Djokovič i Nadal v Monte Carle postúpili

SITA | 18.04.2012 19:43
Rafael Nadal Foto:
Rafael Nadal.
Srbský tenista Novak Djokovič i Španiel Rafael Nadal zvíťazil v stredajšom zápase 2. kola dvojhry na turnaji ATP World Tour Masters 1000 Rolex v Monte Carle (dotácia 2 427 975 eur).

Djokovič zvládol svoj vstup do antukovej časti sezóny a zvíťazil nad Talianom Andreasom Seppim za 89 minút bez vážnejších ťažkostí 6:1, 6:4.

Djokovič hral naposledy 1. apríla a vo finále na rovnako hodnotnom podujatí na tvrdom povrchu v Miami na Floride zdolal Brita Andyho Murrayho.

Dvadsaťštyriročný Belehradčan si v osemfinálovom 3. kole v Monte Carle zmeria sily s Ukrajincom Alexandrom Dolgopolovom (21.) nasadeným ako šestnástym. Vlani ho v osemfinále newyorských US Open prekonal 7:6 (14), 6:4, 6:2. Proti Seppimu (44.) zvýšil v bilancii zo vzájomných duelov už na 7:0. Djokovič 6. – 8. apríla chýbal v srbskom tíme vo štvrťfinále Davisovho pohára v Prahe, hostia prehrali 1:4.

„Keď som to potreboval, výrazne ma podržalo podanie. Na antuke je to povzbudzujúce. Vždy je príjemné získať zopár bodov akoby zadarmo. Vzhľadom na to, že išlo o môj prvý oficiálny zápas na tomto povrchu od vlaňajšieho Roland Garros, som spokojný. Proti náročnému a kvalitnému súperovi, ktorý si na antuke počína dobre, sa mi podarilo uchovať si koncentráciu,“ skonštatoval Djokovič a k Dolgopolovovi dodal: „Je to veľmi talentovaný hráč a zvykne vyťahovať údery, ktoré nepatria k typickým. Mení tempo a na antuke je veľmi nebezpečný. Musím byť v strehu a počínať si herne disciplinovane. Nesmiem sa nechať frustrovať nedostatkom rytmu vo výmenách.“

Djokovičove tenisky v srbských národných farbách. Foto: Reuters
Djokovič tenisky Djokovičove tenisky v srbských národných farbách.

Rafael Nadal úspešne vykonal prvý krok za ôsmym titulom na turnaji, keď prekonal Fína Jarkka Nieminena v súboji dvoch ľavákov za 87 minút 6:4, 6:3. V bilancii zo vzájomných duelov s 30-ročným severanom zvýšil na 7:0. Vlani na rovnakom podujatí mal v identickej fáze navrch dvakrát 6:2. Malorčan má na tomto turnaji zápasovú štatistiku 40:1. Jedinú prehru utrpel v sezóne 2003 ako 16-ročný v 3. kole od Argentínčana Guillerma Coriu. V roku 2004 neštartoval.

„Odohral som normálny zápas. Nič výnimočné – ani veľmi zlé, ale ani veľmi dobré. Bolo to moje prvé vystúpenie na antuke po dlhom čase. Navyše, prišiel po tom, ako som 15 dní nedržal raketu v ruke. Dôležité je, že som uspel vo dvoch setoch. zajtra budem mať príležitosť výkonnostne čosi pridať. Presne o to sa snažím. Človek potrebuje nejaké dni na to, aby si mohol vyhodnotiť faktory – kolená, herný prejav, všetko,“ povedal Nadal.

Dvadsaťpäťročný Nadal nasadený ako druhý mal v 1. kole voľno. V osemfinálovom 3. kole si zmeria sily s kazašským kvalifikantom Michailom Kukuškinom. Desaťnásobný grandslamový šampión Nadal 6. – 8. apríla chýbal v tíme Španielska v Oropese del Mar proti Rakúšanom vo štvrťfinále Davisovho pohára. Obhajcovia trofeje napriek tejto absencii triumfovali hladko 4:1.