Ruský minister športu Mutko potvrdil meldónium u 27 ruských športovcov

SITA | 25.03.2016 18:56
Rusko, doping Foto:
Ilustračné foto
Antidopingové testy odhalili od začiatku tohto roka zakázané meldónium vo vzorkách 27 ruských športovcov. Informoval o tom tamojší minister športu Vitalij Mutko, ktorý dodal, že v rámci celého sveta od januára zaznamenali približne 127 prípadov.

Meldónium sa nachádza na červenej listine iba od 1. januára, „preslávila“ ho najmä ruská tenistka Maria Šarapovová, ktorá neprešla kontrolou na turnaji Australian Open v Melbourne.

Rusko trápi v poslednom období obrovská vlna odhalení dopingových prehreškov a škandálov s testovaním športovcov. Svetová antidopingová agentúra (WADA) už v novembri odporučila Medzinárodnej asociácii atletických federácií (IAAF), aby na podujatiach pod svojou hlavičkou neumožnila štart ruským atlétom nevynímajúc OH 2016 v Riu.

IAAF medzičasom pozastavila členstvo vo svojich štruktúrach pre Všeruskú federáciu ľahkej atletiky (VFLA). Rada IAAF na svojom zasadnutí v máji prijme definitívne rozhodnutie, ktoré napovie, či sa ruskí atléti budú môcť zúčastniť na augustových olympijských hrách v brazílskom Riu de Janeiro.