Phelps: Čavič spravil pri finiši obrovskú chybu

SITA | 26.11.2008 11:06
Phelps, Čavič, plávanie, OH 2008 Foto: ,
O stotinu sekundy druhý Srb Milorad Čavič blahoželá víťazovi motýľkarskej stovky Michaelovi Phelpsovi z USA.
Najúspešnejší účastník olympijských hier v Pekingu, americký plavec Michael Phelps bol pred strhujúcim súbojom so Srbom Miloradom Čavičom vo finále na 100 m motýlik na pokraji vyčerpania. Najtesnejší z jeho neuveriteľných ôsmich triumfov v pekinskej Vodnej kocke sa zrodil aj vďaka taktickej chybe súpera, ktorý sa rozhodol finiš dosplývať, zatiaľ čo Američan spravil ešte o záber navyše a zastavil časomer o stotinu skôr.

Phelps sa k dramatickej plaveckej bitke vrátil v televíznej šou 60 minút odvysielanej CBS news. Baltimorčan priznal, že po víťazstve na 200 m polohové preteky tlmočil trénerovi Bobovi Bowmanovi svoje obavy z vyčerpania.

„Nemám síl,“ zopakoval vetu z Pekingu Phelps, ktorú potvrdil aj ďalší hosť relácie Bowman: „Stačí si pozrieť zábery po polohovke. Stál som pri bazéne a hovoril som si: ´Tak teraz je naozaj unavený!´.“ Phelps skomentoval aj záznam finišu motýľkarskej stovky a chybu Čaviča, ktorou mu Srb daroval vydretú siedmu medailu.

„Zdvíha hlavu a v tej rýchlosti dostáva úder od hladiny. Blíži sa do cieľa a vo chvíli, keď sa má už-už dotknúť dosky, pokúša sa nadvihnúť hlavu. Moja hlava zostáva v línii prúdnice, v tom bol ten rozdiel. Keby nechal hlavu dolu, vyhral by,“ povedal pri rozbore záznamu Phelps.

Po olympijských hrách si rekordér dožičil oddych, čo sa prejavilo aj na jeho tele. Váži 93 kilogramov, najviac vo svojej kariére. Zhadzovať ich začne až v januári, keď odštartuje prípravu na majstrovstvá sveta v Ríme. Pekinskú osemmedailovú misiu by si chcel zopakovať aj o štyri roky v Londýne, ale už s inými disciplínami.