Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ukrajinská hviezda zo zákopov: Čím dlhšie tá hrôza potrvá, tým viac ľudí okolo mňa zahynie

Zatiaľ čo niekoľko jeho rovesníkov sa už pripravuje na januárový Australian Open, bývalý hviezdny ukrajinský tenista Alexander Dolgopolov ovláda bojové drony v zákopoch v prvej línii rusko-ukrajinskej vojny.

05.12.2023 07:01
Alexander Dolgopolov Foto:
Alexander Dolgopolov na fronte a v roku 2018 na tenisovom kurte.
debata (19)

Bývalý trinásty hráč svetového rebríčka bol jedným z prvých ukrajinských športovcov, ktorý sa takmer okamžite po vypuknutí konfliktu chopil zbrane. Na fronte už slúži rok a pol, jeho odhodlanie je nezlomené, no jeho duševný stav je otrasený vojnovou realitou.

„Pred dvoma týždňami sme stratili dobrého chlapa. Bol to milý chalan z Gruzínska, mal len 25 rokov. Na boj za Ukrajinu si musel požičať peniaze,“ priznal pre Daily Mail 35-ročný Dolgopolov s tým, že bolo pre neho náročné spracovať smrť parťáka v boji.

777070872 Čítajte viac Pochybné praktiky v Nadalovej akadémii? Nemôžeme byť všetci ako Rafa, sťažuje sa mladá tenistka

„Úplne ma pohltilo vedomie, že čím dlhšie táto hrôza potrvá, tým viac ľudí okolo mňa zahynie,“ skonštatoval najlepší ukrajinský tenista histórie, ktorý štartoval na 30. grandslamových turnajoch.

Počas svojej profesionálnej kariéry, od roku 2006 do roku 2018, vyhral tri turnaji ATP a v roku 2015 v londýnskom Queen's Clube zdolal dokonca Rafaela Nadala v troch setoch.

Ukrajinec potvrdil, že mnoho vecí zo svojej športovej minulosti dokáže využiť na bojisku. „Môžem s istotou povedať, že tenis ma prakticky pripravil na vojnu. Dokážem podať výborný výkon pod veľkým tlakom, nepodlieham panike,“ uviedol Dolgopolov.

765970828 Čítajte viac Zapredali sa? Lukratívna exhibícia v Rusku prilákala známe mená aj mladú tenistku v drese Spartaka

Ako tvrdí, vďaka tenisovej kariére dokáže rýchlo reagovať, spracovávať informácie a dobrá je aj jeho schopnosť prispôsobiť sa. "Na začiatku som bol aj v šoku, potom som sa naučil ostať pokojný a sústrediť sa na prácu. Je to veľmi dôležité, zlé rozhodnutia vás tu môžu stáť život, skonštatoval.

Na tenis už myslí iba sporadicky, no predsa len ho zarazilo, keď sa najbližší víkend na medzinárodnom turnaji v Petrohrade predstavia viacerí jeho rovesníci ako Španiel Bautista Agut či Francúz Adrian Mannarino.

611034889 Čítajte viac V tenise som 65 rokov a toto už sa nezmení. Djokovič a Nadal dosiahli dve veci, ktoré nikto nezopakuje

„Je to škoda, najmä od európskych hráčov. Nechápem, čo si myslia, veď v profesionálnom tenisu sú už pätnásť rokov a dávno nehrajú ako o život. Pre mňa je to vtip, alebo skôr úbohosť,“ reagoval na ich štart v Rusku Ukrajinec.

Bývalá hviezda najväčších tenisových turnajov nemá v úmysle opustiť front a prakticky akceptoval, že sa vojna stala súčasťou jeho každodenného života. „Nemá zmysel, aby som plánoval dlhodobo. Plánujem maximálne na jeden, dva dni dopredu. Keď ste vo vojne, nemôžete inak,“ dodal Dolgopolov.

Najlepšie zarábajúci slovenskí tenisti v histórii Fotogaléria - 24 fotiek Všetky fotky
V najlepšej päťke sa umiestnili tri zástupkyne...
19 debata chyba
Viac na túto tému: #tenis #ATP #Ukrajina #Alexander Dolgopolov #rusko-ukrajinské vzťahy