Malajzia už nechce formulu 1. Divákov prestala zaujímať

SITA | 21.11.2016 15:26
VC Malajzia 8 Foto: ,
Ilustračné foto
Predstavitelia motoristického okruhu v malajzijskom Sepangu nepredĺžia súčasný kontrakt na organizovanie pretekov formuly 1. Informoval o tom v pondelok miestny minister cestovného ruchu.

„Aktuálna dohoda znie na roky 2016 až 2018. Potom už nepríde k jej obnoveniu. Návštevnosť na veľké ceny z roka na rok klesá, preteky už nezaujímajú také množstvo ľudí. Ročne minieme 55 miliónov libier,“ povedal Nazri Abdul Aziz pre Today Online, prepis priniesol portál f1fanatic.co.uk.

Výkonný riaditeľ okruhu v Sepangu Datuk Ahmad Razlan Ahmad Razali minulý mesiac vyhlásil, že preteky sú v ohrození pre klesajúci predaj vstupeniek a divácku sledovanosť. Podľa neho Malajzia potrebuje mať v seriáli vlastného pilota, čo sa nestalo od sezóny 2002. Vtedy v F1 pôsobil Alex Yoong.

Minister športu a mládeže Khairy Jamaluddin navrhol oželieť formulu 1 v prospech svetového šampionátu cestných motocyklov. „Keď sme po prvý raz organizovali preteky F1, bola to veľká vec. Bolo to prvé podujatie v Ázii vynímajúc Japonsko. V súčasnosti je v Ázii už dejísk viac, nedisponujeme žiadnou výhodou, ničím novým,“ uviedol Jamaluddin.

Okruh v Sepangu premiérovo privítal preteky formuly 1 v roku 1999. Posledné predĺženie kontraktu prišlo vlani na roky 2016 – 2018. Miestne podujatie dotuje malajzijská štátna ropná spoločnosť Petronas, ktorá je titulným sponzorom tímu Mercedes.