Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Američan by určite siahol po slovenskom mágovi: A keď nie, Djokoviča by mohla trénovať aj moja mačka - zrejme by toho tiež veľa vyhrala

Nepresvedčivý na Australian Open. Bez iskry v Indian Wells.

03.04.2024 15:58
Novak Djokovič Foto:
Novak Djokovič.
debata

Hoci posledné mesiace vidieť iba tieň veľkého šampióna, podobnú správu by ste aj tak nečakali. Novak Djokovič a jeho dlhoročný tréner Goran Ivaniševič idú odteraz každý svojou cestou.

Partnerstvo, o ktorom sme si mysleli, že vydrží do konca Djokovičovej kariéry, sa skončilo po deviatich vyhraných grandslamových turnajoch. Dôvod? Akiste ním budú aj biedne výsledky, zahraničná tlač dokonca píše o Djokovičovej slabšej koncentrácii, čo sa vraj Chorvátovi nepozdávalo.

„Menej trénoval. Zle a predovšetkým neochotne, čo chorvátskeho trénera veľmi nahnevalo,“ píše Gazzetta Dello Sport.

V kariére 36-ročného Belehradčana to však nie je ojedinelá zmena na trénerskom poste. Napokon, v rokoch 2006–2017 a potom – po krátkej prestávke – až do konca sezóny 2021, fungoval Djokovič spolu s Mariánom Vajdom, štatisticky najúspešnejším trénerom všetkých čias. Pod vedením Slováka získal 85 turnajových titulov, z toho 20 grandslamov.

Hoci médiá špekulovali, že toto úspešné spojenie by sa mohlo obnoviť, zdá sa, že minimálne teraz sa tak nestane. Srbský tenisový velikán siahol po krajanovi. Najprv v Belehrade a niekoľko dní už aj v Monte Carle, kde sa na budúci týždeň začne prestížny antukový Masters, trénuje pod vedením Nenada Zimonjiča.

Novak Djokovič a Goran Ivaniševič na US Open 2023. Foto: Profimedia
Djokovič Ivaniševič Novak Djokovič a Goran Ivaniševič na US Open 2023.

Kto je Ziki?

Obaja sú Srbi, pochádzajú z Belehradu a môžu o sebe tvrdiť, že sú tenisové legendy. Pravda, do histórie vstúpi predovšetkým Djokovič, ktorý vlastní 24 grandslamových titulov vo dvojhre a je pravdepodobné, že nejaký ešte pridá.

No aj Zimonjič je grandslamový šampión. Dokonca osemnásobný. Z mužskej štvorhry má tri veľké tituly, z mixu dokonca päť. Svojho času bol deblovou svetovou jednotkou.

Nikto nehral za Srbsko v Davisovom pohári viackrát ako Zimonjič – dosiahol pôsobivých 43 víťazstiev z 55 zápasov. Bol súčasťou tímu, ktorý vyhral túto tímovú súťaž v roku 2010 a o tri roky neskôr bol vo finále. Zakaždým spolu s Djokovičom.

Zimonjič, ktorý reprezentoval 22 rokov vkuse, bol v rokoch 2017 až 2020 aj kapitánom tímu, kým ho nenahradil krajan Viktor Troicki.

Dnes má 47 rokov a keďže oficiálne nikdy neohlásil koniec kariéry, nepatrí sa o ňom písať ako o bývalom hráčovi. Svoj posledný duel odohral pred tromi rokmi na turnaji v Dubaji.

Podobne ako Ivaniševič, aj Zimonjič bol vo svojej dobe obávaným servismanom. Vzhľadom na to, akou zbraňou sa v poslednom čase stalo Djokovičovo podanie, je viac ako pravdepodobné, že na ňom bude aj naďalej pracovať.

Zimonjič mohol svetovej jednotke pomôcť aj v hre na sieti a pri prechode k nej, čo je taktika, ktorá by mu mohla v budúcnosti poslúžiť, keď s vekom sa bude snažiť jednotlivé výmeny skracovať.

Na čom presne sa však títo dvaja Srbi dohodli, zatiaľ nie je jasné. Ani jeden z nich totiž oficiálne nič nepovedal. Všetky náznaky však smerujú k tomu, že ich spolu uvidíme minimálne počas antukovej sezóny.

„Netuším, ako dlho plánuje Novak ešte hrať, ale momentálne je s ním skvelý človek – Ziki (prezývka Zimonjiča, pozn. red.),“ povedal v rozhovore pre srbský portál Sportklub Ivaniševič.

„Je to môj dobrý priateľ, veľa sme toho spolu prežili a mám ho rád. Má veľké tenisové znalosti, no čo je najdôležitejšie – Novaka pozná naozaj dobre,“ doplnil svoju myšlienku rodák zo Splitu.

Novak Djokovič a Nenad Zimonjič. Foto: Profimedia
Novak Djokovič Novak Djokovič a Nenad Zimonjič.

Podľa Ivaniševiča v tejto chvíli k sebe Djokovič nepotrebuje niekoho nového, lebo „povedzme, že prejde desať dní, Novak sa zblázni a tento nový tréner sa bude čudovať, čo sa to vlastne deje,“ zasmial sa.

Chorvát naznačuje, že najlepší tenista všetkých čias potrebuje trénera z regiónu.

"Mám teóriu – človek z Balkánu môže trénovať kohokoľvek, ale balkánskeho hráča môže viesť len niekto odtiaľ. Marián Vajda je Slovák, sme si blízki a dobre sa poznáme.

Viem, aj Beckerovi to s ním šlo, no jeho tenisové IQ je mimo všetky tenisové tabuľky. Ziki dokáže pomôcť, pozná Novakovu mentalitu, spolupracovali aj v Davisovom pohári," dodal Ivaniševič.

Vajda je vraj istota

Bývalý americký tenista Andy Roddick má iný názor. Ale ešte predtým, ako ho v tenisovom podcaste vyslovil, chcel byť vtipný. A úprimne – celkom sa mu to aj podarilo.

Novak Djokovič a Andy Roddick kedysi proti sebe... Foto: SITA
Djokovič, Roddick Novak Djokovič a Andy Roddick kedysi proti sebe na kurte.

„Kto by mal Djokoviča viesť? Čudná otázka. A potrebuje on vôbec kouča? Myslím, že moja mačka by ho mohla trénovať, odviedla by pritom celkom dobrú prácu a pravdepodobne vyhrala aj veľa zápasov,“ pobavil dvojnásobný víťaz US Open.

Hoci Roddick naznačil aj možnosť, že Djokovič by si poradil aj bez trénera, nič také mu neodporúča. Byť na jeho mieste, siahol by vraj po osvedčenej klasike.

Po Mariánovi Vajdovi…

„Ak by som bol Novak a vyhral toľko grandslamov, chcel by som niečo konzistentné. Kde by som nemal pocit, že niekoho len spoznávam. Moja myseľ automaticky smeruje k Vajdovi, pretože to je chlap, ktorý vyzerá ako totálna istota. Práve on – viac ako ktokoľvek iný – rozvíjal Djokoviča,“ dodal Roddick.

Srb si ešte donedávna užíval neohrozenú pozíciu svetovej jednotky. Teraz však o ňu – najskôr v polovici apríla – môže prísť. Začína sa antuková sezóna a čaká ho obhajoba mnohých bodov. Jeho jediným šťastím je, že podobne je na tom aj tretí Carlos Alcaraz.

Druhý Jannik Sinner je z tohto pohľadu na tom najlepšie. Tenisoví nadšenci uvádzajú, že najbližšie tri mesiace to bude napínavý boj a scenárov je viac ako dosť. Najpravdepodobnejší vraj znie, že po turnajoch v Madride alebo neskôr v Ríme Sinner prevezme žezlo.

Novak Djokovič a  Marián Vajda. Foto: Profimedia
Novak Djokovič a Marián Vajda Novak Djokovič a Marián Vajda.

Za dídžejský pult

Djokoviča čoskoro čaká obhajoba titulu na Roland Garros, na Wimbledon sa mu vraj príliš nechce, čo bol údajne tiež jeden z dôvodov, na čom sa s Ivaniševičom nepohodol.

Jeho neúčasť v Londýne má však svoje rácio – Srb by sa musel v jednej chvíli preorientovať z antuky na trávu a vzápätí naspäť na červený povrch, lebo v auguste je na programe olympiáda.

Takéto náhle zmeny však nemajú tenisti radi…

„Verím, že Novak nájde motiváciu. Tým som si viac-menej istý. Z celého srdca mu želám olympijské zlato, ešte viac ako akékoľvek grandslamy. Je to niečo, po čom veľmi túži. Má pocit, že to niekomu dlží, hoci on nikomu nič nedlhuje. Prajem mu, aby tam uspel,“ zopakoval Ivaniševič.

Djokovič totiž veľmi túži po trofeji, ktorú by získal v srbských farbách. Zatiaľ má „len“ bronzovú medailu z Pekingu 2008, dvakrát skončil štvrtý po prehre v semifinále (Londýn 2012 i Tokio 2021), zatiaľ čo na Hrách v Riu de Janeiro 2016 padol v už úvodnom kole.

A hoci jeho štart do sezóny nebol skvelý, Ivaniševič mu naďalej pevne verí. „Keď je Novak dídžej, všetci tancujú na jeho piesne. Čím skôr si sadne za dídžejský pult, tým skôr začnú ostatní tancovať,“ dodal na záver legendárny Chorvát.

Tenisti, ktorí sa nestratili ani po kariére Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Nie každý strávi dosiahne toľko ako Federer,...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #Marián Vajda #Nenad Zimonjič