Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Novak, a naftodoláre ti nesmrdia? Djokovič zinkasuje v Arábii mastný honorár, fanúšikovia ho kritizujú

V Srbsku je hlavnou cirkvou pravoslávna cirkev, ktorá stále používa starý juliánsky kalendár, čo znamená, že Štedrý deň je 6. januára a Boží hod 7. januára. Týmito dátumami sa riadi aj Novak Djokovič.

25.12.2023 12:42
Djokovič tenis Foto:
Novak Djokovič.
debata (29)

Rekordér v počte grandslamových titulov má za sebou úspešný rok. Na turnajoch zarobil cez 16 miliónov dolárov a vianočné darčeky má za čo nakúpiť.

Finančnú situáciu si pred srbskými Vianocami ešte vylepší. Vo štvrtok sa zúčastní v saudskoarabskom Rijáde na prestížnej exhibícii, na ktorej nastúpi proti Carlosovi Alcarazovi.

Súboj aktuálne dvoch najlepších tenistov planéty bude reprízou wimbledonského finále, v ktorom triumfoval 20-ročný Španiel.

Obaja zinkasujú za exhibičný zápas mastný honorár, malo by ísť o 500-tisíc dolárov na hlavu. V Rijáde sa predstavia aj ženy, Bieloruska Arina Sobolenková vyzve arabskú hviezdu Ons Jabeurovú.

Novak Djokovič Čítajte viac Hrdina alebo démon. Náš vzťah k Djokovičovi svedčí aj o dnešnom svete, vraví známy americký kňaz

Oba zápasy sa uskutočnia v hypermodernej Kingdom Aréne, ktorej stavba trvala len 60 dní. Hala pojme 40-tisíc divákov, doteraz sa v nej konali prevažne boxerské súboje.

Saudská Arábia v posledných rokoch investovala do športu miliardy dolárov. Kritici upozorňujú, že ide o tzv. sportwashing. Saudi podľa ich teórie chcú odviesť pozornosť od porušovania ľudských práv, ktoré má v krajine prebiehať.

V Saudskej Arábii ženy ešte pred niekoľkými rokmi nemohli šoférovať auto, komunita LGBTI+ sa sťažuje na prenasledovanie a perzekúciu. Medzinárodnú komunitu pobúrila aj vražda saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího, ktorého zavraždili na konzuláte Saudskej Arábie v Istanbule.

Djokovič s povesť človeka, ktorý nemá rád nespravodlivosť, si za účasť na exhibícii v Arábii vypočul od fanúšikov na sociálnych sieťach značnú dávku kritiky.

„Novak, sám si kritizoval vedenie ATP, že zvyšuje počet turnajov. A teraz sa zúčastníš na exhibícii?“ napísal jeden z fanúšikov.

djokovič tenis Čítajte viac Talianska legenda kritizuje Djokoviča: Také niečo by Federer alebo Nadal nikdy nespravili

„Naftodoláre ti nesmrdia? Nezarobil si tento rok už dosť? V Saudskej Arábii sa porušujú ľudské práva a tebe je to jedno,“ znela ďalšia z reakcií.

„Svoje“ si vypočul aj Alcaraz. Vlani vynechal Australian Open pre zranenie, prvý grandslam v roku 2024 sa začína o tri týždne.

„Carlos, vynechal si Davisov pohár, ale na exhibíciu ideš. Veľký risk z tvojej strany,“ vyjadril sa jeden z priaznivcov.

Podľa viacerých expertov je len otázkou času, keď sa budú turnaje ATP a WTA hrať aj v Arábii.

„Všetko je o peniazoch a tie v aktuálnej dobe rozhodujú. Je to smutné, ale je to tak. Takmer všetko je na predaj, takmer každý sa dá kúpiť. Dúfam, že tenis si v tomto smere udrží dôstojnosť,“ vyjadrila sa nedávno americká legenda John McEnroe.

Nová tenisová sezóna sa začína už 2. januára, kedy štartuje súťaž zmiešaných tímov United Cup. Prvým vrcholom sezóny bude Australian Open, grandslam v Melbourne sa uskutoční od 14. do 28. januára 2024.

Najbohatší tenisti a tenistky na svete Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Rebríček najbohatších tenistov na svete je...
29 debata chyba
Viac na túto tému: #tenis #Saudská Arábia #Novak Djokovič #exhibícia #Carlos Alcaraz