Boj o titul pokračuje. V upršanej Brazílii dominoval Hamilton

SITA | 13.11.2016 20:44
Lewis Hamilton Foto: ,
Lewis Hamilton po víťazstve v Brazílii.
Britský jazdec Lewis Hamilton sa stal víťazom skrátenej nedeľňajšej Veľkej ceny Brazílie motoristickej formuly 1.

Pilot na monoposte Mercedes vyhral na zmoknutom Autodróme Josého Carlosa Paceho v Sao Paule pred svojím tímovým kolegom Nicom Rosbergom a o majstrovskom titule sa rozhodne na poslednom podujatí v Abú Zabí v Spojených arabských emirátoch o dva týždne 27. novembra.

Nemec momentálne vedie v šampionáte pred Britom o 12 bodov. Tretí skončil po skvelej stíhacej jazde 19-ročný pilot Red Bullu Max Verstappen. VC Brazílie poznačili viaceré nehody a výjazdy bezpečnostného vozidla.

Hamilton dosiahol 52. víťazstvo v F1 v kariére, čo znamená, že v historickom rebríčku sa osamostatnil na druhom mieste od legendárneho Francúza Alaina Prosta. V tejto sezóne si 31-ročný Brit pripísal deviate prvenstvo, tretie po sebe po USA a Mexiku.

Prvé body v tomto ročníku zaknihoval tím Sauber zásluhou deviatej priečky Felipeho Nasra, čím sa dostal v Pohári konštruktérov pred Manor.

V Sao Paule od rána pršalo a riaditeľstvo pretekov odložilo štart o desať minút. Počas príchodu jazdcov na štartový rošt havaroval Grosjean na monoposte Haas, ktorý si v kvalifikácii vybojoval sľubnú siedmu priečku. Začínalo sa za bezpečnostným vozidlom, trať opustilo na konci siedmeho kola.

Hneď na to sa Verstappen dostal na tretie miesto pred Räikkönena. Na prvých dvoch miestach jazdili Hamilton s Rosbergom z Mercedesu. V závere 11. kola dostal šmyk Vettel, po ktorom zamieril k mechanikom po prechodné pneumatiky.

V 13. kole nastali ďalšie problémy, Ericsson zo Sauberu po šmyku narazil do bariéry, prišiel o predné krídlo a zlomil záves ľavého predného kolesa. Monopost odstavil rovno na príjazdovej ceste do boxovej uličky a na trať sa vydalo safety car.

Naplno sa jazdilo znovu od 20. kola, ale okamžite po reštarte havaroval na cieľovej rovinke Räikkönen. Riaditeľstvo prerušilo preteky, ďalší štart naplánovalo na 18.21 h SEČ.

Bezpečnostné vozidlo krúžilo do 28. kola, keď vedenie veľkej ceny vyvesilo po druhý raz červené vlajky. To poriadne rozčertilo nielen niektorých jazdcov, ale aj fanúšikov na tribúnach. Nový reštart prišiel o 19.02 h, dve kolá sa jazdilo za safety carom a potom sa začalo naplno.

Dravý Verstappen využil slabšiu chvíľku Rosberga a dostal sa pred neho na druhú pozíciu. Mladý Holanďan dostal v závere 38. kola šmyk, ale udržal monopost na trati aj Rosberga za sebou. Hamilton v tej chvíli viedol s náskokom siedmich sekúnd.

Verstappen zamieril v 44. kole do boxov pre intermediálky a Rosberg sa posunul späť na druhé miesto. Ani aktuálny líder šampionátu sa nevyhol chybe, keď v 45. kole v zákrute číslo 13 dostal jemný šmyk. Za Hamiltonom zaostával už o 18 sekúnd.

Na konci 48. kola dopadol rovnako ako Ericsson aj Brazílčan Massa a na trať sa opäť vydalo bezpečnostné vozidlo. Cestou do garáže sa s národnou vlajkou okolo pliec lúčil s divákmi.

Safety car odišlo z trate v 55. kole, Hamilton sa dokázal udržať pred Rosbergom a zakrátko si vypracoval štvorsekundový náskok, ktorý neustále zvyšoval.

Medzitým Verstappen prezul na pneumatiky do dažďa, predviedol niekoľko pekných manévrov a vyšvihol sa až na pódium. Víťazom sa stal napokon Hamilton pred Rosbergom a súboj o titul sa prenesie do posledných pretekov v Abú Zabí.

Výsledky – Veľká cena Brazílie F1 – Sao Paulo – nedeľa (po 71 kolách):
1. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes 3:01:01,335 h, 2. Nico Rosberg (Nem.) Mercedes +11,455 s, 3. Max Verstappen (Hol.) Red Bull +21,481, 4. Sergio Pérez (Mex.) Force India +25,685, 5. Sebastian Vettel (Nem.) Ferrari +27,820, 6. Carlos Sainz (Šp.) Toro Rosso +29,160

Poradie MS (po 20 z 21 pretekov):
1. Nico Rosberg (Nem.) Mercedes 367 bodov, 2. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes 355, 3. Daniel Ricciardo (Aus.) Red Bull 246, 4. Sebastian Vettel (Nem.) Ferrari 197, 5. Max Verstappen (Hol.) Red Bull 192, 6. Kimi Räikkönen (Fín.) Ferrari 178

Pohár konštruktérov:
1. Mercedes 722 bodov – istý majstrovský titul, 2. Red Bull 446, 3. Ferrari 375, 4. Force India 163, 5. Williams 136, 6. McLaren 75