Lyžiarske gala ozvláštnia slovenské farby

Adam Zelinka | 16.03.2016 10:00
Jasna slalom Veronika Velez Zuzulova Foto:
Veronika Velez-Zuzulová bude chcieť nadviazať na predchádzajúce skvelé výkony.
Je vraj výnimočne vkusné, elegantné, kozmopolitné i exkluzívne. Zimu čo zimu sa v ňom schádza smotánka z celého sveta. Niet divu, slnečné počasie tu (podľa štatistík) vládne 322 dní v roku.

Prestíž podčiarkuje aj fakt, že sa v jeho okolí dva razy rozhorel olympijský oheň (1928, 1948) St. Moritz. Maličká obec s 5-tisíc obyvateľmi vo švajčiarskom kantóne Graubünden. Oddnes do nedele bude patriť k najsledovanejším miestam športového sveta. Je totiž v úlohe hostiteľa veľkolepého lyžiarskeho sviatku – finále Svetového pohára, na ktorom sa predstavia len najlepší z najlepších.

Medzi vybranými hviezdami môžu zažiariť aj slovenské farby. Po prvý raz v histórii ich budú mať na kombinézach dve pretekárky – Veronika Velez-Zuzulová a Petra Vlhová.

„Vybojovať si miestenku vo finále Svetového pohára je ohromná česť. Budeme pretekať v jeden deň s mužmi, a tak bude atmosféra o čosi výnimočnejšia,“ vraví skúsenejšia zo slovenskej dvojice. „V St. Moritzi sa zídu všetci, ktorí v lyžovaní čosi znamenajú. Po pretekoch príde na rad už aj zábava, na ktorú sa taktiež teším. Celé to bude uvoľnenejšie. Napriek tomu sa budem snažiť dostať zo seba zvyšné sily, aby som sa na konci tešila z dobrého výsledku,“ dodáva.

Bratislavská rodáčka má pred sebou obrovskú výzvu. V poradí slalomu jej patrí druhá priečka za už istou majiteľkou malého glóbusu Švédkou Fridou Hansdotterovou. Pred Wendy Holdenerovou má 35-bodový náskok, a tak o striebornú medailu ešte musí zabojovať (víťazka berie 100). V prípade, že ju pred mladou Švajčiarkou (v hre je teoreticky aj Češka Šárka Strachová) uháji, dočká sa najväčšieho úspechu v kariére.

Dosiaľ brala z najtočivejšej disciplíny v programe Svetového pohára dva bronzy (2008, 2013). Vlhová môže prinajlepšom obsadiť v celkovom hodnotení štvrtú priečku.

Finále Svetového pohára je výnimočným sviatkom. Právo štartu na ňom má zakaždým len najlepších 25 žien a mužov z jednotlivých disciplín. K nim sa pridávajú aj aktuálni majstri sveta a tí lyžiari, ktorí v sezóne dosiahli v súčte výsledkov minimálne 500 bodov. V St. Moritzi platia aj pozmenené pravidlá. Body nezíska elitná tridsiatka, ale len pätnástka najlepších pretekárov. Zatiaľ čo o držiteľoch veľkých glóbusov za celkový triumf vo Svetovom pohári je už rozhodnuté (Rakúšan Marcel Hirscher a Švajčiarka Lara Gutová), niektoré z malých glóbusov majiteľov nepoznajú.

Rozuzlenia sa dočkajú fanúšikovia v mužskom zjazde a Super G, aj v ženskom Super G a obrovskom slalome.

Program v St. Moritzi

Streda: zjazd mužov a žien, štvrtok: Super G mužov a žien, piatok: tímová súťaž, sobota: obrovský slalom mužov a slalom žien, nedeľa: slalom mužov a obrovský slalom žien.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ