Extravagantný šampión napodobnil idol z detstva

Eduard Révész | 26.10.2015 21:32
Lewis Hamilton Foto: ,
Takto oslavoval Lewis Hamilton tretí titul v kariére.
"Koná sa tu nejaká párty?“ spýtal sa Lewis Hamilton v cieli Veľkej ceny USA. Odetý v britskej vlajke neskrýval dojatie. Vedel, že noc bude patriť jemu. Rovnako ako doterajší priebeh sezóny formuly 1, v ktorej pretekár v predstihu obhájil titul majstra sveta.

Šampiónom kráľovnej motošportu sa stal tridsaťročný jazdec tretíkrát v kariére. Prvý raz si vybojoval celkové prvenstvo v roku 2008 ešte vo farbách McLarenu. Vlani okorenil svoju druhú sezónu po prestupe do Mercedesu zdolaním svojho tímového kolegu Nica Rosberga. Rozhodovalo sa v posledných pretekoch, čo sa teraz ani zďaleka neopakovalo.

Cestu k majstrovského hetriku mal Hamilton v stále prebiehajúcom ročníku najľahšiu. Tri podujatia pred koncom má v priebežnom hodnotení nedostihnuteľný 76-bodový náskok. Vybudoval si ho vďaka skvelým desiatim víťazstvám a vyrovnaným výkonom. Tie od leta predznamenávali, že zopakovanie minuloročného úspechu bude pre rodáka z mestečka Stevenage neďaleko Londýna formalitou.

Životný cieľ dosiahol. Čo ďalej?

Získať tri tituly sa doteraz podarilo šiestim veľkým osobnostiam motorizmu. Jackiemu Stewartovi, Nelsonovi Piquetovi, Nikimu Laudovi, Jackovi Brabhamovi a Ayrtonovi Sennovi, ktorého Hamilton obdivoval už od svojich prvých kôl v motokárach.

"Získať tri tituly ako Ayrton bolo vždy mojím snom. Bol to môj hrdina, odmalička ma inšpiroval,“ povedal o legendárnom pilotovi, ktorý tragicky zahynul na Veľkej cene San Marína v roku 1994.

"Neviem, čo bude ďalej. Mám pocit, akoby som dokončil svoju životnú úlohu, dosiahol svoj cieľ,“ dodal Hamilton. Keď sa ho novinári spýtali na métu siedmich titulov Michaela Schumachera, odvetil: "To by mohla byť skôr výzva pre Sebastiana (Vettela), keďže pochádza z rovnakej krajiny. Ja som sa vždy chcel vyrovnať len Ayrtonovi.“

Brit už stihol Sennu aj prekonať – v počte víťazstiev. Pred dvoma týždňami v Soči si pripísal 42. triumf, jeho brazílsky vzor vyhral 41 veľkých cien. Pretekárska vášeň a zanietenie spraviť všetko pre víťazstvo sú vlastné aj Hamiltonovi. Legendárna rivalita Sennu s tímovým kolegom Alainom Prostom pripomína súčasnú situáciu v Mercedese. Naštrbené vzťahy medzi čerstvým šampiónom a Rosbergom boli zreteľné aj v nedeľu v Austine.

Titul mu daroval tímový kolega

Hamilton pevne kráčal za titulom už od prvej zákruty, kde po tvrdom súboji predstihol víťaza kvalifikácie Rosberga. Ten vyšiel z trate a prepadol sa na piatu priečku. "Bol to agresívny manéver. Lewis zašiel priďaleko a nedal mi žiadny priestor. Čudoval som sa, že komisári túto situáciu vôbec nevyšetrovali. K podobným momentom by nemalo dochádzať, najmä nie medzi kolegami. Ešte sa o tom musíme porozprávať,“ komentoval situáciu nemecký pretekár.

Napriek tomu, že sa v priebehu pretekov dostal späť na čelo, v ich závere spravil chybu, ktorú Brit využil a mohol si tak užívať ovácie zaplnených tribún.

"Hamilton je superpromotérom nášho športu. Pre propagáciu značky F1 nikto nerobí toľko ako on. Prepáč, Nico, ale z hľadiska biznisu nie si taký dobrý. Lewis je najlepším šampiónom po všetkých stránkach a zrejme to tak aj zostane,“ povedal pred časom v dvojrozhovore pre stránku formuly 1 dlhoročný šéf seriálu Bernie Ecclestone. "Som veľkým fanúšikom Hamiltona. Napríklad Vettela na ulici ledva spoznajú,“ dodal biznismen, ktorý zajtra oslávi osemdesiate piate narodeniny.

Kritikom odpovedá triumfami

Poukazoval predovšetkým na celebritný status Hamiltona a jeho neviazaný životný štýl. Často využíva súkromné lietadlo, ktorým sa v prepychu presúva do svetových metropol či exotických destinácií za priateľmi. Tvoria ich najmä populárne osobnosti šoubiznisu z hereckého či hudobného prostredia. Po ich boku si užíva svetlá reflektorov, voľný prístup na významné spoločenské podujatia a mávanie fanúšikom z červeného koberca.

Was racing to get to Russia yesterday in my #Challenger 605 @bombardier_jets! Bring on the #RussianGP!! #Ambassador

Fotka uverejnená používateľom Lewis Hamilton (@lewishamilton),

Na sociálnych sieťach ohuruje svojimi módnymi výstrelkami, novými tetovaniami a extravagantnými účesmi. Úsmevná situácia sa spája s tohtoročným finále mužov na tenisovom Wimbledone. Pre porušenie pravidiel obliekania ho nepustili do kráľovskej lóže centrálneho kurtu.

"Je to jeho forma sebaprezentácie. Každý z nás má vlastný štýl, ktorým komunikuje s okolím. Myslím si, že Lewisov je veľmi dobrý,“ povedal pre Mirror Jackie Stewart, ktorý sa tešil z titulov v rokoch 1969, 1971, 1973.

"Priaznivcom na domácej trati v Silverstone ochotne rozdával autogramy a nebál sa ani vyliezť na plot, aby sa k nim dostal a potešil ich. Ja by som niečo také nespravil. A kritici? Lewis im najlepšie odpovedá skvelými výkonmi na trati. Môže vyhrať päť alebo šesť titulov,“ dodal 76-ročný legendárny pilot.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ