Hrám uvoľnenejšie a s veľkou radosťou, tvrdí Cibulková

Zuzana Wisterová, spolupracovníčka Pravdy | 30.05.2012 16:33
Cibulková, Miklušičák
Dominika Cibulková a jej tréner Peter Miklušičák mali dôvod na dobrú náladu po zápase 2. kola v Paríži.
Temperamentná slovenská tenistka Dominika Cibulková sa v zápase 2. kola Roland Garros proti Američanke Vanii Kingovej nezdržala na dvorci ani hodinu.

Temperamentná slovenská tenistka Dominika Cibulková sa v zápase 2. kola Roland Garros proti Američanke Vanii Kingovej nezdržala na dvorci ani hodinu. Ako sama vraví – súperku vyprášila z kurtu.

Za 57 minút bolo po zápase, na ktorý ste nastupovali s veľkým odhodlaním. Čo môžete povedať k svojmu výkonu?
Čakala som ťažký boj, bola som však pripravená na sto percent. Hrala som výborne, bol to skvelý výkon. Všetko mi vychádzalo, hrala som agresívne, súperka niektoré moje loptičky ani nestíhala. Takmer sa nehrali ani výmeny. Rátam, že som mala veľa víťazných lôpt. Jednoducho som Kingovú vyprášila z kurtu.

Čiastočné obavy vyplývali zo vzájomných súbojov. Vo všetkých troch vás Američanka zdolala. Hrala teraz inak?
Ona nie, ale ja som hrala inak. Pokojnejšie, ale pritom agresívne. A omnoho variabilnejšie ako v minulosti. Chodila som si po returny, dobre som podávala. Kingová nemala šancu, pritom skúšala všetko. Nestíhala moje údery. Výsledkom 6:0, 6:2 som Američanke ukázala: Haló, už s tebou nechcem prehrávať!

Ale začiatok bol z vašej strany dosť nervózny. Bolo to naozaj tak?
To mi aj tréner Miklušičák pripomenul. Nebola som nervózna, len som potrebovala jednu loptičku zahrať veľmi dobre. Už dlhšie sa mi hrá dobre, nesmiem to však zakríknuť. Verím si.

Tenisti sú vždy trochu podozriví, keď tvrdia, že nepozerajú ďalej v pavúku ako najbližší zápas. Ale asi im treba veriť, lebo váš tréner po postupe netušil, na koho idete…
My sa naozaj nepozeráme ďalej! No po zápase som sa hneď išla pozrieť v šatni, kto ma čaká. Predpokladala som, že to bude Lucie Šafářová. Ale je to Martinezová Sánchezová.

Ide o španielsku ľaváčku. Čo o nej viete?
Má dobrý bekhend, chodí veľa na sieť, ale forhend má omnoho slabší.

Čo ste robili po zápase, ktorý nebol dlhý?
Išla som na bicykel a do bazéna so studenou vodou, aby sa mi zregenerovali nohy, lebo po dvojhre mám na programe aj štvorhru. Preto mi prišiel vhod krátky zápas s Kingovou.

Máte široký podporný tím, bolo ho na dvorci dosť počuť. Nezaťažuje vás to na turnaji?
Je to vynikajúce, že ich v Paríži všetkých mám. Všetci sú veľmi pozitívni, aj otec, ktorý býva kritický, ale teraz je iný, oveľa optimistickejší. Vedia, že som tu pre tenis a nikto ma nezaťažuje so zháňaním vstupeniek a podobne. Sú tu preto, aby mi pomáhali.

Hráte teraz uvoľnenejšie ako v minulých mesiacoch, keď vás trénoval Željko Krajan?
Naučil ma super veci, ale nedokázala som ich predať na kurte. Príliš som chcela, aj za neho, bolo to zväzujúce. Teraz je atmosféra uvoľnenejšia, spontánnejšia, od Petra Miklušičáka dostávam dobré rady a viem, že keď niečo pokazím, nič sa nedeje, idem ďalej. Hrám s väčšou radosťou. Željko mi vštepoval strojovú hru, ale to nie je pre moju náturu. On bol dosť negatívny a ja potrebujem okolo seba veľa pozitívnej energie, lebo ja som optimistka.

Zmena trénera, aj keď sa udeje nečakane, je niekedy na prospech. Je to aj tento prípad?
Áno, ja som teraz veľmi spokojná. Asi sa to malo stať.

Ani sa nezaoberáte témou nájsť niekoho?
Nie. Mnohí Petra Miklušičáka podceňujú, že je ešte mladý. Ja mu dôverujem, vidím, že nám to spolu funguje. Každý raz musí začínať. Aj môj bývalý tréner Krajan bol najprv sparingpartnerom.

Je nejaká zmena na Roland Garros oproti vlaňajšku?
Nič podstatné som si nevšimla.

Máte nejaké privilegované postavenie v šatni ako nasadená hráčka?
Tento turnaj je v tom výnimočný, že ani top hráčky nemajú privilégiá ako na iných grandslamoch. Ja mám v Paríži napríklad skrinku vedľa svetovej jednotky Azarenkovej.

Najprv šok, teraz zodpovednosť

Peter Miklušičák (26), niekdajší úspešný junior, bol sparingpartnerom Dominiky Cibulkovej v čase, keď jej Chorvát Željko Krajan po turnaji v Miami oznámil, že prestáva byť jej trénerom. „Dominika prišla za mnou, či by som s ňou necestoval na turnaj do Barcelony. Bol som v šoku. Tak sme naštartovali spoluprácu tréner – hráčka. A hneď na začiatku uhrala finále,“ popisoval úvod svojho nového zaradenia v tíme slovenskej jednotke jej donedávny sparingpartner. Doktorand práva na Paneurópskej vysokej škole dopisuje záverečnú prácu a chce ju na jeseň obhájiť. Ale teraz má hlavu plnú tenisu. Na Roland Garros bol predtým Miklušičák raz, ako 18-ročný junior. „Teraz som tu druhý raz ako tréner s pocitom veľkej zodpovednosti,“ dodáva.