Kráľovná Vonnová si užíva preteky, rodinu, aj sponzorský luxus

das | 21.03.2012 12:00
Vonnová plavky 7 Foto:
Lindsey Vonnová.
"Ak naozaj pracujete tvrdo, vaše sny sa začnú napĺňať. Ak však celú sezónu makáte na tom, aby ste prekonali rekord v počte získaných bodov a potom v posledných pretekoch tesne po štarte stratíte palicu, ide vás poraziť." Obe tieto vety vyslovila Lindsey Vonnová.

Prvú má najlepšia zjazdárka súčasnosti vo svojom profile na internetovej stránke, druhú povedala po finálovom obrovskom slalome sezóny v nedeľu v rakúskom Schladmingu. Tým, že v ňom skončila až na 24. mieste a nebodovala, nepodarilo sa jej preskočiť lídra historického rebríčka zjazdárov Hermanna Maiera a jeho magickú 2000-bodovú hranicu. Zaostala za ňou o 20 bodov. „Som z toho poriadne namrzená, ale o to viac ma to motivuje do budúcnosti. Ja raz tých jeho 2000 bodov prekonám,“ vravela 27-ročná Američanka.

Rozhodne nemá dôvod smútiť. Naopak. Má za sebou skvelú sezónu, v ktorej ovládla celkové poradie Svetového pohára v zjazde, super G, superkombinácii a skončila druhá v obrovskom slalome. Ako prvá Američanka v histórii získala štvrtý raz veľký glóbus za celkové prvenstvo vo Svetovom pohári (podarilo sa jej to za päť rokov) a s počtom 1980 bodov prekonala doterajšiu ženskú rekordérku Janicu Kosteličovú s 1970 bodmi z roku 2006. Dvanásť sezónnych víťazstiev je tiež takmer rekordným číslom. V sumáre kariéry ich má na konte už 53 a historicky jej patrí trietia priečka. Lepšie sú iba legendy Annemarie Moserová-Pröllová (62) a Vreni Schneiderová (55).

   

„Tieto čísla sú pre mňa veľmi dôležité. Na ich základe sa môžem porovnávať s najlepšími pretekárkami súčasnosti, ale aj minulosti,“ vyhlásila po finále v Schladmingu.

Rodáčka zo St. Paul v Minnesote suverénne ovládla aj rebríčky v zárobkoch. Na prémiách zarobila 552 994 švajči­arskych frankov (približne 458 443 eur) a prekonala nielen všetky ženy a mužov v alpskom cirkuse, ale aj pretekárov v ostatných kategóriách lyžovania. Pre porovanie mužský víťaz alpského Svetového pohára Marcel Hirscher zarobil 460 688 frankov.

Vonnová už dávno nie je obyčajnou lyžiarkou. Má lukratívnu sponzorskú zmluvu s Red Bullom, ktorá jej zaručuje využívať tréningové stredisko v Salzburgu a zabezpečuje jej taký komfort, o ktorom môže väčšina jej súperiek len snívať. Napríklad z pretekov vo švédskom Aare letela minulý týždeň do Rakúska súkromným lietdalom a ušetrila tým more času. „V Salzburgu som bola už o siedmej večer, mohla som si dať dobrú večer a dostať sa relatívne skoro do postele. Ak by som letela s ostatnými pretekárkami, trvalo by mi to asi osem hodín, kým by som sa z priestoru cieľa dostala do Mníchova alebo Salzburgu,“ vysvetlila Vonnová.

Lindsey Vonnová patrí medzi najkrajšie... Foto: SITA
Lindsay Vonnová Lindsey Vonnová patrí medzi najkrajšie športovkyne.

Američanka využíva aj špeciálny autobus, ktorý je tiež darčekom od Red Bullu. S ním je radosť presúvať sa z pretekov na preteky. „Mám tam vlastnú posteľ, kuchyňu, ale aj pracovňu a miesto so špeciálnym ozvučením, kde môžem počúvať svoju obľúbenú rapovú hudbu. Okrem svojho trénera a fyzioterapeuta tam mám aj vlastného šoféra,“ uviedla na stránkach svojho sponzora.

Lindsey Vonnová ako Sharon Stone zo Základného inštinktu

Vraví sa, že ani tí najpopulárnejší ľudia si nemôžu kúpiť šťastie v súkromí. Vonnová, známa v minulosti pod dievčenským menom Kildowová, bola štyri roky vydatá za amerického lyžiara Thomasa Vonna. Koncom novembra minulého roku však šokujúco oznámili, že sa rozvádzajú. Zjazdársku univerzálku to však navonok nijako nepoznačilo. Ešte s väčším zanietením sa pustila do súťaženia a výsledkom je jedna z najlepšch sezón v jej kariére.

     

„Odrazu som mala viac času na svoju rodinu a známych. Nezabudnem na to, ako sme s otcom a jednou zo sestier oslavovali v Garmischi moje 50. víťazstvo v kariére, či na spoločné nákupy s ďalšou sestrou v Benátkach,“ prezradila na svojej internetovej stránke.

Taká atraktívna žena, ako je Vonnová, nemohla zostať dlho bez partnera. Švajčiarsky Blick tvrdí, že po jej boku sa v závere sezóny pohyboval chlapík s menom Brad. Malo by ísť o bývalého majstra sveta v skoku o žrdi Brada Walkera. Samotná lyžiarka však zatiaľ k tejto téme viac neprezradila. „Som stála single,“ odpovedala na jednu z otázok rakúskej televízie po finále v Schladmingu.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ