017 17:34
Ak sa organizátori nablýskaného nočného slalomu vo Flachau tešili na ďalšiu korunováciu Mikaely Shiffrinovej, museli byť sklamaní.
Mikaela Shiffrinová. Foto: SITA/AP, Giovanni Auletta
Mikaela Shiffrinová Mikaela Shiffrinová.

Fenomenálna Američanka nielenže nepridala šieste slalomové víťazstvo v tejto sezóne, ale triasla sa aj stupne víťazov. Napokon skončila tretia spoločne so Švajčiarkou Wendy Holdenerovou. Po prvom kole bola až na piatom mieste a to bránky postavil jej tréner Jeff Lackie, čiže mala mať výhodu pred súperkami.

„Najmä prvá moja jazda bol zlý vtip. Veľmi som chcela a takto to dopadlo,“ vravela Shiffrinová na tlačovej konferencii. V druhom kole pre ňu typickým spôsobom pritlačila na pedál a v kombinácii s parádnou technikou dosiahla najlepší čas zo všetkých. Manko z prvého kola už nedohnala.

Po svojej prvej prehre v sezóne v slalome, ktorý dokončila, nezabudla uznať kvality konkurencie. „Frida Hansdotterová, Nina Lösethová a Wendy Holdenerová predviedli skvelé jazdy. Najmä Frida vo Flachau jazdila v inej lige ako my ostatné,“ doplnila uznanlivo Shiffrinová.

Rakúski štatistici pripomínajú, že ani slávny Švéd Ingemar Stenmark, s 86 triumfami historický líder v počte triumfov v pretekoch SP, nemal v takom mladom veku na konte toľko víťazstiev ako ich má Shiffrinová (spolu s obrovským slalomom 27).

Rodáčka z Vailu v Colorade oslávi 13. marca iba 22 rokov a pre porovnanie: fenomenén súčasného mužského lyžovania Marcel Hirscher mal v jej veku 3 víťazstvá v pretekoch SP a ženská rekordérka v počte víťazných pretekov (76) Lindsey Vonnová štyri. V historickom kontexte bola lepšia ako Shifrinová iba jedna pretekárka: legendárna Rakúšanka Annemarie Moserová-Pröllová so 41 víťazstvami.

„Nezvíťazila som, ale nemyslím si, že je dôvod na paniku. Vo Flachau mi to nevyšlo. Tretie miesto však neznamená, že som sa dostala mimo súťažnej dráhy,“ dodala dvojnásobná majsterka sveta a olympijská víťazka Shiffrinová. Na čele poradia SP v najtočivejšej disciplíne stále má komfortný náskok 125 bodov pred Veronikou Velez-Zuzulovou, ktorej flachauské „nočné“ preteky tiež nevyšli podľa predstáv.

„Od pohody som mala ďaleko. Choroba, ktorá ma chytila v Záhrebe, ma poznačila. Som rada, že po tomto slalome si už konečne oddýchnem a naberiem nové sily,“ vravela Velez-Zuzulová po 5. mieste.

Suverénny triumf Fridy Hansdotterovej v najštedrejšie dotovanom slalomovom podujatí Svetového pohára žien znamená, že 6 týždňov pred majstrovstvami sveta v St. Moritzi sa rozšíril medailový okruh favoritiek. Švédska rutinérka Hansdotterová v starom roku márne hľadala formu z uplynulej „glóbusovej“ sezóny, ale po novom roku sa solídne rozbehla. K štvrtému miestu zo Záhrebu a tretiemu z Mariboru pridala víťazstvo a šek na 70 561 eur z Flachau.

„Jednoducho mi to tu vyhovuje. Flachau mám veľmi rada. V prvej jazde som urobila aj jednu veľkú chybu, ale našťastie, zostala som na trati a došla do cieľa. Verím, že moja forma bude smerom k majstrovstvám sveta už len stúpať. Tie sú predsa vrcholom sezóny,“ uviedla Hansdotterová na tlačovej konferencii po pretekoch.

Najlepšie svetové slalomárky si teraz na takmer tri týždne vydýchnu. Najbližšou akciou Svetového pohára z ich pohľadu budú tzv. mestské preteky v Štokholme v posledný januárový deň. Bude sa súťažiť v paralelných slalomových jazdách vylučovacím systémom s rovnakým prídelom bodov ako v klasickom slalome SP. Potom už nadíde dlhoočakávaný vrchol sezóny, majstrovstvá sveta vo švajčiarskom Sankt Moritzi. Slalomárky sa tam predstavia v samom závere 18. februára.

Poradie vo Svetovom pohári 2016/2017 v slalome žien: 1. Mikaela Shiffrinová (USA) 560 bodov, 2. Veronika Velez-Zuzulová (SR) 435, 3. Wendy Holdenerová (Švaj.) 400, 4. Frida Hansdotterová (Švéd.) 322, 5. Nina Lösethová (Nór.) 302, 6. Petra Vlhová (SR) 271