Sagan má šancu na veľký hetrik

Michal Zeman, Pravda | 06.01.2017 11:00
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan v tričku svetového šampióna, ktoré môže v tomto roku získať tretí raz.
Jarné klasiky, Tour de France, majstrovstvá sveta. Petra Sagana čakajú tri vrcholy sezóny. Pokúsi sa v nej o triumf, ktorý by mu vystavil ďalšiu vstupenku medzi legendy svetovej cyklistiky.

Žilinský rodák sa už pripravuje na prvý štart v novom roku v Austrálii. Bude zaujímavý hneď z dvoch dôvodov. U protinožcov odštartuje sezónu podobne, ako keď vstupoval do veľkej cyklistiky. Na etapové preteky Tour Down Under sa vracia po siedmich rokoch. Okorení ho aj premiérou v novom drese tímu Bora – Hansgrohe. Tak skoro (14. januára) začínal sezónu len pred siedmimi rokmi…

Sagan dobre vie, že domáci jazdci budú vo veľkých horúčavách lepšie rozjazdení a on sa bude len postupne dostávať do tempa. Dobrú formu bude potrebovať prvý raz až neskôr. V lete bude útočiť na veľké rekordy svetovej cyklistiky. Urobí všetko, aby si opäť obliekol zelený a dúhový dres. Na legendárnej Tour de France sa chystá vybojovať aj šiesty raz prvenstvo v bodovacej súťaži. Vyrovnal by sa ním lídrovi historického poradia Nemcovi Zabelovi.

Najväčšia výzva ho čaká v Nórsku, kde bude obhajovať titul svetového šampióna. Dve zlaté predtým získal na iných kontinentoch. Očakáva sa, že trať na severe Európy by mala slovenskému šampiónovi sedieť.

„Nóri ju pripravia pre svojich reprezentantov Kristoffa a Hagena, bude mať charakter trate na klasikách. Alke verím, že Peter opäť všetkých súperov prekabáti,“ prognózuje šéf slovenskej cyklistiky Peter Privara.

Ak by sa jeho slová naplnili, Sagan by dosiahol veľký majstrovský hetrik. V dlhej, bezmála storočnej histórii majstrovstiev sveta sa takýto kúsok ešte nikomu nepodaril.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ