Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Škandál v Malage. Djokoviča naháňali hodinu pred zápasom s ihlou a skúmavkou. Hanebné, niečo také ešte nezažil

Tenisový tím Srbska sa kvalifikoval do semifinále záverečného turnaja Davisovho pohára, keď vo štvrtok večer v španielskej Malage si poradil s hráčmi Veľkej Británie.

24.11.2023 07:00
Novak Djokovič Foto:
Novak Djokovič počas finálového turnaja Davisovho pohára v Malage.
debata (87)

Tento duel mal však nepríjemnú predohru. S tým najhviezdnejším menom. Priamo pred začiatkom stretnutia medzi Novakom Djokovičom a Cameronom Norriem. Srbského velikána totiž hodinu a pol pred štartom vybrali na dopingovú kontrolu.

Poriadne ho to rozhodilo…

"Ešte som neabsolvoval kompletnú dopingovú kontrolu. Tu v rohu sedí muž a sleduje ma celé hodiny. Mal som debatu, pretože za celú moju kariéru sa mi to ešte nestalo. Aby si ma v takomto čase vybrali dopingoví kontrolóri.

Vyrozumenie som dostal hodinu a pol pred zápasom. Mám svoju rutinu a nepotrebujem žiadne rozptýlenie. Najprv zobrať krv, potom som premýšľal o tom, či im vlastne budem môcť dať moč. Úplne nelogické rozhodnutie.

Keď som hovoril so zástupcom dopingovej agentúry, povedali mi, že dôvod je, že po zápase už bude veľmi neskoro a víťazná reprezentácia, ktorá postúpi, by mala mať čas na oddych. Ale na to som im povedal, že postupujúci na druhý deň nenastúpi," povedal evidentne rozhodený Djokovič pre srbské médiá.

Novak Djokovič Čítajte viac Djokovič je kanibal, jeho tenis ako z videohry. Novinári si o ňom v Turíne šepkali všehovoriaci vtip

„Vždy som podporoval testovanie seba alebo kohokoľvek, ale nie pred zápasom. Čo sa tým zmení? Budem tam, keď sa zápas skončí, otestujte ma vtedy. Čaká ma ešte odber krvi,“ hneval sa 36-ročný Belehradčan, ktorý takéto konanie označil za hanebné.

"Je zaujímavé, že táto dopingová agentúra je súkromná spoločnosť. Mali by sme začať diskusiu o tom, že my ako svetová organizácia v rámci nášho ekosystému by sme mali mať takpovediac vlastnú agentúru.

Neviem už, čo dodať, je to nehoráznosť. Nič neskrývam, ale aj tu sú nejaké limity. Nerozumejú tomu, čo sa tu deje. Nerozumejú športu. Nerozumejú tomu, kde sú," ukazoval Djokovič prstom mimo kurt.

Aby toho však nebolo málo, neuvedomujúc si vlastnú chybu, dopingoví komisári chceli otestovať aj trénera srbského tímu Viktora Troického.

djokovič tenis Čítajte viac Talianska legenda kritizuje Djokoviča: Také niečo by Federer alebo Nadal nikdy nespravili

„Dokonca ma oslovili, ale pomýlili si ma s Kecmanovićom. Robia si svoju prácu, povedal im to šéf. Nerobím si srandu,“ žartoval Troicki.

Djoković sa navyše dostal do slovného konfliktu s britskými fanúšikmi. Počas rozhovoru na kurte im odkázal, aby „držali hubu“.

Granslamový šampión po stretnutí vravel, že ho skupinka britských fanúšikov po celý čas otravovala a hlasným povzbudzovaním i bubnovaním snažila narušiť rozhovor. „Mali by ste sa naučiť prejavovať rešpekt,“ povedal im do mikrofónu.

Už počas zápasu adresoval na tribúny viacero odkazov pomocou rôznych gest.

Na pozápasovej tlačovke vyhlásil, že fanúšikovia si môžu robiť čo chcú, ale on na to bude odpovedať.

Pripomeňme, že Srbsko vyhralo nad Veľkou Britániou po výhrach Miomira Kecmanoviča nad Jackom Draperom 7:6 (7:2), 7:6 (8:6) a Novaka Djokoviča nad Cameronom Norriem 6:4, 6:4.

V sobotňajšom semifinále nastúpia Srbi proti Talianom. Balkánci si tento rok brúsia zuby na triumf, naposledy získali Davisov pohár v roku 2010.

„Taliani sú veľmi silný súper. Ideme bojovať a necháme na kurte všetko,“ uzavrel 24-násobný grandslamový šampión.

Novak Djokovič Jannick Sinner Čítajte viac Ďalší historický míľnik! Djokovič sa osamostatnil od Federera, súper ho označil za vzor pre mladých

Djokovič má za sebou jednu z najúspešnejších sezón v kariére. Vyhral v nej tri grandslamové tituly i záverečný Turnaj majstrov v Turíne – v nedeľu zdolal hladko vo finále Jannika Sinnera. Okrem toho sa prebojoval aj do finále Wimbledonu, kde mu nechýbalo veľa, aby vyhral aj tam.

Už teraz je istou koncoročnou svetovou jednotkou – podarilo sa mu to po ôsmykrát v kariére. V rebríčku ATP aktuálne kraľuje 400. týždeň, čo je tiež veľký unikát – druhý v poradí je Roger Federer s 310 týždňami.

Azda jediným rekordom, ktorý mu aktuálne chýba, sú turnajové triumfy. Američan Jimmy Connors ich má 109, Djokovič zatiaľ 98. Pred pár dňami však vyhlásil, že jeho cieľom je prekonať aj túto štatistiku.

Srbský tenisový kráľ chce v nasledujúcej sezóne 2025 vyhrať všetky grandslamové tituly aj olymppiádu v Paríži 2024.

Na otázku, kedy plánuje s tenisom skončiť, odpovedá takto: „Prečo by som mal prestať, ak aj naďalej vyhrávam tieto turnaje? Keď ma začnú súperi ničiť, zvážim odchod do dôchodku,“ vyslal v Turíne svojim sokom úsmevný odkaz.

V minulosti sa vyjadril, že chce hrať až do olympiády v Los Angeles 2028. V tom čase by mal mať 41 rokov.

Rok bez tenisu. Federerovci si ho užili naplno Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Ako vyzeral rok Rogera Federera na tenisovom...
87 debata chyba
Viac na túto tému: #Davisov pohár #Novak Djokovič