Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nevie, čo si počne, ak na súde neuspeje. Bývalá svetová jednotka bojuje proti drastickému zákazu činnosti

Niekdajšia jednotka ženského tenisového rebríčka Rumunka Simona Halepová sa v stredu postaví pred Športový arbitrážny súd (CAS) vo švajčiarskom Lausanne, aby napadla svoj štvorročný zákaz činnosti za doping, ktorý si momentálne odpykáva.

07.02.2024 11:43
712606538 Foto:
Simona Halepová sa na kurtoch možno už neobjaví.
debata (5)

CAS v utorok uviedol, že Halepová sa plánuje osobne zúčastniť na začiatku odvolacieho pojednávania za zatvorenými dverami, ktoré by malo trvať tri dni.

Súd nestanovil žiadny časový rámec vynesenia rozsudku, no môže to trvať aj niekoľko mesiacov. Tridsaťdvaročná Halepová sa bude snažiť zvrátiť septembrový verdikt Medzinárodnej agentúry pre integritu tenisu (ITIA).

Tá rozhodla, že Halepová, ktorá má v zbierke grandslamové tituly z Roland Garros (2018) a Wimbledonu (2019), sa „dopustila úmyselného porušenia antidopingových pravidiel“ tým, že neprešla dopingovou kontrolou počas predvlaňajšieho US Open a mala nezrovnalosti v biologickom pase športovca.

18. Simona Halep Čítajte viac Rozvod, doping a už aj strata sponzora. Bývalá jednotka Halepová dostáva jednu ranu za druhou

Halepová v decembrovom rozhovore pre Euronews Romania pripustila, že ak CAS nezruší jej štvorročný dištanc, bude to zrejme znamenať koniec jej kariéry.

„Myslím si, že toto bude koniec mojej kariéry. Štyri roky sú priveľa, aspoň v mojom veku.

To je katastrofa pre športovca, ktorý zasvätil svoj život tenisu. Neviem, ako budem postupovať, ak rozhodnutie zostane v platnosti,“ povedala Halepová.

18. Simona Halep Čítajte viac Nevzdáva boj o očistenie mena. Bývalá svetová jednotka sa kvôli dopingu obrátila na súd

V tele Rumunky testy odhalili zakázaný inhibítor roxadustat, ktorý prispieva k zvýšeniu endogénnej produkcie erytropoetínu (EPO) a stimuluje tvorbu hemoglobínu a červených krviniek.

Používa sa pri liečbe anémie spôsobenej chronickým ochorením obličiek. Halepová to pripísala kontaminovaným výživovým doplnkom.

Halepová na US Open 2022 skončila svoju púť už v 1. kole dvojhry žien, v ktorom ako nasadená sedmička nestačila na ukrajinskú kvalifikantku Dariu Snigurovú.

Od uvedeného zápasu si už nepripísala ďalší súťažný duel. Vzala si pauzu, počas ktorej podstúpila operáciu nosa na zlepšenie dýchania.

Zaujímavosti zo života a kariéry Simony Halepovej Fotogaléria - 35 fotiek Všetky fotky
Krásna Simona Halepová je späť. Ak sa chcete...
5 debata chyba
Viac na túto tému: #doping #tenis #Simona Halepová #dištanc #zákaz činnosti