Sagan: Je to začarovaný kruh. Možno by som chcel byť menej populárny

Michal Zeman | 23.12.2016 06:00
Peter Sagan Foto:
Peter Sagan.
Vynikajúci rok uzatvára Peter Sagan. Stal sa najlepším cyklistom sveta, obhájil titul svetového šampióna i zelené tričko víťaza bodovacej súťaže na Tour de France.

Žilinský rodák, ktorý o mesiac oslávi 27. narodeniny, sa však už viac pozerá na blížiaci sa rok.

V ňom sa predstaví v novom tíme Bora-Hansgrohe. Opäť má najvyšie ciele. „Mám tu okolo seba ľudí, ktorých potrebujem a som rád, že sme tu spolu,“ hovorí v rozhovore pre Pravdu.

Máte za sebou prvé sústredenie v Španielsku s novým tímom. Ako ho hodnotíte?
Dôležité je, že v tíme panuje veľmi dobrá atmosféra, všetci sú plní elánu, takže toto je pre nadchádzajúcu sezónu zaiste dobrý signál.

Zvládli ste všetko tak, ako ste si naplánovali?
Plány sme museli občas meniť kvôli počasiu, ale trénovali sme rozhodne dosť. Určite to splnilo svoj účel.

Niečo vás prekvapilo, alebo išlo všetko podľa očakávania tak ako každý rok?
Predsa len sme boli teraz v inej destinácii a som aj v inom tíme, takže určité zmeny, samozrejme, cítim. Niečo dokonca bežalo inak ako sme boli zvyknutí, ale musím povedať, že všetko klapalo. Jedným z hlavných bodov programu bolo aj plánovanie logistiky a rôznych iných záležitostí na celú sezónu. Okolo seba som mal však väčšinou svojich ľudí, takže som spokojný, ako to celé funguje.

V tíme sú opäť štyria slovenskí cyklisti a dovedna až ôsmi Slováci. Ste spokojný so zložením, silou tímu, ak ho porovnáte aj s konkurenciou?
Ťažko niečo porovnávať podľa nejakých papierových prognóz. To nie je môj štýl. Taktiež ani pozornejšie nesledujem súpisky iných tímov. Uvidíme sa na pretekoch a tam sa aj reálne porovnáme, tam sa ukáže, kto na čo má. Myslím si však, že máme veľmi silný tím. Mám okolo seba ľudí, ktorých potrebujem a som rád, že sme tu spolu. Ale aj s inými jazdcami tvoríme dobrú partiu, čo je veľmi dôležité.

Bora-Hansgrohe bude v absolútnej špičke získavať nové skúsenosti. Neobávate sa, či bude všetko fungovať, ako si predstavujete, ako je to v iných najsilnejších tímoch?
Bora aj počas uplynulej sezóny v podstate pôsobila medzi top tímami sveta. Aj sám som mal už možnosť vyskúšať, že veci tu fungujú tak, ako majú. Nemám sa čoho obávať.

Ak porovnávate s rovnakým obdobím pred rokom, ste ďalej v príprave na sezónu? Aj v súvislosti s tým, že začínate skôr, na prvých pretekoch v Austrálii sa objavíte už o necelý mesiac…
V novembri som už trénoval v Monaku, a teraz s celým tímom vo Valencii. Cítim sa dobre a myslím, že reálne som na tom tak, ako by som mal byť. Prvé preteky však budú pre mňa ťažké, predsa len Austrálčania budú viac rozjazdení. Ja sa budem rozbiehať do pretekárskeho tempa až tam.

Peter Sagan takto pózoval v dejisku... Foto: SITA/AP
Peter Sagan Peter Sagan takto pózoval v dejisku olympijských hier.

Už ste sa vyjadrili, že program sezóny nebudete príliš meniť. Na čo sa v nej najviac tešíte?
Teším sa do Austrálie, pretože kedysi som tam už začínal sezónu a dá sa povedať, že aj moju profesionálnu kariéru a preto sa tam rád vrátim aj teraz. Jediné, čo ma mrzí, je to, že si úplne neužijem vianočné sviatky, keďže pomerne skoro, už 26. decembra cestujem k protinožcom. No a, samozrejme, teším sa na Tour a klasiky.

S vašimi úspechmi sa na jeseň tradične spájali aj mnohé spoločenské a mediálne akcie. Mali ste čas aj na oddych?
Času na oddych mám všeobecne dosť málo, ale, samozrejme, dopriali sme si s manželkou takmer dvojtýždňovú dovolenku vo Francúzskej Polynézii. Tam sme po dlhom čase naozaj vypli, ale priznám sa, že mi to ubehlo veľmi rýchlo.

Máte úspechy, popularitu, poznajú vás v celom svete, zarábate peniaze. Je niečo, čo vám chýba, čo by ste chceli zmeniť?
Áno, mám úspechy a s nimi prišla aj popularita, ale skrátil sa mi môj voľný čas. Je to ako začarovaný kruh. Možno by som chcel byť menej populárny a mať viac času na rodinu a priateľov…

Na Vianoce ste prišli aspoň na skok domov. Čo znamenajú pre vás tieto sviatky, s čím si ich najmä spájate?
Budem tu skutočne len na skok, ale určite sa teším na rodinu a ľudí, s ktorými som počas roku len veľmi málo. Spoločne sa porozprávame a zabavíme. Teším sa, že si aspoň na Štedrý deň užijeme naozajstnú rodinnú pohodu. To je pre mňa skutočne veľmi dôležité, pretože chvíle, ktoré môžem stráviť s blízkymi, sú pre mňa veľmi vzácne.

Čo si želáte do nového roku? A čo želáte ostatným ľuďom?
Celému svetu želám hlavne lásku, toleranciu, porozumenie a kus ľudskosti, myslím, že takto by bolo všetkým lepšie. No a ja chcem aj v novom roku vždy zostať sám sebou a robiť veci najlepšie, ako viem. Určite plánujem rozvíjať moju cyklistickú akadémiu v Žiline, ktorej jazdci mi svojimi výsledkami robia obrovskú radosť.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ