Stará škola vs. nováčik. Atraktívny súboj ženie slalomárky vpred

Adam Zelinka | 19.01.2016 12:30
Veronika Velez-Zuzulová, Petra Vlhová Foto: ,
Veronika Velez-Zuzulová prijíma gratuláciu od Petry Vlhovej.
Keď sa postavia na štart, pred televízne obrazovky si sadajú desaťtisíce Slovákov. So zatajeným dychom sledujú, ako sa rútia dolu, míňajú bránku za bránkou. Veronika Velez-Zuzulová (31) a Petra Vlhová (20) si v uplynulých dňoch podmanili fanúšikov pod Tatrami. O ich výkonoch hovorí i lyžiarsky svet. V čom tkvie výnimočnosť úspešnej slalomárskej dvojice?

„Vďaka vzájomnej spolupráci sa provokujú tréningovými časmi, aj počas prípravy si tak doprajú istú mieru tlaku,“ vraví Karol Král (55), niekdajší hlavný tréner slovenskej lyžiarskej reprezentácie.

Fakt, že Velez-Zuzulová s Vlhovou v aktuálnej sezóne žiaria, nie je náhoda. Čo stojí na pozadí ich úspechov?
Vysvetlenie súvisí aj s minulosťou. Posledný spoločný tréning som s obomi absolvoval pred viac ako dvomi rokmi – počas prípravy na olympijské hry v Soči. Už vtedy bola Veronika minimálne v takej forme, v akej je dnes. A možno i v lepšej. Na jednom zo sústredení sa však zranila a na olympiádu napokon necestovala. Predsa len sa však udiala dôležitá vec: vďaka priateľstvu Timoteja Zuzulu, Veronikinho otca, Ivana Iľanovského, trénera Petry a ďalšieho nášho spolužiaka z lyžiarskeho gymnázia Tomáša Žampu vznikla nevšedná spolupráca, ktorá dovtedy absentovala.

Najmä kvôli zväzu, ktorý ju nevedel zabezpečiť…
Na papieri áno, oficiálne existovalo reprezentačné družstvo. Reálne však nie. Utvorilo sa až vďaka vôli Zuzulovcov, Žampovcov či Vlhovcov. Navyše, v tom čase sa Veronika vydala do Francúzska, kde dostala ponuku trénovať s reprezentačným tímom. Neskôr sa k nemu pridala aj Petra, čo malo dobrý vplyv na jej rast.

Veroniku pred dvomi rokmi vyradilo z hry zranenie. Čo chýbalo k prieniku medzi elitu Petre?
Práve zranenie jej sparingpartnerky pred olympiádou v Soči ju pribrzdilo. Petra síce bola akousi kométou, ktorá na Chopku vyhrala juniorské majstrovstvá sveta a v premiére vo Svetovom pohári obsadila skvelé jednáste miesto. Realitu, pri ktorej si uvedomila, že sa práve dotkla hviezd, však ešte nevedela v tom čase vstrebať. Aj preto, že na všetko zrazu zostala sama – bez Veroniky. Nemala tak dostatok sebavedomia.

Vlani sa však už na skúsenejšiu kolegyňu mohla stopercentne spoľahnúť…
Áno, ale do sezóny vstúpila v zlom zdravotnom stave. Myslím, že sa trápila so zápalom pľúc a do rozbehnutého kolotoča už naskakovala len veľmi ťažko. V aktuálnej sezóne obom zapadli všetky kolieska do seba celkom ideálne.

Čo to znamená?
Obe sú v dobrom zdravotnom stave, môžu sa spoliehať na kvalitný servis, nezrádza ich ani psychika. Dôležitú úlohu zohralo aj to, že Veronika sa hneď v úvode sezóny postavila v Aspene na stupne víťazov. To bol jeden z kľúčových okamihov aj pre Petru.

Skvelé slovenské slalomárky Veronika... Foto: SITA/AP, Giovanni Auletta
Velez-Zuzulová, Petra Vlhová Skvelé slovenské slalomárky Veronika Velez-Zuzulová (vpravo) a Petra Vlhová.

Prečo?
Z psychologického hľadiska. Keďže na tréningoch na Veroniku veľa nestráca, uvedomuje si, že si môže trúfať na podobné výsledky ako jej skúsenejšia kolegyňa. Je to vcelku jednoduché: keď vidíte, že váš sparingpartner je druhý na svete a vy sa približujete v príprave jeho časom, musí vám ísť sebavedomie prudko nahor. Petra sa vďaka tomu dostala do laufu.

Veronikin vplyv na Petru je evidentný. V čom je však mladšia kolegyňa prospešná pre podstatne skúsenejšiu?
Veronika si tiež počas sezóny prešla náročnou skúškou. Druhé preteky v Aspene nedokončila a či chcela, alebo nie, zaváhanie si určite uvedomovala. Do pohody ju však dostala práve Petra, ktorá vzápätí triumfovala v Aare. Veronika jej to nesmierne priala, tak ju Petrin úspech povzbudil. Dodal jej vnútornú pohodu.

A čo sa týka samotnej prípravy?
Už len Petrina prítomnosť je pre Veroniku prospešná. Najvzájom sa môžu provokovať časmi, aj na tréningu si doprajú istú mieru tlaku. Keby mala Veronika po svojom boku podstatne slabšiu pretekárku, tak by k hodenej rukavici nikdy neprišlo. A to by bolo, samozrejme, na škodu. Predsa len, akýsi vnútorný súboj medzi starou školou a nováčikom je pre obe zaujímavý. Navyše, pozornosť verejnosti sa už nesústredí len na Veroniku. Je rozložená na pleciach oboch.

Velez-Zuzulová je pre Vlhovú veľkým vzorom. Čo ešte chýba nadanému žiakovi, aby sa dotiahol na učiteľa?
Vzhľadom k mladému veku určite vyjazdenosť, ktorú však časom akiste nadobudne. Potom sa bude môcť prezentovať podstatne vyrovnanejšími výkonmi. Ešte sa totiž dopúšťa, nazvime to, hrubých chýb. Je to však pochopiteľné. Petra jazdí s veľkou mierou rizika. Prezentuje sa buldodžím štýlom, chce byť kráľovnou každého slalomu. A práve to občas vedie k chybám, ktorým sa potrebuje vyhnúť.

Petra Vlhová od radosti objala Veroniku... Foto: SITA/AP, Giovanni Auletta
Veronika Velez-Zuzulová, Petra Vlhová Petra Vlhová od radosti objala Veroniku Velez-Zuzulovú.

Skúste porovnať súčasnú výkonnosť Vlhovej s potenciálom Velez-Zuzulovej z čias, keď mala taktiež dvadsať rokov.
To je ťažká otázka. Myslím si však, že Veronika mala v dvadsiatich rokoch rovnaký potenciál, aký má teraz Petra. Okolnosti jej však tak výrazne nepriali. Nemala sa na koho spoľahnúť, sužovala ju absencia systému. Nemala žiadnych sponzorov, bola závislá od peňazí svojho otca. Navyše, bola to práve ona, kto musel neustále dokazovať, že na Slovensku vyrastá lyžiarka svetových parametrov, čoho dôkazom je jej triumf na juniorskom svetovom šampionáte.

Výsledky však hovoria v prospech Vlhovej…
Áno, ale opakujem: okolnosti viac prajú Petre, ktorej Veronika ukázala cestu. Aj pred Vlhovou sme mali viaceré výnimočné talenty. Napríklad supernovu Lauru Prieložnú. Nevedeli sme jej však pomôcť, zostala bez peňazí a, takpovediac, na ulici, čo je nesmierna škoda. Skrátka, nemala toľko šťastia ako Petra, ktorá sa pri finančnom zabezpečení mohla spoliehať na otca.

Do konca slalomárskej sezóny zostáva štvoro pretekov. Môže sa po nich Velez-Zuzulová tešiť zo zisku malého glóbusu?
Určite na to má. Časť verejnosti si síce myslí, že je to preto, že konkurencia sa oslabila, prišlo ku generačnej výmene, no nie je to celkom tak. Aj keby Tina Mazeová či Nicole Hospová pokračovali, už by Petru s Veronikou zrejme nezdolávali. Preto si myslím, že Veronika môže získať malý glóbus a urobí pre to všetko. Nečudujem sa jej však, že o tom nehovorí. Mohlo by sa jej to vypomstiť.