Hejková: Do Final Four pôjdeme opäť skromne

Michal Mašľany | 14.03.2016 08:20
Natália Hejková Foto: ,
Natália Hejková.
Druhý raz po sebe priviedla basketbalistky USK Praha do euroligového Final Four. Uznávaná slovenská trénerka Natália Hejková (61) opäť potvrdila, že je zárukou úspechu. Vo Final Four sa predstaví už po jedenásty raz, pred dvoma rokmi bola s Pražankami vo Final Eight.

„Dokázali sme, že vlani to nebola náhoda,“ tvrdí päťnásobná víťazka Euroligy. Dvakrát triumfovala s Ružomberkom, dvakrát so Spartakom Moskva a vlani s USK Praha.

Splnili ste postupom na záverečný turnaj predsezónny cieľ?
Pred sezónou sa o cieľoch vôbec nehovorilo. Tak to má byť. Mojím cieľom je vždy hrať čo najlepšie. Ak má tím požadovanú kvalitu, ukáže sa to v ťažkých zápasoch. Vnútorne sme však všetci dúfali, že sa nám opäť podarí prebojovať medzi štyri najlepšie družstvá. Je to vyjadrenie sily.

Vo štvrťfinále so Schiom ste začínali vonku, no i tak ste boli favorit. Pasoval vám taliansky súper?
Rovnako by sme si trúfali aj na Kursk, ale bolo by to zložitejšie s cestovaním. Schio je silný, ale zdolateľný súper.

Zlomili ste ho už výhrou na jeho palubovke?
Obe stretnutia mali podobný priebeh. Súper sa prvý polčas držal, jeho hráčky pravdepodobne plnili pokyny trénera. No my sme sa postupne zlepšovali, prejavila sa naša vyššia kvalita, širšia lavička aj lepšia fyzická pripravenosť. V tretej štvrtine sme ho v oboch dueloch zlomili a v Prahe to vyústilo až do debaklu.

Je USK silnejší než vlani?
Nedá sa to povedať. Družstvo je skúsenejšie, má väčšie sebavedomie, ale chýbajú nám osobnosti ako boli Veselá a Vítečková. Ony sa nahradiť asi ani nedajú. Jednoducho povedané, USK je teraz iný.

Zranenú Američanku Dupreeovú ste museli nahradiť Lotyškou Steinbergovou. Ako zvládla náročné zápasy?
Veľmi nám pomohla. Strata Dupreeovej nám spôsobila problém. Anete prišla, videla a zvíťazila. Odohrala prvé dva euroligové zápasy v živote. V prvom ešte nebola úplne výrazná, ale v druhom hrala ozaj výborne.

Narazíte v semifinále Final Four na Jekaterinburg?
Predpokladám, že áno. Mal by zvládnuť rozhodujúci tretí zápas s Galatasarayom. Vypadnúť v play off a navyše doma by bola pre ruský tím veľká rana. Uvidíme, kde sa uskutoční záverečný turnaj – či v Istanbule, alebo v Jekaterinburgu. V Prahe to nebude. Bohužiaľ.

S Jekaterinburgom ste sa stretli aj v skupine. Bolo vo vzájomných zápasoch cítiť obrovskú motiváciu súpera, ktorého ste zdolali vo vlaňajšom finále?
Áno. Veľmi nám chceli vrátiť finálovú prehru. U nich sme už mali takmer vyhratý zápas, no skóre otočila v poslednej sekunde šťastnou trojkou Diana Taurasiová. Domáci zápas sme odohrali bez dvoch hráčok základnej päťky, tam sme nemali veľmi šancu uspieť. Inak však hrávame v ostatnom období s Jekaterinburgom veľmi dobré zápasy.

Vlani ste šli do Final Four veľmi skromne – a nakoniec z toho bolo celkové prvenstvo…
Aj teraz to bude podobné. Súper bude v každom prípade favorit celého Final Four. No dievčatá majú väčšie sebavedomie a iste nepôjdeme do zápasu s tým, že ho prehráme. Pokúsime sa opäť o veľké prekvapenie.

Pokračujete v Prahe aj v ďalšej sezóne?
Zatiaľ nemám podpísanú zmluvu, ale vyzerá to tak, že tu ešte vydržím trochu dlhšie (smiech). Stále ma to baví a je o mňa záujem.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ