Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šampión z inej planéty. Tsitsipas je provokatér, ktorý sa vykašľal na Facebook

Na úvod roka v Austrálii naznačil, že s ním treba počítať. V jeho závere - po poslednom turnaji sezóny - to môžeme smelo potvrdiť. Grék Stefanos Tsitsipas ovládol prestížne podujatie v Londýne. Vo finále zdolal Dominica Thiema 6:7 (6), 6:2, 7:6 (4).

18.11.2019 14:36
Stefanos Tsitsipas Foto: ,
Stefanos Tsitsipas s podávačmi loptičiek po triumfe na turnaji majstrov.
debata

„V mojich očiach sa narodila nová superstar. Je to poklad,“ vraví o mladom vlasáčovi z Atén Boris Becker. „Veru, tenis je v dobrých rukách. Očakávam, že už v nasledujúcej sezóne vyhrá jeden z grandslamových turnajov,“ pridal sa slávny Austrálčan Rod Laver. A verte, že tenisové legendy nerozprávajú len tak do vetra.

Možno grécke médiá, ktoré sa v nedeľu nechávali unášať historickým triumfom svojho tenisového miláčika. „Kráľ Stefanos. Ukázal si, čo znamená Grécko a kto je pravý Grék,“ napísala aténska tlačová agentúra AMNA. Pravda, Tsitsipasovo víťazstvo predsa len nie je obyčajné, veď vo veku 21 rokov sa stal najmladším víťazom turnaja majstrov za posledných 18 rokov.

Pár minút a pochopíte

Aj keď sme za uplynulých 15 sezón boli zvyknutí predovšetkým na tri mená – Roger Federer, Rafael Nadal a Novak Djokovič – Tsitsipasov triumf nie je nijako šokujúci. Mladý Grék už v minulosti naznačil, že práve on by mohol byť nástupcom veľkej trojky. Predzvesťou prelomovej sezóny bolo vlaňajšie víťazstvo na Next Gen ATP Finals v Miláne.

„Veľmi ma to povzbudilo, ani vo sne som však nepredpokladal, že o 12 mesiacov neskôr ma v Londýne korunujú za šampióna turnaja majstrov,“ vyhlásil na pódiu.

Za rok sa však toho veľa zmenilo. Tsitsipas dosiahol niekoľko pozoruhodných výsledkov a jeho sebavedomie výrazne narástlo. Až tak, že dnes už rozpráva o trofejach, ktoré si v poslednej dekáde delili iba tí najlepší.,,Som presvedčený, že môj prvý grandslamový triumf je blízko. Viem, že sú to silné slová, ale trúfam si povedať, že patrím do elitnej spoločnosti," naznačil veľké ambície.

„Nebude to však jednoduché. Ak sa Federer, Nadal a Djokovič prehryzú úvodnými kolami, máme problém. Všetci traja hrajú zo dňa na deň lepšie. Naviac, zápasy na tri víťazné sety im dávajú vždy niekoľko príležitostí zvrátiť nepriaznivý vývoj. Chce to len čas. Buď ich nakoniec zdoláme, alebo budeme musieť počkať, kým odídu,“ prezradil.

Zaujímavá myšlienka.

Mladý Grék je však celým svojím zjavom, ale aj vnútrom, zaujímavý. „Postačí vám pár minút, aby ste pochopili, že Tsitsipas je všetko možné, iba nie tuctový športovec. Je to človek so zvedavou mysľou – fotograf, cestovateľ, filozof,“ takto opísal talentovaného tenistu britský denník The Telegraph.

Stop Facebooku

Má rád vodné športy, natáčanie videí, filozofiu, prírodu, ale aj modeling. Pred rokom začal na Youtube zverejňovať videá z ciest, ktoré si sám režíruje aj strihá. "Hráči sú celý rok na cestách, ďaleko od domovov a nie je to ľahké. Tenis aj cestovanie tu však budú vždy, tak prečo nemať so sebou hobby a nebyť šťastný?“ vysvetľoval pre New York Times.

Zároveň je to aj výmyselník. Lebo to, čomu donedávna venoval niekoľko hodín denne – sociálne siete – dokázal v priebehu pár minút zahodiť za hlavu. V septembri v jednom z videí všetkých informoval, že si dáva prestávku. S Twitterom, Facebookom aj Instagramom.

„Je to najlepší spôsob, ako sa zamerať výlučne na svoju rodinu a blízkych namiesto toho, aby som svoj čas obetoval ľuďom, ktorých vôbec nepoznám. Zároveň si chcem udržať súkromie mimo dosahu verejnosti,“ vysvetlil Tsitsipas tisíckam fanúšikov.

Je iný ako ostatní. Napokon, ktorý z jeho súperov by na Twitteri počas US Open napísal toto: „Je neuveriteľné, koľko rôznych zvukov môžete počuť na prechádzke v New Yorku. Zatvorte oči a vnímajte to.“

Zrejme žiadny.

Jeden sa však ozval – Austrálčan s gréckymi koreňmi, Nick Kyrgios. „Da fuq,“ odpovedal. Aj keď príspevok neskôr zmazal, tento neslušný výraz sa dostal do Tsitsipasových uší.

"Úprimne, všetci vieme, kto je Kyrgios. Chápem, že niektorí ľudia vnímajú veci, ktoré robím, či statusy, ktoré píšem, ako čudácke. Nuž, je to niečo iné, ako sedieť celé dni pred videohrami,“ poukazoval na Kyrgiosovu záľubu.

„Ja radšej idem von a tvorím. Nevidím zmysel vo videohrách – tiež som sa im kedysi venoval, ale tomu je už koniec,“ dodal hráč, ktorý okrem gréčtiny ovláda aj anglický a ruský jazyk.

Problémový Grék?

Mimochodom, Kyrgios nie je ani zďaleka jediným hráčom, s ktorým má tenisový Sokrates problém. Pochytil sa už aj s najväčšími rivalmi svojej generácie.

Vlani po zápase v Miami mal s Daniilom Medvedevom nepríjemný konflikt. Tsitsipas pri sieti údajne nazval 23-ročného Moskovčana „nudné ruské hov.o“. Pochopiteľne, že jeho súper to len-tak nenechal. Žiadal vysvetlenie, neskôr ospravedlnenie.

Ale nedočkal sa ničoho.

„Bol som nahnevaný a povedal som niečo, čo som spätne oľutoval. Je to však za mnou, už dávno som na to zabudol. Priznávam, náš vzťah nepatrí na okruhu ATP k tým najlepším. Nemôžete mať každého rád. Netvrdím, že ho neznášam, ale na večeru spolu nepôjdeme,“ vysvetlil novinárom svoj postoj.

Nuž, konflikt mu evidentne neprekáža, lebo ani Medvedev nie je posledným tenistom, s ktorým sa počas krátkej kariéry pochytil. Rovnako je na tom aj s Alexandrom Zverevom.

Keď sa pred rokom v kanadskom Toronte pýtali Tsitsipasa, ako vychádza so svojim nemeckým súperom, zareagoval vtipne. „Je to úplne v pohode. Alebo vlastne nijako… Nie je to dobré, ani zlé, je to vybalansované. Medzi tenistami mám veľa priateľov, ale väčšina z nich má viac rokov ako ja,“ zamyslel sa.

Zdá sa, že v nasledujúcich rokoch môže byť o zábavu postarané. Budeme sledovať, ako vychádzajúce hviezdy naháňajú legendárnych veteránov. A následne, ako generáciu džentlmenov vystrieda svorka konfliktných mladíkov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Turnaj majstrov #Dominic Thiem #Stefanos Tsitsipas