Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Keď myseľ ladí s telom. Djokovič udivuje suverenitou

Sypali sa na neho farebné konfety, okolo hlavy mu viali americké vlajky. V rukách držal trofej a z hľadiska počul uznanlivý potlesk viac ako dvadsaťtisícového davu, ktorý prial víťazstvo jeho súperovi.

15.09.2015 13:36
Novak Djokovič, Roger Federer Foto: ,
Dekorovanie víťaza US Open Novaka Djokoviča.
debata

Úspešný manžel i otec

Novak Djokovič potvrdil, že je tenisovým kráľom. Po Australian Open, Wimbledone a neúspešnom finále na Roland Garros ovládol v tejto sezóne tretí zo štyroch grandslamových turnajov. Svetová jednotka zvládla bitku titanov a vo finále US Open zdolala švajčiarsku legendu Rogera Federera 3:1 na sety.

„Mám neuveriteľný pocit z neuveriteľnej cezóny. Spolu s rokom 2011 je mojou najlepšou v kariére. Akuálnu si však užívam o čosi viac. Predsa len, už som v pozícii manžela i otca,“ vravel na slávnostnom vyhlásení zverenec Mariána Vajdu a Borisa Beckera, ktorý sa vlani oženil s Jelenou Rističovou. Páru sa následne narodil syn Stefan.

Hviezda srbského velikána zažiarila v New Yorku po druhý raz. Pred štyrmi rokmi zdolal vo finále Rafaela Nadala a taktiež získal tretí grandslam v sezóne. Prekvapujúce preto nie je, že sa vynárajú otázky, či je Djokovič schopný siahnuť na nesmierne cenný kariérny Grand Slam, ktorý v tomto roku len tesne unikol Serene Williamsovej.

Finále US Open 2015 Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Zranenie Novaka Djokoviča na predlaktí, ktoré...

„Vždy som sa o seba poctivo staral. O telo i myseľ. Naďalej chcem pokračovať vo svojom životnom štýle. Vďaka nemu som sa totiž dostal tam, kde som. Verím, že ešte budem mať šancu bojovať o ďalšie trofeje“ uviedol 28-ročný vyznávač bezlepkovej diéty.

Po tohtoročnom US Open sa môže pochváliť už desiatimi grandslamovými titulmi (Australian Open 2008, 2011 2012, 2013, 2015, Wimbledon 2011, 2014, 2015, US Open 2011, 2015). Dorovnal tak Američana Billa Tildena. Z aktívnych hráčov ich majú viac len Rafael Nadal (14) s rekordným Rogerom Federerom (17). „Tenis robím preto, že si ho užívam, milujem ho. Pokiaľ vo mne bude iskra, budem túžiť po ďalších úspechoch,“ povedal Djokovič.

Tlieskal i Butler

Je nepravdepodobné, že by sa rodák z Belehradu ďalších trofejí nedočkal. Napokon, v tejto sezóne je priam nezastaviteľný. Zo 68 duelov vyhral 63. Dosiaľ posledný v newyorskom finále. Na ceste za víťazstvom nezastavila Djokoviča ani nepríjemnosť z úvodu stretnutia. V jednom okamihu sa pošmykol a spadol na zem. Z pravého lakťa a zápästia sa mu spustila krv.

Chvíľu síce pôsobil otrasene, no napokon predsa len potvrdil povesť veľkého bojovníka. Bojovať musel nie len s menším zranením, silným súperom, ale aj s publikom, ktoré mohutne povzbudzovalo Federera.

„Fanúšikov však nechcem kritizovať. Úplne im rozumiem. Je pochopiteľné, že držali palce takému šampiónovi, akým je Roger. Všade, kde som proti nemu nastúpil, to bolo rovnaké. Verím, že aj ja raz budem taký obľúbený,“ hovoril Djokovič, v ktorého lóži sedel aj herec Gerard Butler – populárny najmä vďaka hlavnej úlohe vo filme 300: Bitka pri Termopylách.

Tak, ako pre škótskeho herca, aj pre sbského tenisového génia dopadol jeho veľký boj dobre. New York i celý svet opäť uchvátil. Najmä suverenitou, aká sa v športe vyskutuje len raz za čas.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #US Open 2015