Austrálsky búrlivák si sňal šiltovku z hlavy naposledy

Adam Zelinka | 21.01.2016 17:38
Pribehol k sieti, šibalsky žmurkol na súpera a zablahoželal mu k víťazstvu. Rituál, na ktorý si v ostatných rokoch chtiac-nechtiac zvykol, urobil poslednýkrát.
Lleyton Hewitt sa poslednýkrát lúčil s publikom. Foto: SITA/AP
Lleyton Hewitt Lleyton Hewitt sa poslednýkrát lúčil s publikom.

Pre legendárneho austrálskeho tenistu Lleytona Hewitta je aktívna kariéra (minimálne vo dvojhre) po štvrtku minulosťou. Niekdajšia svetová jednotka sa s ňou rozlúčila na svojom najobľúbenejšom mieste – v domácom Melbourne Parku. V druhom kole Australian Open nestačil dvojnásobný grandslamový šampión podľa očakávaní na Španiela Davida Ferrera, ktorému podľahol v troch setoch.

„Aj tentoraz som hral tak, ako vždy. Na kurte som nechal všetko. Ani kúsok zo seba som si nezabudol v šatni. Napokon, inak to ani nejde. Aréna Roda Lavera je mojím druhým domovom. Fanúšikovia mi v nej vždy priali, na oplátku som sa ich snažil potešiť dobrými výkonmi. Verím, že sa mi to viackrát podarilo,“ vravel so skromnosťou v hlase 34-ročný rodák z Adelaide, ktorý štartoval v Melbourne dvadsaťkrát v rade.

Titulu sa však pred domácimi fanúšikmi nikdy nedočkal. Najbližšie k nemu bol v roku 2005. Vo finálovom zápase s Maratom Safinom dokonca získal úvodný set, v ďalších troch však bol úspešnejší Rus a obral Hewitta o naplnenie sna. Grandslamové tituly ale predsa len získal – v roku 2001 ovládol US Open, v roku 2002 slávny Wimbledon.

Po nástupe generácie okolo Novaka Djokoviča, Rogera Federera, Rafaela Nadala či Andyho Murraya však už taký úspešný nebol. Zatiaľ čo v roku 2004 ešte získal štyri turnajové tituly, v sezónach 2005 – 2010 zakaždým len jeden. Vlani už vyšiel naprázdno.

„Napriek tomu si myslím, že tenis prichádza o veľkú osobnosť. Lleyton bol mojím veľkým priateľom i súperom,“ vyhlásil Djokovič. „Odjakživa bol pre mňa vzorom. Som hrdý na to, že som sa mohol od neho učiť,“ pridal sa Murray. „Nik ma neinšpiroval viac,“ zložil mu ďalšiu poklonu v špeciálnom videu na oficiálnej stránke ATP Nadal.

Hewitt si však nezískal len srdcia hviezd. Počas kariéry bol i obľúbencom publika. Nielen vďaka výborným výkonom, ale aj mentalite. Emóciami nikdy nešetril. Prím na jeho tvári hralo od hnevu zvráštené čelo, ale aj odzbrojujúci úsmev. Jeho hnev si viackrát odniesla polámaná raketa či rozhodca, ktorého zalial nemilým krikom. Aj taký bol bojovník na pohľadanie.

Otec troch detí (syn Cruz, dcéry Mia a Ava) však z tenisového diania úplne neodchádza. Už začiatkom marca povedie Austrálčanov z pozície nehrajúceho kapitána v 1. kole Davisovho pohára. Premiérovým súperom Hewitta v novej funkcii budú Američania.

„Teším sa na nové výzvy. Verím, že sa mi pri národnom tíme bude dariť,“ hovoril na tlačovej besede s novinármi Hewitt. V tých chvíľach mu už na hlave chýbala tradičná šiltovka. Tesne po záverečnej výmene súboja s Ferrerom si ju sňal.

Naposledy…

Leyton Hewitt v číslach

  • do profesionálneho kolotoča vstúpil v roku 1998
  • počas kariéry nazbieral 30 turnajových titulov
  • najvyššie sa dostal vo svetovom rebríčku v roku 2001 – na prvé miesto
  • dvakrát sa tešil z triumfu v Davisovom pohári (1999, 2003)
  • na prémiách zarobil takmer 21 miliónov amerických dolárov