Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Žena patrí do spálne alebo tú malú liberálku musím zničiť. Hviezdna Američanka sa nechala vyniesť ako Kleopatra a potom zmenila svet

Patrí medzi to najlepšie, čo tenisový svet zažil. Ovplyvnila mnoho generácií. Keď niečo povie, má to váhu aj dnes.

22.11.2023 17:14
Billie Jean Kingová Foto:
Billie Jean Kingová.
debata (3)

Legendárna Billie Jean Kingová oslávila 80. narodeniny. Víťazka dvanástich grandslamových titulov vo dvojhre je jednou z najúspešnejších hráčok histórie.

Vstúpila však do nej aj pre svoj neochvejný boj za práva žien.

V rokoch 1966 až 1974 bola s prestávkami šesťkrát na poste líderky svetového rebríčka, má spolu 129 turnajových titulov vo dvojhre. Jeden z najväčších zápasov, aký kedy odohrala, však v jej oficiálnych štatistikách nenájdete.

Lesbička a šovinista

Písal sa rok 1973, otázky feminizmu a sexuálnej politiky už neboli ničím novým. Aký lepší impulz mohla dostať táto agenda ako víťazstvo lesbičky nad veľkohubým mužským šovinistom?

Novak Djokovič Čítajte viac Djokovič je kanibal, jeho tenis ako z videohry. Novinári si o ňom v Turíne šepkali všehovoriaci vtip

„Chcem Billie Jean Kingovú, líderku všetkých ženských liberálnych demokratiek,“ hlásil Bobby Riggs, niekdajší víťaz Wimbledonu z roku 1939 po tom, čo zdolal svetovú jednotku Margaret Courtovú.

Mal to byť súboj pohlaví okorenený všetkým možným. Kontroverznými vyhláseniami, ktoré sú dnes možno úplne bežné a nikoho z kresla nezdvihnú, ale v tom čase mali neuveriteľný náboj.

„Zdolám ju na antuke, tráve, dreve, na cemente, mramore alebo aj na kolieskových korčuliach,“ vytruboval Riggs do celého sveta.

Ženy podľa neho patrili do spálne a do kuchyne. „Presne v tomto poradí,“ uškŕňal sa pri hlúpych poznámkach, ktorými ešte prilieval olej do ohňa.

Kingová reagovala skôr diplomaticky. „Tento zápas beriem s plnou vážnosťou. Milujem vyhrávať. Túžim po zodpovednosti a po tlaku. Bobby by mal byť radšej pripravený,“ odpovedala pár dní pred duelom.

Ako Kleopatra

Stretnutie v Houstone sledovalo 30 492 divákov, pri televízoroch 50 miliónov v 37 krajinách. Dáma a „veľkohubý“ starší pán súťažili o stotisíc dolárov. Tie však boli podľa Kingovej v tomto prípade druhoradé.

Margaret Courtová Čítajte viac Je 23 viac ako 24? Slávna tenistka je za konzervatívne názory v ofsajde

Už samotný nástup na javisko – zámerne nepíšeme dvorec, lebo zápas bol viac šou ako športovou udalosťou – bol fenomenálny. Kingová sa zjavila ako Kleopatra na zlatom tróne, ktorý nad zemou držali členovia atletického tímu Rice University.

Riggs samozrejme v ničom nezaostal. Dorazil na rikši obklopený – ako inak – sporo odetými ženami. V súlade s karnevalovou atmosférou podujatia mala Kingová obuté modré semišové tenisky a Riggs hral prvé tri gemy v žltej bunde s logom „Sugar Daddy“ na chrbte.

Riggs napokon dostal, čo chcel. Kingovú aj výprask od nej. Prehral 4:6, 3:6, 3:6. Kingová v neskoršej spovedi pre médiá priznala, že zápas znamenal pre ňu azda viac, ako tie naozajstné – súťažné.

„Bola som presvedčená, že ak nevyhrám, ženský tenis sa vráti o 50 rokov späť. Zničilo by to naše turnaje a ovplyvnilo sebavedomie všetkých žien,“ vravela.

„Bolo to naozaj aj o mužoch. Pretože muži sa potom začali trochu posúvať. Barack Obama mal dvanásť rokov, keď videl zápas Kingová – Riggs. Aj on povedal, že ho to veľmi ovplyvnilo. Chlapi dnes myslia na svoje dcéry oveľa viac ako kedysi. Všetky tieto veci sa postupne sčítajú,“ dodala v odpovedi pre agentúru AP.

Tenisové legendy: Šarapovová vs. Grafová Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Maria Šarapovová a Steffi Grafová. Tenisové...

Príliš dobrá

Hoci sa po zápase začali množiť špekulácie, že Američan duel odsabotoval a napokon na ňom vďaka dobrému kurzu na legendárnu tenistku aj dobre zarobil, Riggs pred novinármi prehru uznal.

Kingová vraj hrala na jeho vkus a aktuálnu výkonnosť „príliš dobre“.

Obaja sa nakoniec spriatelili a dokonca sa rozprávali pár dní predtým, ako Kalifornčan z Leucadie v roku 1995 zomrel na rakovinu prostaty. Bývalá hráčka vraví, že poslednú vec, ktorú mu povedala, je, „ľúbim ťa“.

Kingová však svojím aktivizmom aj naďalej ovplyvňovala rozvoj ženského tenisu. Nejaký čas dokonca bojkotovala turnaje pre nedostatočné finančné ohodnotenie, potom zasa založila vlastný okruh Virginia Slims Circuit, predchodcu Ženskej tenisovej asociácie (WTA).

"V médiách máme len päťpercentný priestor. Tam sú naozajstné peniaze. Ľudia sa vždy pýtajú, prečo WTA nemá toľko peňazí ako ATP. Ak však v noci sledujete akúkoľvek športovú reláciu, spočítajte si, koľko minút patrí mužom a koľko ženám.

Máme ich päť. Musíme to zmeniť," tvrdí bývalá hráčka, ktorú v roku 1987 uviedli aj do Medzinárodnej tenisovej siene slávy v Newporte.

Od roku 2019 nesie bývalý Pohár federácie – súťaž ženských národných tímov – práve jej meno.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Billie Jean Kingová