Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hanba! Srbi zúria na žreb Davisovho pohára, v ktorom sú ich súperom Slováci

Slovenskí tenisti sa predstavia v kvalifikácii o postup na finálový turnaj Davisovho Pohára 2024 v Srbsku, v ktorého drese túži po zisku šalátovej misy aj svetová jednotka Novak Djokovič. Rozhodol o tom nedeľňajší žreb v Malage. Hrať sa bude 2.-3. alebo 3.-4. februára.

26.11.2023 14:25 , aktualizované: 18:33
Novak Djokovič Foto:
Novak Djokovič.
debata (1)

Slovenský tím bol pred žrebom nenasadený a okrem Srbska ešte mohol dostať za súpera Kanadu, Chorvátsko, Nemecko, Holandsko, Česko, USA, Fínsko, Francúzsko, Kazachstan, Švédsko alebo Čile.

V skupinovej fáze finálového turnaja sa v septembri 2024 predstaví 16 krajín. Istú účasť už majú tohtoroční finalisti Taliansko s Austráliou a Španielsko s Veľkou Britániou ako držitelia voľných kariet.

A práve posledný menovaný tým leží v žalúdku srbským médiám. „Hanba! Španieli a Briti dostali voľnú kartu a Srbsko musí hrať kvalifikáciu,“ napísal Telegraf.

Poukazuje na skutočnosť, že priamy postup Španielska je pochopiteľný, nakoľko sa finálový turnaj hrá v Malage. Ale účasť Veľkej Británie spochybňujú. Tohto súpera Srbsko zdolalo v tohtoročnom štvrťfinále a navyše majú vo svojich radoch svetovú jednotku, tvrdia.

Novak Djokovič Čítajte viac Zlyhal v kľúčovom momente. Djokovič Davis Cup nezíska: Som tragéd, kajal sa Novak

Slovenského kapitána Tibora Tótha výsledok nedeľňajšieho žrebu príliš nepotešil. Srbsko považuje za jedného z najťažších súperov na svete. Medzi nasadenými krajinami figurovalo na druhej priečke, vyššie už bola iba Kanada.

„Včera som pozeral semifinálové stretnutie Srbov proti Taliansku, ako smoliarsky nepostúpili do finále. A dnes nám ich vyžrebovali do nadchádzajúceho stretnutia. Myslím si, že to takmer ani nepotrebuje komentár. Je to jeden z najťažších tímov na svete,“ uviedol Tóth s tým, že by to platilo aj v prípade, ak by nehral Djokovič.

„Aj bez svetovej jednotky majú stále troch hráčov v prvej svetovej päťdesiatke. Mrzí ma, že keď máme takto atraktívneho súpera, že nehráme doma, pre tenisových fanúšikov by to bol určite veľký zážitok. Budeme sa musieť čo najlepšie pripraviť a hrať minimálne na 100 percent, aby sa nám tam podarilo zvíťaziť,“ skonštatoval slovenský kapitán.

Roger Federer Čítajte viac Dojatý Federer. Naposledy plakal, keď ukončil kariéru. Kto ho teraz doviedol k slzám?

O sile súpera vie aj slovenská singlová jednotka Alex Molčan. „Je to naozaj ťažký žreb. Ak Srbi nastúpia na čele so svetovou jednotkou Novakom Djokovičom, bude to mimoriadne ťažké. Aj bez neho sú veľmi silní, no naša šanca by bola v tomto prípade vyššia. Tento rok sme v Grécku ukázali, že vieme hrať s každým, podarilo sa nám zdolať silný domáci tím s lídrom Stefanosom Tsitsipasom. V Srbsku k tomu budeme pristupovať rovnako a urobíme všetko, čo bude v našich silách, aby sme dokázali uspieť aj tam,“ zdôraznil pre stz.sk Molčan, ktorý si práve v Aténach pripísal skalp svetovej päťky Tsitsipasa.

Generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu Igor Moška považuje Srbov za jasných favoritov. „Je veľká škoda, že Srbsko neprivítame doma. Pre slovenských fanúšikov by to bol veľký sviatok rovnako ako v roku 2008, keď prišiel do Bratislavy aj Novak Djokovič. Domáci budú jasní favoriti, naši chalani nemajú čo stratiť. Uvidíme, či Srbi nastúpia v najsilnejšom zložení aj s Djokovičom. Veľa bude záležať na tom, ako Novakovi vyjde Australian Open,“ uviedol Moška.

djokovič tenis Čítajte viac Talianska legenda kritizuje Djokoviča: Také niečo by Federer alebo Nadal nikdy nespravili

Slováci vo februári prehrali v kvalifikácii v holandskom Groningene 0:4. V septembri zvíťazili v Aténach nad domácim Gréckom vo svojom strede so Stefanosom Tsitsipasom 3:1 a v roku 2024 tak opäť zabojujú o finálový turnaj. Srbi boli na tohtoročnom finálovom turnaji blízko k postupu do boja o „šalátovú misu“.

Djokovič však v semifinále proti Talianovi Jannikovi Sinnerovi nevyužil tri mečbaly a následne neuspel ani vo štvorhre po boku Miomira Kecmanoviča. V roku 2008 prispel „Nole“ k triumfu nad Slovenskom 44:1 jedným bodom, keď v úvodnej dvojhre zdolal Dominika Hrbatého.

Stefan, Tara a Jelena. Alebo šťastní Djokovičovi Fotogaléria - 42 fotiek Všetky fotky
Fotografie Novaka Djokoviča a jeho v New Yorku...
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Davisov pohár #Novak Djokovič #srbskí tenisti