Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Škandál pred finále, ukrajinská hviezda odmietla hrať proti Ruske. Na turnaji došlo na bitku pohlaví

Ukrajinská tenisová hviezda a 39. hráčka rebríčka Marta Košťuková nečakane odstúpila z plánovaného finálového zápasu na turnaji Negometal Open v Bourg-de Paege vo Francúzsku a narobila organizátorom problémy.

18.12.2023 11:01
Mirra Andrejevová. Foto:
16-ročná Ruska Mirra Andrejevová si nečakane vo finále exhibičného turnaja vo Francúzku zahrala proti mužovi.
debata (62)

Košťuková totiž odmietla nastúpiť proti vychádzajúcej hviezde ruského a svetového tenisu, 16-ročnej Mirre Andrejevovej. Ukrajinka mala odohrať finálový duel po tom, čo vyradila Donnu Vekičovú.

Len pár hodín pred začiatkom nedeľného finále však Kosťuková prekvapila organizátorov a vzdala sa finálovej účasti. Ukrajinskí tenisti počas bežnej sezóny nastupujú na stretnutia proti Rusom a po nich si odmietajú so súpermi podať ruky.

Ale keďže išlo iba o exhibičný turnaj, Kosťuková nemusela nastúpiť a bola stiahnutá z hry z dôvodov, ktoré usporiadateľ podujatia nedokázal ovplyvniť.

Vo vyhlásení organizátori Negometal Open uviedli, že rozhodnutie Ukrajinky nehrať proti plánovanej súperke bolo spôsobené geopolitickým kontextom na Ukrajine. Tiež priznali, že mali problém nájsť náhradu v tak krátkom čase.

„Urobili sme, čo bolo v našich silách, aby sme aktivovali našu sieť profesionálnych hráčov, ale čas na nájdenie náhrady je, žiaľ, príliš krátky,“ písalo sa vo vyhlásení.

Na finálový duel proti mladučkej Ruske Andrejevovej napokon nastúpil Yanis Ghazouani Durand, ktorý vo francúzskom meste spôsobil nečakanú bitku pohlaví.

Napriek tomu, že Durandovi patrí až 1 146. miesto vo svetovom rebríčku, 16-ročný talent nemal šancu. Andrejevová prehrala proti mužskému súperovi 5:7, 2:6.

Kosťuková odpovedala pre Ubitennis na otázku, prečo sa nepredstavila v boji o víťazstvo na turnaji. „Radšej sa k tejto záležitosti nevyjadrujem. Ďakujem za pochopenie.“ Ukrajinka vzbudila v tomto roku pozornosť aj tým, že na Roland Garros si odmietla podať ruku s Bieloruskou Arinou Sobolenkovou.

62 debata chyba
Viac na túto tému: #Marta Kosťuková #rusko-ukrajinské vzťahy #Mirra Andrejevová