Rosberg päť dní po titule: Nasledujem svoje srdce. Končím!

František Šteffek | 02.12.2016 14:45, aktualizované: 
Nico Rosberg Foto: ,
Nico Rosberg.
Po eufórii prišiel šok. Pred piatimi dňami prežíval Nico Rosberg najslastnejšie okamihy svojej kariéry. Kričal, skákal, s každým sa objímal.

Nečudo. V dramatickom poslednom podujatí sezóny si s veľkým vypätím ustrážil pozíciu, ktorú potreboval a prvý raz získal titul majstra sveta vo formule 1. A stal sa len druhým jazdcom histórie, ktorý napodobnil svojho otca.

Na budúci rok však majstrovskú korunu v najprestížnejšej automobilovej súťaži planéty obhajovať nebude. „Končím svoje pôsobenie v F1,“ oznámil Nemec vo Viedni šokujúcu správu. Práve v metropole Rakúska sa uskutočnil galavečer odovzdávania cien svetovým šampiónom Medzinárodnej automobilovej federácie (FIA).

„Ziskom titulu zo mňa spadlo obrovské bremeno. V nedeľu ráno v Abú Zabí som vedel, že by to mohli byť moje posledné preteky. Pred štartom som to cítil. V pondelok večer som sa definitívne rozhodol,“ uviedol 31-ročný jazdec tímu Mercedes. Obsiahle zdôvodnenie zverejnil aj na facebooku. „Nasledujem svoje srdce. Je to veľmi jednoduché, keď som dosiahol to, čo som chcel,“ konštatoval.

„Ťažko to vysvetliť, ale už od svojich začiatkov, keď som mal šesť rokov, som mal veľmi jasný sen: chcel som sa stať majstrom sveta F1. Teraz som to dosiahol. Do tých 25 rokov, ktoré som strávil v pretekárskom športe, som dal absolútne všetko. S pomocou ľudí okolo mňa, s pomocou fanúšikov a s pomocou môjho tímu, rodiny a priateľov som to v tomto roku dokázal. Pre mňa to bola neuveriteľná skúsenosť, ktorú si navždy zapamätám. Zdolal som svoju horu, dostal som sa na vrchol, takže mám pocit, že je to v poriadku,“ pokračoval a dodal, že teraz plánuje byť predovšetkým otcom a manželom.

Nečakaná správa zaskočila aj šéfa Mercedesu Tota Wolffa, ktorý s Rosbergom naisto rátal aj pre nasledujúce sezóny. „Musíme zvážiť všetky možnosti, dostaneme sa k tomu až v pondelok,“ povedal podľa BBC Wolff na margo nového spolujazdca Brita Lewisa Hamiltona.

Rosberg začal svoju púť formulou 1 v roku 2006, keď dostal angažmán v tíme Williams. V predchádzajúcej sezóne v ňom pôsobil v úlohe testovacieho jazdca. Počas štyroch rokov však žiadny prevratný výsledok nedosiahol, na pódium sa dostal len dva razy v roku 2008 (druhý v Singapure, tretí v Austrálii). Prvé väčšie úspechy prišli až vo farbách Mercedesu. Do stajne, ktorá vznikla na troskách úspešného Brawnu, prestúpil v roku 2010.

"Williams mi veľmi pomohol a za všetko mu ďakujem. Napriek tomu si myslím, že momentálne nemá na víťazstvá a výsledky, ktoré by som chcel dosiahnuť. Nadišiel čas posunúť sa ďalej,“ uviedol vtedy Rosberg. V troch sezónach bol úspešnejší ako jeho legendárny tímový kolega a krajan Michael Schumacher. Premiérové víťazstvo dosiahol na Veľkej cene Číny 2012, v ďalšej sezóne vyhral v Monaku. Na posvätnom mieste motorizmu sa tešil presne tridsať rokov po tom, ako tam triumfoval jeho otec.

Najväčšie úspechy prišli až v posledných troch rokoch. Vlani i predvlani prehral bitku o titul so svojím tímovým kolegom Hamiltonom, v tomto roku sa konečne dočkal, hoci si majstrovskú korunu nasadil len vďaka 5-bodovému náskoku. Napodobnil tak svojho otca Kekeho, ktorý sa stal majstrom sveta v roku 1982. V histórii F1 ide len o druhý takýto rodinný triumf. Prvý sa udial v roku 1996, keď Damon Hill zopakoval počiny svojho otca Grahama zo sezón 1962 a 1968.

Nico Rosberg v F1

  • 1 titul majstra sveta
  • 2 tímy (Williams, Mercedes) vystriedal
  • 20 najrýchlejších kôl zajazdil
  • 23 veľkých cien vyhral
  • 30 kvalifikácií vyhral
  • 57 pódiových umiestnení dosiahol
  • 206 pretekov odjazdil
  • 1594,5 boda získal