Manželova princezná si pripila šampanským. Zlatým

´Daniel Šarga, autor je redaktor agentúry SITA | 14.01.2016 08:00
Veronika Velez-Zuzulová Foto:
Veronika Velez-Zuzulová nalieva jednému z fanúšikov víťazné šampanské.
Keď mala Veronika Velez-Zuzulová na začiatku sezóny povedať, ktorý slalom Svetového pohára by chcela vyhrať, s úškrnom vyhlásila, že všetky.

Po chvíli už vážnejšie dodala, že ten vo Flachau je nad ostatné. Atmosférou, príťažlivou večernou scenériou najlepšie s padajúcim snehom, najvyššími odmenami a zrejme aj najmasívnejšou trofejou. Na jej podstavci je napísané, že ju získala „snehová princezná“.

V nových lyžiarkach deklasovala konkurenciu

To všetko v utorok večer nabralo reálnu podobu: na preteky prišlo 13 500 divákov. Veronika v mekke rakúskeho ženského lyžovania v prvom kole deklasovala konkurenciu. V v druhom jej síce z náskoku ubudlo, ale bol dostatočný na celkové víťazstvo.

„Ani som nebola nervózna pred druhou jazdou. Od rána som mala tušenie, že dnes to bude dobré. Pripravená som bola stopercentne, cítila som sa výborne, a tak to aj dopadlo,“ štebotala v cieli – na požiadanie v nemčine, angličtine a samozrejme, aj po slovensky. Slalom v súboji o krištáľové glóbusy vyhrala po vyše troch rokoch a zostala v hre o malý glóbus.

„Na začiatku sezóny som mala problémy s materiálom, veľa sme testovali, bolo to pre mňa ťažké. Po pretekoch v Santa Caterine som zmenila lyžiarky, vo Flachau som išla s novými a sadli mi,“ dodala v dobrej nálade. Jej otec a zároveň dlhoročný tréner Timotej Zuzula na otázku, či by odteraz bral len takéto výsledky, odpovedal:

„Veronika ide do každých pretekov s tým, že chce skončiť čo najvyššie. Poznáte športovca, ktorého by uspokojilo 10. miesto? Ak áno, tak niečo asi nie je v poriadku.“

Rakúsky výbuch, Marlies a malý Josef

Rakúšanky na trati nesúcej meno slávneho flachauského rodáka Hermanna Maiera zaznamenali najhorší domáci výsledok v histórii. Najlepšia bola Bernadette Schildová – až osemnásta. „Bol to ťažký domáci výbuch, víťazstvo aj jackpot vzala zaslúžene Velez-Zuzulová,“ napísal Krone Zeitung.

„Samozrejme, že si želám naše víťazstvo, ale Veronike to prajem,“ povedala v cieli 1. kola Marlies Schildová, ktorá sa vo Flachau zapísala v roku 2011 ako zatiaľ posledná domáca víťazka.

Bývalá slalomová kráľovná pred sezónou dala zbohom aktívnej kariére a v októbri priviedla na svet prvorodeného synčeka Josefa. Jeho otcom je ďalšia rakúska slalomová legenda Benjamin Raich, takže gény maličkého predurčujú k závratnej kariére.

„Keď sa Josef narodil, poslala som mu hračku. S Marlies máme dobrý vzťah. Na druhý deň po pretekoch sme sa stretli, aj som si malého vzala do náručia,“ vravela Velez-Zuzulová.

Fanúšikovia z Levíc aj anglického Swindonu

Veroniku majú v Rakúsku radi. V 13-tisícovom hľadisku v cieľovom priestore to vrelo nielen pri dojazde domácich pretekárok, ale aj pri jej slalomoch medzi bránkami. Keď s rukami nad hlavou preťala cieľ 2. kola a do sveta poslala víťazný výkrik, Rakúšania mávali vlajkami ostošesť. Ani slovenské sa nestratili.

V hlúčiku fanúšikov dominovali verní z Levíc. K tradičného fanklubu sa pridali aj ďalší Levičania, ktorí boli práve vo Flachau lyžovať. Zaujímavý zážitok poskytla návšteva reštaurácie priamo pod súťažným svahom. Približne hodinu a pol pred pretekmi si k partii fanúšikov prisadla Slovenka s ani nie ročným chlapčekom. Vravela, že prišla až z anglického Swindonu na dovolenku do Rakúska a s manželom si radi pozrú aj slovenské slalomárky v akcii. Zároveň naznačila, že sa vyzná.

„Vy musíte byť mama Veroniky Zuzulovej. Najmä môj otec je veľký fanúšik, nevynechá pred televízorom ani jedny preteky,“ obrátila sa na pani sediacu vedľa nej sympatická Lenka, rodená Košičanka. Trafila a neskôr sa tešila z možno neplánovaného, ale o to krajšieho lyžiarskeho zážitku.

Fanklub je verným spoločníkom

Veroniku po víťazstve neminula oslava s najbližšími v hoteli, kde bývala. Samozrejme, mierna, keďže po polnoci by už mali elitné slalomárky počas rozbehnutej sezóny dávno spať. Aj unavené víťazky. Súčasťou minioslavy bol aj prípitok šampanským. Nie obyčajným, ale takým, v ktorom plávajú iskričky 24-karátového zlata.

Jej fanúšik Roman Kaliarik ju ním ponúkol pred vyše troma rokmi, keď prvýkrát triumfovala v pretekoch SP v rakúskom Semmeringu a vytiahol ho aj teraz. Kaliarik pred deviatimi rokmi založil v Leviciach fanklub Veroniky, a odvtedy je jej verným spoločníkom na množstve pretekov Svetového pohára. Vravel, že raz možno o tom napíše aj knihu.

„To šampanské nosím so sebou na každé preteky, aby sme ho v prípade potreby mohli otvoriť. Som rád, že sme to teraz vo Flachau mohli urobiť a spolu si pripiť,“ podotkol. K jeho blížiacej sa štyridsiatke mu chcela dať Veronika darček – štartové číslo z víťazného pretekov. „Musela ho však vrátiť organizátorom, čo sa za normálnych okolností nevyžaduje,“ vysvetlil jej otec Timotej. Na Veronikinom triumfe má nemalý podiel aj jej manžel Romain, ktorý postavil 2. kolo slalomu.

„Neviem, či to bola moja výhoda pred ostatnými, ale aspoň som vedela, čo môžem očakávať,“ vysvetlila skúsená slovenská slalomárka. Zároveň priznala, že manžel ju doma občas osloví ako princeznú, najmä vtedy, ak jej na kopci niečo nevyjde, a to príliš nemá v láske. Teraz po triumfe vo Flachau sa však tou princeznou v slalomovom vydaní s trofejou s nápisom „Snowy princess“ skutočne stala. „Asi teda zmení názor, keď už ňou som,“ zasmiala sa Velez-Zuzulová.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ