S Mrázikom na krídlach čajky. Fotili sme športovcov v ruských kostýmoch

Pravda | 06.02.2014 13:28
Anastasia Kuzminová, Daniel Kuzmin Foto: ,
Slovenská biatlonistka Anastastia Kuzminová.
Redakcia Pravda pripravila pre svojich čitateľov olympijskú prílohu. Jej súčasťou sú aj fotografie slovenských športovcov v kostýmoch s ruskými motívmi. Pozrite si ich.

Prinesú ruské motívy šťastie slovenským olympionikom? Zažije biatlonistka Anastasia Kuzminová v Soči rozprávkovú olympiádu? Bude mať Vladimír Vůjtek na hokejovej striedačke v ruke čarovné trénerské žezlo?

Keď sme premýšľali nad tým, ako netradične predstaviť slovenských olympionikov a zároveň priblížiť krajinu, ktorá bude od piatka dva týždne hostiť najväčší športový sviatok, inšpiráciu ponúkol repertoár slovenských divadiel. Šport a umenie majú k sebe blízko, ponúkajú divákom príťažlivé príbehy. Diela ruských spisovateľov patria k svetovej klasike a do zázračného sveta ruských rozprávok rady nazrú deti, ale aj dospelí.

A tak sa Nasťa Kuzminová aspoň na chvíľu zmenila na Nastenku z kultovej rozprávky o Mrázikovi. Toho zasa na chvíľku zahral tréner hokejistov Vladimír Vůjtek. Biatlonové trio Pavol Hurajt, Matej Kazár, Janka Gereková a bežkyňa Alena Procházková sa s plnou vážnosťou vžili do postáv z Puškinovho Eugena Onegina. Adam Žampa, Petra Vlhová a Natália Šlepecká zasa vymenili lyžiarske kombinézy za nádherné kostýmy z hry Čajka Antona Pavloviča Čechova.

Športovci pózovali s takým elánom, akoby sa okrem olympijskej nominácie uchádzali aj o miesto na divadelných doskách. Bodaj by mali aj po svojich olympijských disciplínach takú dobrú náladu ako pri fotografovaní, ktoré si užívali. Kostýmy im sadli ako uliate. Presvedčíte sa o tom na stránkach olympijského špeciálu Pravdy.

Molodci

Tak tie čižmy asi nenatiahnem, ale obujem si namiesto nich korčule, ospravedlňoval sa tréner hokejovej reprezentácie Vladimír Vůjtek. Obliekol si dlhý biely kabát, nasadil na hlavu čiapku a do ruky vzal namiesto hokejky žezlo. Hoci bol november a slovenský tím sa chystal na Nemecký pohár, na Štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave sa na chvíľu objavil duch Vianoc.

Kým tréner Vůjtek v kostýme Mrázika spomínal na príhody z pôsobenia v Rusku, v kabíne sa menila trojica hokejistov Milan Bartovič, Branko Radivojevič a Rastislav Staňa na členov Ivanovej družiny. Rubašky, nohavice a červené čižmy na nohách rozveselili celé osadenstvo. „Čo by nám na to povedali v Rusku?“ vyzvedal Bartovič od riaditeľa Slovana Alexeja Jaškina. „Že ste molodci,“ znela odpoveď.

Vladimír Vůjtek alias Mrázik. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Vladimír Vůjtek Vladimír Vůjtek alias Mrázik.
Fotenie hokejistov a Vladimíra Vůjteka Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
Vladimír Vůjtek alias Mrázik.

V Rusku Mrázik tak neletí

Mňa do žiadneho kostýmu nedostanete, avizoval striktne Daniel Kuzmin, ktorý aj s trénerom Jurajom Sanitrom dohliadal v rakúskom Ramsau na prípravu biatlonistky Anastasie Kuzminovej. Ale keď sa z izby manželov Kuzminovcov ozval spontánny smiech, bolo jasné, že rozprávková Nastenka nezostane bez bohatiera Ivana.

„Jasné, že som milovala rozprávky, ako každé decko,“ rozhovorila sa 29-ročná rodáčka z ruskej Ťumene. „V detstve som zvykla rozprávať rozprávky mladším súrodencom, teraz ich čítam synovi Jelisejovi. Chce, aby som mu ich čítala po slovensky,“ dodala.

Rozprávková svadba Nastenky a Ivana sa odohrala pod alpskými štítmi na lúkach v okolí penziónu Helvetia. Dvojica v bielych kostýmoch nemohla uniknúť pozornosti zopár domácich obyvateľov či ďalších biatlonistov, ktorí v tom čase v rakúskej horskej dedinke trénovali.

„V Rusku až tak Mrázik neletí ako na Slovensku, keďže máme veľa iných rozprávok, ale vo mne vyvoláva tento príbeh spomienky na prvé Vianoce na Slovensku. V Banskej Bystrici sme sa usadili 22. decembra 2007 a prvé, čo si pamätám, je Mrázik a Popoluška v televízii,“ prezradila Anastasia Kuzminová.

Manželia Kuzminovci sa v rakúskom Ramsau... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Anastasia Kuzminová, Daniel Kuzmin Manželia Kuzminovci sa v rakúskom Ramsau prezliekli do kostýmov z ruského filmu Nastenka.
Fotenie manželov Kuzminovcov v Ramsau Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
Anastasia Kuzminová a Daniel Kuzmin v kostýmoch...

Premiéra v rifliach

Prvýkrát v divadle a ešte k tomu v rifliach, prehodila akoby zahanbene Petra Vlhová kráčajúc po chodbách Slovenského národného divadla. O pár minút vyšla z kostymérne už ako hotová dáma. Garde jej robil kolega zo svahu Adam Žampa. Kostým akoby šili pre neho, aj topánky mu boli akurát, a keď si dal na hlavu biely cylinder, bol z neho veľký elegán.

Mladí zjazdári stvárnili aspoň na pár minút postavy z hry Antona Pavloviča Čechova Čajka – Irinu Arkadinovú a Borisa Trigorina. Zážitok z fotenia a premiérovej návštevy divadla ešte umocnilo stretnutie s hereckou legendou Máriou Kráľovičovou, ktorá s talentovanými športovcami ochotne zapózovala na spoločnej fotografii.

zväčšiť Petra Vlhová a Adam Žampa. Fotili sme ich v... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Petra Vlhová, Adam Žampa Petra Vlhová a Adam Žampa. Fotili sme ich v novej budove SND.
Fotenie Petry Vlhovej a Adama Žampu Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová.

Nedotýkaj sa ma!

Hoci mali Janka Gereková, Alena Procházková, Pavol Hurajt a Matej Kazár napodobiť dramatickú scénku, v Štátnom divadle v Banskej Bystrici vládla od začiatku uvoľnená atmosféra a aktéri sa viackrát schuti rozosmiali.

„Na opere Eugen Onegin som ešte nebola, ale po tomto fotení určite zájdem,“ tvrdila presvedčivo Gereková. Divadlo i literatúra patria k jej koníčkom.

Zľava: Matej Kazár, Alena Procházková, Janka... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Pavol Hurajt, Matej Kazár, Janka Gereková, Alena Procházková Zľava: Matej Kazár, Alena Procházková, Janka Gereková a Pavol Hurajt.
Fotenie biatlonistov a Aleny Procházkovej Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
Matej Kazár a Pavol Hurajt v kostýmoch z opery...

Vďaka za zážitok!

Akrobatická lyžiarka Natália Šlepecká si začiatkom roka odskočila do Bratislavy z Donovál, kde sa pripravovala. "Snehu bolo poskromne, dôležité je, že operované kolená držia. Nezaprela v sebe praktickú dámu, ktorá myslí na všetko. Pred fotením ju nalíčila priateľka.

V kostýme Snehovej kráľovnej sa v novej budove SND cítila príjemne. „Aj ja som vyrastala na ruských rozprávkach, na olympijskú premiéru do Soči sa teším,“ vravela medzi zábermi. „Ďakujem za zážitok, bol príjemným spestrením tréningových dní,“ vravela po novej skúsenosti pred odchodom na ďalšiu prípravu do Švajčiarska.

Natáliu Šlepeckú sme fotili do olympijskej... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Natália Šlepecká Natáliu Šlepeckú sme fotili do olympijskej prílohy denníka Pravda v novej budove SND.
Fotenie Natálie Šlepeckej Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
Akrobatická lyžiarka Natália Šlepecká.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ