Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Djokoviča strieda na austrálskom tróne Sinner, proti Medvedevovi otočil z 0:2 na sety

Taliansky tenista Jannik Sinner triumfoval v mužskej dvojhre na Australian Open a získal prvý grandslamový titul v kariére. Vo finále zvíťazil v pozícii turnajovej štvorky nad tretím nasadeným Rusom Daniilom Medvedevom 3:6, 3:6, 6:4, 6:4, 6:3. Stal sa tak historicky prvým talianskym singlovým šampiónom v Melbourne.

28.01.2024 13:36
Jannik Sinner Foto:
Jannik Sinner s víťaznou trofejou za triumf vo finále dvojhry mužov na Australian Open 2024.
debata (29)

Dvadsaťdvaročný Sinner, ktorý v semifinále vyradil najvyššie nasadeného obhajcu titulu Srba Novaka Djokoviča, uspel hneď vo svojom prvom grandslamovom finále. Z turnaja si odnáša prémiu 3,15 milióna austrálskych dolárov a 2000 bodov do svetového rebríčka ATP.

Pre Medvedeva to bolo už tretie neúspešné finále na Australian Open. Vo februári 2021 prehral s Djokovičom a v roku 2022 so Španielom Rafaelom Nadalom v zápase, v ktorom tiež viedol 2:0 na sety.

Talian stratil na ceste do finále iba jediný set, v rozhodujúcom súboji o titul však ťahal dlho za kratší koniec. Medvedev v prvom sete dvakrát prelomil Sinnerovo podanie a získal ho vo svoj prospech. Rus zahrával údery tesne nad sieťou, výborne returnoval.

Renáta Jamrichová Čítajte viac Jamrichová je slovenský supertalent, nemá žiadne ciele, ale nastavená je na nekonečno. Stačí jej povedať len raz

Aj druhé dejstvo bolo v réžii Medvedeva. Vo štvrtom i šiestom geme zobral Sinnerovi servis a vybudoval si náskok 5:1. V ďalších minútach Talian s novými loptičkami zlepšil hru, znížil na 3:5 a v deviatom geme mal k dispozícii brejkbal. Medvedev však ukázal mentálnu silu, získal tri fiftíny za sebou a i druhý set sa stal jeho korisťou.

V treťom sete si obaja aktéri suverénne držali svoj servis až do stavu 5:4 pre Sinnera. V desiatom geme viedol Talian na returne 30:0 a hoci Medvedev vyrovnal na 30:30, koncovka patrila Sinnerovi. Po nevynútenej chybe Medvedeva využil hneď prvý setbal. Vlaňajší víťaz turnaja Masters 1000 v Toronte začal mať navrch v dlhých výmenách, v ktorých dokázal Rusa zatlačiť do defenzívy.

Vo štvrtom sete Sinner pokračoval v zlepšenom výkone a za stavu 2:1 sa dostal k dvom brejkbalom. Medvedev ich však odvrátil a v siedmom geme mal možnosť získať súperov servis, no Talian zahral v dôležitom momente eso, čo ho výrazne povzbudilo. V desiatom geme Medvedeva brejkol a vynútil si rozhodujúce dejstvo.

jamrichová Čítajte viac Skvelá správa z Melbourne! Mladá Slovenka sa stala grandslamovou šampiónkou

V aréne Roda Lavera sa postupne začalo prejavovať, že Medvedev strávil na tohtoročnom Australian Open na kurte o šesť hodín viac ako Sinner. Talian v šiestom geme po víťaznom forhende Medvedeva brejkol a šancu dosiahnuť životný úspech už z rúk nepustil.

Za stavu 5:3 premenil po víťaznom forhendovom longlajne hneď prvý mečbal a skorigoval vzájomnú bilanciu s Medvedevom na 4:6. Rusa zdolal štvrtýkrát za sebou, vlani získal jeho skalp vo finále podujatí ATP v Pekingu a vo Viedni i na turnaji majstrov v Turíne.

Muži – dvojhra – finále
Jannik Sinner (Tal.-4) – Daniil Medvedev (Rus.-3) 3:6, 3:6, 6:4, 6:4, 6:3

Krásna Sophia, priateľka tenistu Alexandra Zvereva Fotogaléria - 28 fotiek Všetky fotky
On je špičkový tenista a známy búrlivák, ona...
29 debata chyba