Rybáriková v Indian Wells už vo štvrťfinále. Tam ju čaká Azarenková

SITA | 16.03.2016 06:59, aktualizované: 
Magdaléna Rybáriková Foto: ,
Magdaléna Rybáriková.
Slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková postúpila už do štvrťfinále dvojhry na prestížnom turnaji WTA Premier Mandatory BNP Paribas Open v americkom Indian Wells (dotácia 6 844 139 USD, tvrdý povrch Plexipave).

Rybáriková v utorkovom osemfinálovom zápase vyhrala prvý set nad favorizovanou Taliankou Robertou Vinciovou, nasadenou ako deviatou, 6:2. V druhom sete viedla slovenská hráčka 2:0 a potom jej súperka vzdala zrejme pre zranenie ľavej nohy. Predčasné skončené stretnutie v rámci večerného programu v Indian Wells Tennis Garden trvalo iba 43 minút. Dovtedy bola Rybáriková (po zranení achilovky až 97. v rebríčku WTA) jasne lepšou hráčkou na kurte, v prvom sete mala pomer víťazných úderov a nevynútených chýb 9:11, kým jej súperka 5:15. Dvadsaťsedemročná Slovenka využila aj dve brejkové príležitosti, 33-ročná Talianka ani jednu z dvoch možností. Vinciová je finalistkou US Open z vlaňajška a celkovo víťazkou 10 turnajov na okruhu WTA vo dvojhre a 25 vo štvorhre. V debli dosiahla aj tri grandslamové tituly. Rybáriková ju v piatom vzájomnom stretnutí zdolala štvrtýkrát. Svetová desiatka Vinciová je druhou tenistkou z Top Ten rebríčka, ktorá zostala v Indian Wells na rakete Rybárikovej. Tou prvou je Švajčiarka so slovenskými rodičmi Belinda Bencicová (8.).

„Nikdy nechcem vyhrať takým spôsobom, že súperka odstúpi počas zápasu. V prvom sete som si ani nevšimla, že má nejaké obmedzenie, ale na začiatku druhého setu som už videla, že začala krívať. Zrejme naozaj mala nejaký problém s nohou. Mrzí ma to, ale víťazstvo je víťazstvo. Mne sa stalo niečo podobné tento rok v Austrálii. Škoda. Na Vinciovú mám hru. Ona zvykne rozbíjať súperky svojím slajzom, ale ja mám bekhendový slajz naspäť, preto to na mňa až tak neplatí. Presne som teda vedela, čo mám hrať, a vychádzalo mi to. Aj tak ma však prekvapilo, že to v druhom sete ukončila tak rýchlo,“ uviedla Magdaléna Rybáriková pre agentúru SITA.

Dvadsaťsedemročná Rybáriková postupom do štvrťfinále v Indian Wells dosiahla jeden z najväčších úspechov svojej kariéry. Piešťanská rodáčka je štvornásobnou víťazkou turnajov vo dvojhre na hlavnom ženskom okruhu, ale ani jeden nedosahoval dotáciou a kvalitou účastníčok parametre Indian Wells, ktorý je radený hneď po grandslamových podujatiach a Miami za šiesty najväčší na svete. Zverenkyňa trénera Petra Hubera už má istotu prémie 128 215 USD a 215 bodov do rebríčka, kde ju čaká strmý posun zo súčasného 97. miesta.

Súperkou Rybárikovej vo štvrťfinále bude bývalá svetová jednotka Bieloruska Viktoria Azarenková (bilancia 2:0 pre Azarenkovú). V súboji dvoch grandslamových víťaziek si turnajová trinástka Azarenková poradila s Austrálčanku Samanthou Stosurovou (26.) 6:1, 4:6, 6:1. „Postup do štvrťfinále je jeden z mojich najväčších úspechov. Najmä vzhľadom na okolnosti, ktoré tomu predchádzali. Dlhší čas som nehrala a nevedela som, či tá moja zranená noha vydrží. Ďakujem celému tímu, ktorý sa o to pričinil. Azarenková vo štvrťfinále je jasná favoritka. Udržiava si vysoký herný štandard. Nie je to hráčka, ktorý zvykne prehrávať s niekým, s kým nemá prehrať. Možno je aj najväčšou favoritkou na víťazstvo v Indian Wells. Dúfam, že mi vydrží zdravie a že to bude dobrý zápas,“ dodala M. Rybáriková.

Dvojhra – 4. kolo (osemfinále): Magdaléna Rybáriková (SR) – Roberta Vinciová (Tal.-9) 6:2, 2:0 – skreč, Vinciová odstúpila