Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chlapík z paradajkových polí začal s dolárom za hodinu. Na konci to bolo tisíc

Bol synonymom úspechu. Veľká tenisová značka. Niečo ako Mercedes medzi autami. Ak mal niekto uplynulé štyri dekády zásadný vplyv na tenis, potom to bol Nick Bollettieri (91). V nedeľu zomrel muž, ktorý vychoval desať svetových jednotiek.

06.12.2022 16:00
Nick Bollettieri Foto:
Nick Bollettieri a Andre Agassi.
debata (1)

Jeho príbeh však spočiatku nebol ani taký tenisový. V roku 1953 ukončil na ďalekej Aljaške strednú školu a absolvoval vojenskú službu vo výsadkovej divízii.

Na Univerzite v Miami sa dal na štúdium práva a aby si zarobil peniaze na školné, na miestnych kurtoch vyučoval tenis. Za hodinovú lekciu si účtoval iba jeden a pol dolára.

Aký to paradox, ale aj dôkaz toho, čo neskôr dosiahol. V roku 2014 by ste mu za hodinu na kurte zaplatili rovných 900.

Nick Bollettieri Čítajte viac Viedol Agassiho či Hantuchovú. Tenis oplakáva smrť legendárneho Bollettieriho

Budíček o štvrtej

Na začiatku bola pôžička milión dolárov od kamaráta a jedno veľké paradajkové pole na Floride. Práve tam v 80. rokoch vznikla chýrna akadémia, kde žili a vyrastali budúci šampióni. Serena a Venus Williamsové, Monica Selešová, Andre Agassi, Jim Courier, Maria Šarapovová, Marcelo Rios, Boris Becker, či Daniela Hantuchová.

„Nikdy nezabudnem na deň, keď sa Nick opýtal mojej mamy, či ma môže trénovať. Mala som vtedy dvanásť a môj život sa od toho momentu zmenil. Uvedomila som si, že trénersky priekopník a jeden z najväčších velikánov v tenisovej histórii verí mojej hre viac ako ja sama. Slovami sa nedá opísať, aká som ti vďačná za to, že som mala to šťastie byť jednou z tvojich žiačok,“ uviedla popradská rodáčka na Facebooku.

Na dobré sa spomína, na zlé treba zabudnúť. Život s Bollettierim údajne nebol vždy jednoduchý. Američan s talianskymi koreňmi bol známy nekompromisným prístupom k výchove tenistov.

Ako uviedol Sports Illustrated v roku 1980: „Kričí na deti, uráža ich. A oni pracujú ešte tvrdšie. Chytí ich a vykáže z kurtu. A opäť makajú tvrdšie. Na juniorských turnajoch, keď príde Bollettieriho kontingent, sa na nich ostatné deti pozerajú, ako keby práve pristáli mariňáci. Sú to produkty tvrdého tréningového drilu.“

Americký športový novinár Bill Simons na webe insidetennis.com spomína, ako ho raz na bankete juniorov v Kalifornii počul svojim deťom povedať: „Existujú len dve veci, ktorým sa chcete v živote vyhnúť – smrti a daniam.“

Nick Bollettieri. Foto: ČTK / AP / James A. Jones
Nick Bollettieri Nick Bollettieri.

„V tej chvíli som sa opýtal priateľa vedľa, prečo preboha vraví deťom, aby sa vyhýbali daniam a smrti? Odpovedal mi úplne jednoducho: ‚No tak. Veď to je celý Nick‘.“

Veru, nie všetci boli z jeho móresov nadšení. „Nickova verzia záväzku je vstávať o piatej ráno, behať desať míľ denne, zostať na kurte desať hodín, celý deň jesť zelerové tyčinky a ísť spať o ôsmej. Ale to nie je život pre nikoho,“ vravela kedysi Mary Piercová.

Bollettieri však nebol tvrdý len na ostatných, ale aj na seba. Desiatky rokov vstával o štvrtej ráno, aby už o 4:10 mohol byť na kurte. Robil to, aj keď mu ťahalo už na osemdesiatku.

„Učíte svojich žiakov, aby pre úspech robili maximum. Potom to predsa musíte robiť aj vy! Len tým si získate ich rešpekt. Inak to budete mať ťažké,“ povedal v roku 2009 v rozhovore pre Mladú frontu Dnes.

„Nenávidel som to. Jediný spôsob, ako som sa mohol dostať von, bolo uspieť. Jediná vec, ktorá mi vzala lásku k hre na niekoľko rokov, bolo byť u Bollettieriho. Bolo toho príliš na každé dieťa,“ priznal Agassi.

Mal osem žien

Bollettieri bol neuveriteľným mentorom, no jeho vzťahy s hráčmi boli často plné napätia a tlejúcich sporov. Keď trénoval slávnu Selesovú, tvrdil, že ho to stálo dve manželstvá, potom sa však hviezdna tenistka s juhoslovanskými koreňmi zdvihla a trénera opustila.

Dlho mu nevedela prísť na meno. Na jej obranu – Bollettieri sa za svoj život stihol rozviesť až sedemkrát a nestačilo mu. Potom sa oženil ešte raz a už naposledy.

„Nick je jedným z najmladších a najvášnivejších chalanov na tejto planéte,“ povedal o ňom kedysi pre The New York Times Jim Courier.

Nick Bollettieri. Foto: Profimedia
Nick Bollettieri Nick Bollettieri.

„Nerobí to pre peniaze. Akokoľvek banálne to znie, no je to pravda. Má rodinu a viac manželiek, ako by ktokoľvek kedy mal mať, ale Nick je niekto, kto sa ráno zobudí a túži ísť na svoje pracovisko. To je to, čo ho drží na tomto svete,“ dodal.

Bollettieri, ktorý sa posledné roky boril so zdravotnými komplikáciami a už nemohol robiť to, čo ho najviac napĺňalo, z neho cez víkend odišiel. Zostali spomienky, neopakovateľné čísla, trofeje, ktoré so svojimi hráčmi vybojoval. Na krv, pot, na všetko zlé sa v tej chvíli zabudlo.

„Žil si a dýchal si tenis. Vytvoril si generáciu šampiónov, ktorá nemá obdoby,“ rozlúčil sa s Bollettierim jeho rebelujúci žiak Agassi.

Najúspešnejší tenisti histórie Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Boris Becker - Nemecko
76,91 percent
713...
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nick Bollettieri