Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Halepová končila zápas, Djokovič iba set. Nepáči sa to už ani Navrátilovej

Téma rovnakých odmien v tenise je už uzavretou kapitolou. Minimálne na grandslamových turnajoch určite. Muži nedostávajú ani o cent viac.

18.07.2019 13:12
Martina Navrátilová, Kate Middleton, Meghan Markle Foto: ,
Zľava tenisová legenda Martina Navrátilová s vojvodkyňou z Cambridge Kate Middletonovou a vojvodkyňou zo Sussexu Meghan Markleovou počas Wimbledonu.
debata (12)

Lenže je to správne, keď na dvorcoch strávia nepomerne viac hodín? Napríklad Wimbledon – londýnska šampiónka Simona Halepová dvíhala trofej po 56 minútach na kurte. A Novaj Djokovič? Ten práve uzatváral prvý set v zápase proti Rogerovi Federerovi. Ich duel trval napokon celých päť hodín.

Tak ešte raz, je to spravodlivé?

„Možno by bolo najlepšie urobiť to tak, že každý bude hrať na dva víťazné sety až do osemfinále. Od štvrťfinálových zápasov by mohli hrať všetci, muži aj ženy, na tri víťazné sety,“ vyhlásila pre britské noviny The Times legendárna Martina Navrátilová.

Novak Djokovič i Rafael Nadal v minulosti niekoľkokrát podrobili systém odmien tvrdej kritike. Podľa nich bol maximálne nespravodlivý aj preto, že práve mužské zápasy sú najväčším korením grandslamových turnajov. Naposledy sa k nim už pridal aj Andy Murray – Brit, ktorý v minulosti stál v každom spore na strane žien, pomaly ustupuje zo svojej pozície.

„Podľa mňa ide o dva odlišné športy. Všetko je o tom, že hráme zápase na tri víťazné sety. Pokiaľ chcete trénovať, aby ste zvládli odohrať päťsetový duel, jedná sa o beh na dlhšiu trať. Aj ženy by tak mali hrať duely na tri víťazné sety, nevidím dôvod, prečo by to tak nemalo byť. Práve v tomto vidí väčšina mužov problém, o prize money až tak nejde,“ prezradil.

Denník Pravda v minulosti oslovil bývalých slovenských tenistov s otázkou na odmeňovanie tenistov. Ján Krošlák sa v tomto spore pridal jednoznačne na stranu mužov.

Finále Wimbledonu mužov Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Švajčiar Roger Federer v akcii.

„Teraz, keď nehrám, je mi to už jedno. Ak si však vezmem desať divácky najatraktívnejších športov, medzi ktorými je bezpochyby aj tenis, tak jedine u nás ženy zarábajú rovnako ako muži. Prečo to tak nefunguje aj vo futbale, v boxe, v basketbale, alebo v golfe? Nekritizujem to, ak to sponzori tak chcú mať a sú ochotní platiť, fajn. Je to predsa ich vec,“ poznamenal.

Karin Habšudová Cíleková však – pochopiteľne – držala v tomto prípade so ženami.

Finále Wimbledonu žien 2019 Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Rumunská tenistka Simona Halepová sa teší z...

„Tak, ako medzi ženami, aj u mužov sú zápasy, ktoré nemajú náboj. Človek si povie, že hráči si toľké peniaze nezaslúžia. Inokedy je to zasa naopak. A že muži hrajú na tri víťazné sety? To je tradícia, sú na to stavaní, ženy by to asi nevydržali. Z pohľadu atraktívnosti zápasov je však paritné delenie odmien spravodlivé,“ dodala k téme.

Čo tenista, to iný názor. Vyberte si.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #wimbledon 2019 #Martin Navrátilová