Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Veľký Nadal je späť. A neprišiel sa len lúčiť

Po 349 dňoch. Tak, ako ho poznáme - vo veľkom štýle. Hoci tenisová sezóna sa postupne ešte len rozbieha, prvý z vrcholov akoby už mala za sebou. Na kurty sa totiž vrátil velikán Rafael Nadal.

02.01.2024 15:14
Rafael Nadal Foto:
Rafael Nadal po zápase proti Dominicovi Thiemovi.
debata (2)

Dvadsaťdvanásobný grandslamový šampión nehral odvtedy, čo si počas zápasu na Australian Open 2023 poškodil bedrový kĺb. Na turnaji v Brisbane však v utorok odohral duel 1. kola proti kvalifikantovi Dominicovi Thiemovi z Rakúska.

Bol to víťazný návrat. Rodák z Malorky vyhral 7:5, 6:1. Trvalo mu to hodinu a 29 minút.

Nadala vítali na prvom tohtoročnom turnaji tisícky fanúšikov. V hľadisku vialo mnoho španielskych zástav. „Je to pre mňa úprimne emotívny a dôležitý deň po pravdepodobne jednom z najťažších rokov mojej tenisovej kariéry. Bez akýchkoľvek pochybností,“ povedal priamo na kurte po triumfe nad Thiemom.

„Mať šancu vrátiť sa po roku a hrať pred úžasným publikom je niečo, na čo sú celý môj tím i rodina, ktorá tu bola pre mňa každý jeden deň počas vlaňajška, hrdé,“ vravel spokojný šampión.

Nadal sa počas celého zápasu pohyboval bez najmenších problémov, hral intenzívne, tak, ako ho všetci poznajú. Sám po stretnutí povedal, že pocit zdravia mu na kurte dlho chýbal a že konečne sa cíti byť konkurencieschopný.

„Veci dopadli dobre a som nadšený, že sa sem ešte vrátim,“ poznamenal. V 2. kole sa Nadal stretne s domácim tenistom Jasonom Kublerom.

Bol na dne

Vlani to so španielskym velikánom vyzeralo zle-nedobre. V Melbourne sa s Mackenziem McDonaldom evidentne trápil. Na kurte sa vinou bolesti poriadne ani nehýbal a na tú „biedu“ sa nedokázala pozerať ani jeho manželka Xisca, ktorá evidentne plakala.

Fanúšikovia na štadióne v Brisbane. Foto: Profimedia
Rafael Nadal Fanúšikovia na štadióne v Brisbane.

Britské médiá sa dokonca zamýšľali, či v Austrálii neštartoval naposledy. Legendárny Boris Becker to nazval prvým krokom do športového dôchodku. Aj signály priamo na kurte boli všakovaké.

Keď dvojnásobný víťaz tohto podujatia (2009, 2022) opúšťal Arénu Roda Lavera, publikum mu tlieskalo v stoji. Dokonca aj ľudia v jeho lóži zostali do poslednej chvíle.

„Cítil som sa trochu divne. Keď šiel do stredu kurtu, aby sa rozlúčil, spôsob, akým to urobil, vo mne vyvolal pocit, že si azda myslí ‚Oukej, toto je môj koniec v Austrálii‘,“ uvažoval pre Eurosport Alex Corretja, Nadalov krajan.

„Nebudem vám tvrdiť, že nie som psychicky zničený,“ uznal pred novinármi aj samotný hráč. Magnetická rezonancia potvrdila problém v ľavom bedrovom kĺbe a Španiel zamieril domov. Hovorilo sa, že pauzovať bude šesť až osem týždňov, napokon z toho bol celý rok.

Pochopiteľne, veľmi ťažký rok. Nadal absolvoval operáciu a do tréningového procesu sa vrátil až na jeseň. S veľkými očakávaniami, ale aj s otáznikmi. Pred dlho očakávaným návratom vyhlásil, že je „nemožné“ uvažovať o víťazstvách na turnajoch.

Na kurte to však až tak nemožne nevyzeralo. Predovšetkým v 2. sete víťaza US Open 2020 doslova zvalcoval.

„Nepredstieram, že po jednom zápase toho viem veľa, no myslím si, že aj to málo stačilo na to, aby som rozptýlil obavy, že rok 2024 bude len akýmsi rozlúčkovým turné,“ napísal pár sekúnd po dueli renomovaný novinár Gill Gross.

„Pokiaľ bude zdravý, vyhrá veľa zápasov,“ doplnil.

Novak Djokovič Čítajte viac Hrdina alebo démon. Náš vzťah k Djokovičovi svedčí aj o dnešnom svete, vraví známy americký kňaz

Posledná sezóna?

Nadal je už zvyknutý na pochybnosti. Počas celej kariére – zvlášť však v posledných sezónach – bojoval so sériou nepríjemných zranení a v máji dokonca vyhlásil, že rok 2024 bude pravdepodobne jeho posledným na profesionálnych dvorcoch.

V nedeľu – posledný deň minulého roka – však nevylúčil, že bude pokračovať aj po tomto dátume.

"Problém s tvrdením, že to bude moja posledná sezóna, je ten, že nedokážem na sto percent predpovedať, čo sa stane v budúcnosti. Preto vravím, že pravdepodobne. Je veľká šanca, že čoskoro to bude môj posledný zápas na Australian Open.

Ale ak tu budem aj na budúci rok, nehovorte mi: ,Povedal si, že to bude tvoja posledná sezóna', pretože som to nepovedal," zamyslel sa pre agentúru Reuters.

„Nikdy neviete, čo vás čaká. Nedokážem predpovedať, ako na tom budem nasledujúcich šesť mesiacov. Netuším, či mi moje telo dovolí užiť si tenis tak, ako som si ho užíval posledných dvadsať rokov,“ doplnil.

Niektorí Nadalovi konkurenti, vrátane Holgera Runeho a Andyho Murrayho, mali tú česť zatrénovať si s ním. Obaja si všimli „intenzitu“, s akou hrá a rozpovedali sa o nej pre tenisové médiá. Španielsky veterán však ich komentáre bagatelizuje.

„Ak sa opýtate mojich kolegov, ako sa cítim, neprídu sem a nepovedia: ,Rafa hrá katastrofálne',“ glosoval Nadal pre web Brisbane International.

„Mám pocit, že to, čo povedali, nemá veľkú hodnotu, pretože keď sa ma, samozrejme, opýtate, ako hrajú oni, poviem vám, že tiež hrajú skvele. Nebudete predsa hovoriť negatívne veci o svojich kolegoch.“

Rafael Nadal odpovedá na otázky novinárov po... Foto: Profimedia
Rafael Nadal Rafael Nadal odpovedá na otázky novinárov po zápase.

Ešte aspoň raz

Jeden zápas ešte o ničom nesvedčí. Dennodenná zápasová záťaž môže Nadalovmu dochrámanému telu narobiť problémy. Predovšetkým po dlhých grandslamových zápasoch.

Iste, bude potrebovať aj šťastie, veď za rok sa prepadol na 663. miesto v mužskom rebríčku ATP a na podujatiach môže hneď od úvodu čeliť najsilnejším súperom. Aj s ohľadom na to má slávny tréner Rick Macci pochybnosti.

Myšlienky, že by mohol ovládnuť aj niektorý z turnajov veľkej štvorky, sú vraj príliš optimistické. Hoci by šlo aj o Roland Garros, ktorý Nadal získal už 14-krát.

"Prajem Rafovi všetko najlepšie, ale už nie je na rovnakej úrovni ako predtým, takže si nemyslím, že je kandidát na víťazstvo v grandslame.

Môže byť konkurencieschopný a na antuke náročný súper pre každého, všetko závisí od jeho zdravia," povedal niekdajší kouč Sereny Williamsovej pre Tennis Infinity.

Sezóna sa začína, Nadal má prvú prekážku za sebou. Pravda, hoci je Thiem bývalý grandslamový šampión, zďaleka už nepatrí ani do širšej svetovej špičky. Nasledovať budú ťažší súperi. Možno aj arcirival Novak Djokovič.

"Pre celý športový svet by bolo pekné, ak by sa konal ešte aspoň jeden zápas medzi Nadalom a mnou. Ide o najväčšiu rivalitu v našom športe. Verím, že k tomu ešte príde.

Rafa je veľký bojovník, nikdy sa nevzdáva. So všetkými zraneniami, ktoré ho postretli, má môj veľký rešpekt a obdiv," vyhlasuje svetová jednotka.

Bodaj by mal pravdu a ešte aspoň raz na seba narazili…

Najbohatší tenisti a tenistky na svete Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Rebríček najbohatších tenistov na svete je...
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal