Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Antuka Kližana nahnevala. Zdolajú Slováci zvučný tím bez hviezd?

Vo februári to nevyšlo, ale najbližšiu jar by už mohlo. Na to, aby slovenskí tenisti mohli opäť bojovať vo svetovej skupine Davisovho pohára, však teraz potrebujú uspieť. Pred nimi stojí oslabený súper. Švajčiarsko bez Rogera Federera a Stana Wawrinku.

12.09.2019 15:19
Kližan, Ehrat Foto: ,
Pozdrav tímových jednotiek Slovenska Martina Kližana (vľavo) a Švajčiarska Sandra Ehrata.
debata

Začnú jednotky

Najprv Martin Kližan proti neznámemu Sandrovi Ehratovi a potom Andrej Martin proti Henrimu Laaksonenovi. Štvrtkový žreb rozhodol, že barážové stretnutie v piatok otvorí najlepší slovenský tenista uplynulej dekády.

„Síce nehrá v najoslnivejšej forme, no stále je náš najlepší antukár,“ povedal na margo Kližana jeho nedávny tréner a kapitán Slovenska – Dominik Hrbatý.

Oveľa väčší otáznik visel nad tímovou dvojkou. Hrbatý sa v minulosti na tejto pozícii opieral predovšetkým o Norberta Gombosa. Teraz sa rozhodol inak. „V prospech Andreja Martina rozhodlo to, že podáva solídne výkony a jeho herný štýl by mohol na Laaksonena platiť,“ vysvetľoval.

Kližan nemá za sebou vydarené obdobie. Po Roland Garros sa rozišiel s Hrbatým, ale ani to mu nepomohlo zvrátiť nepriaznivý vývoj na okruhu ATP. V rebríčku sa aktuálne nachádza na 90. mieste, pričom na prelome rokov bol v štvrtej desiatke. Naposledy vypadol v 1. kole na US Open.

Tréner Švajčiarov Lüthi: Slovensko má silnejší tím.

Už 30-ročný Bratislavčan si však v tímovej súťaži verí. „Laaksonena všetci dobre poznáme, ostatní hráči na čele s Ehratom sú pre nás neznámou. V športe je možné všetko, no verím, že zvíťazíme a v marci budeme opäť bojovať o postup na finálový turnaj v Madride,“ naznačil.

Proti antuke

V pondelok po návrate na Slovensko však pripustil, že duel so Švajčiarmi môže byť jeho posledným v reprezentač­nom drese.

„Ťažko povedať, čo bude v novom roku. Možno už nebudem hrať tenis a tento zápas bude jeden z mojich posledných v Davisovom pohári. Moja výkonnosť na turnajoch už nie je bohvieaká. Uvidíme, ako sa to celé vyvinie,“ povedal.

Andrej Martin a Martin Kližan hovoria o svojich súperoch.

Kližan okrem toho kritizoval aj rozhodnutie hrať na antuke, s pribúdajúcim vekom mu vraj prechod z tvrdého povrchu na najpomalší povrch robí problémy.

„Bol som za hard. Už sme na ňom rozohratí a ísť teraz opäť na antuku nie je ľahké. Nemám 20 rokov, mám už 30. Pre telo je to väčšia zaťaž, treba myslieť aj na zdravie,“ hneval sa.

V oveľa lepšej forme a zrejme aj nálade prišiel na zraz národného tímu 29-ročný Martin. Na challengerových turnajoch sa mu darí a v rebríčku sa vyšplhal už na 114. miesto – v apríli bol ešte v tretej stovke. Počas týždňa ho chválil aj Hrbatý.

„Teším sa najmä na piatkový súboj s Laaksonenom. Veľmi dobre sa poznáme, sme jeden ročník a často chodíme na rovnaké turnaje. Verím, že moja hra bude na neho platiť. Chcem si ten zápas na obľúbenej antuke užiť. Aj ostatných hráčov poznám zo švajčiarskej ligy. Vyhovuje mi, že sa zápasy začnú neskôr, pretože nie som ranné vtáča,“ zamyslel sa Martin.

Dominik Hrbatý hovorí o budovaní atmosféry v tíme.

Víťaz do baráže

Stretnutia Davisovho pohára sa už viac ako rok hrajú iba počas dvoch dní a na dva víťazné sety. Piatkový program odštartuje štvorhra, do ktorej Hrbatý nominoval oboch deblových špecialistov – Filipa Poláška a Igora Zelenaya.

Pred zápasom však môže urobiť zmenu. Ak by sa o výsledku nerozhodlo ani v tomto dueli, nasledovať budú dve dvojhry. Kližana s Laaksonenom a prípadne na záver aj súboj tímových dvojok.

Víťaz stretnutia si udrží šancu, aby mohol v marcovej baráži zabojovať o účasť na záverečnom turnaji tejto súťaže v roku 2020. V novembri tohto roka budú slovenskí tenisti v Madride chýbať, keďže na jar podľahli v súboji o postup hráčom Kanady.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Martin #Martin Kližan #Dominik Hrbatý #slovenskí tenisti #Davisov pohár 2019 #švajčiarski tenisti