Nikto ma nevaroval, bráni sa ruská tenistka Šarapovová

ČTK | 12.03.2016 12:58
Maria Šarapovová Foto: ,
Maria Šarapovová.
Ruská tenistka Maria Šarapovová odmieta špekulácie, že bola až päťkrát varovaná kvôli tomu, že meldonium bude od začiatku tohto roka na listine zakázaných látok.

Päťnásobná grandslamový víťazka mala pozitívny test na túto substanciu počas tohtoročného Australian Open. Hrozí jej kvôli tomu až štvorročný zákaz činnosti.

„Objavili sa správy o tom, že som bola päťkrát varovaná o chystanom zákaze látky, ktorú som brala. To ale nie je pravda, nič také sa nestalo,“ napísala Šarapovová v otvorenom liste fanúšikom na svojom facebookovom profile.

Bývalá svetová jednotka vo vyhlásení zopakovala, že spravila chybu, keď si nezistila nové informácie o zákaze látky, ktorú podľa svojich slov užívala od roku 2006. „Ale nie je pravda, že som dostala päť varovaní,“ uviedla. Látku začala brať, pretože trpela nedostatkom horčíka a mala nepravidelný srdcový tep a tiež ako prevenciu proti rodinnej chorobe cukrovke.

Dvadsaťosemročná Šarapovová sa podľa svojich slov teší na disciplinárne konanie, kde chce zástupcom Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) predložiť detailné lekárske záznamy. „Dúfam, že mi bude umožnené znovu hrať,“ napísala.

Šarapovová má zatiaľ zastavenú činnosť a čaká sa, aký dostane trest. Kvôli dopingovému prehrešku s ňou v posledných dňoch prerušilo spoluprácu niekoľko významných sponzorov, naopak výrobca rakiet Head sa za Rusku postavil a plánuje s ňou predĺžiť zmluvu.