Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kližan: S neandertálcami som to prehnal. Bol som veľmi nahnevaný

V predošlých rokoch mu uprostred januára zakaždým pieklo na hlavu austrálske slnko. Na úvodnom grandslame roka bojoval s najlepšími tenistami sveta. Teraz je Martin Kližan (28) v úplne odlišnej situácii. Australian Open ani nesleduje.

19.01.2018 11:42
debata (23)
Martin Kližan spolupracuje s Dominikom Hrbatým... Foto: Pravda, Ivan Majerský
Martin Kližan, Dominik Hrbatý Martin Kližan spolupracuje s Dominikom Hrbatým už mesiac.

Bratislavčan tvrdo drie na kurtoch Národného tenisového centra. Pod dohľadom Dominika Hrbatého, s ktorým spolupracuje už mesiac. „Je jedným z mála ľudí, pred ktorými mám na Slovensku rešpekt,“ hovorí niekdajší 24. hráč sveta, v súčasnosti 145. v rebríčku. V otvorenom rozhovore porozprával o naštrbených vzťahoch, peniazoch i svojej budúcnosti.

Ako v týchto dňoch vyzerá váš denný harmonogram?

Aj predtým, keď ma viedli iní tréneri, trávil som viac času na kurtoch ako doma v posteli. Tentoraz je to však poriadna drina. Prvý tréning mám o desiatej ráno – hoci rána pre mňa bývajú zložité. Trénujeme do dvanástej, ideme na obed. Pred treťou mám väčšinou kondičnú prípravu, po nej znovu tenisovú. Vzápätí regenerujem. Domov prichádzam okolo pol ôsmej, dám si večeru a môžem ísť spať. Takto vyzerá môj štandardný režim.

Hovorili ste, že rána sú náročné. Venus Williamsová sa vyjadrila, že vstávanie pred deviatou je trýznenie. Ako to vnímate vy?

Sú dva typy ľudí – noční a denní. Experti to vedia zistiť z testov krvi. Aj na sebe cítim, že skoré rána zvládam ťažko. V posteli by som vydržal ležať aj do obeda. Najmä keď mám vykonávať športovú aktivitu. Predsa len, je to rozdiel v porovnaní s ľuďmi, ktorí ráno vstanú, dajú si sprchu, zoberú do ruky kávičku a sedia v kancelárii. Ja mám najviac energie večer. Preto mi aj viac vyhovujú zápasy, ktoré sú v neskorších hodinách.

Znamená to, že sa musíte premáhať a chodiť spať o čosi skôr?

Samozrejme. Do jedenástej som zakaždým v posteli. Predtým to bolo inak. Moja životospráva nebola ideálna. Pod tým nemyslím len jedlo, ale aj regeneráciu, spánok. Keď ma teraz zavolajú kamaráti von, aj by som šiel, ale som natoľko vyčerpaný, že jednoducho nevládzem. Najmä v momente, keď si predstavím, čo ma zas na druhý deň čaká.

Tešíte sa, že si po ukončení kariéry doprajete spánku, koľko si telo i myseľ zapýtajú?

Jednoznačne. V noci budem hore, cez deň budem spať (smiech).

Prejdime k spolupráci s Dominikom Hrbatým. Od jej štartu uplynul mesiac. Ako by ste ju zatiaľ zhodnotili?

Na jednotku. Z toho mesiaca sme neboli spolu len medzi sviatkami. Uznávam, že niekedy je to náročné, naše pohľady na tenis sa líšia. V porovnaní s Dominom som na kurte o čosi uvoľnenejší, rád sa vyhrám. Napriek tomu sa ho snažím počúvať vo všetkom, absolútne mu dôverujem, uznávam ho ako autoritu. On je šéf.

Čiže mu ustupujete…

Nie úplne. V podstate ide o detaily. Každopádne, všetko, čo Dominik povie, splním.

Uznávam, že niekedy je to náročné, naše pohľady... Foto: Pravda, Ivan Majerský
Dominik Hrbatý a Martin Kližan. Uznávam, že niekedy je to náročné, naše pohľady na tenis sa líšia, vraví Martin Kližan o spolupráci s Dominikom Hrbatým.

Vidíte sa čiastočne v Hrbatom?

Ani nie. Sme úplne odlišné typy. Skôr by sa v ňom mohla vidieť Dominika Cibulková. Domina som nikdy nevidel hodiť o zem raketu, čo sa o mne nedá povedať.

Nestane sa to pod jeho vedením ani vám?

Nikdy (smiech). To veru neuvidíte. Ale vážne: myslím si, že takéto niečo sa z môjho repertoára postupne vytráca. Podobné veci nie sú o trénerovi, ale o povahe hráča. Napríklad aj Roger Federer niekedy pomerne často hádzal rakety o zem, no prestal s tým. To sú emócie. Stačí, aby ste sa zle vyspali a roztrieskate raketu na kusy. Niekedy to z vás musí vyjsť von.

Čo by ste chceli mať z Hrbatého?

Dominik toho dosiahol veľa. Chcel by som mať jeho obetavosť pre úspech. Zakaždým preň urobil všetko. Viem o sebe, že nie som ideálny typ športovca. Napriek tomu som dosiahol veľmi dobré výsledky. Za nimi stojí aj tvrdá drina, hoci mnohí tvrdili, že to tak nie je. Vždy som makal poctivo, no uznávam, že mi chýbal takzvaný doťuk, dôraz pre posledný detail a snaha obetovať tenisu všetko. Dominik bol v tomto iný. Vedel si odoprieť mnohé, čo sa o mne povedať nedá.

Vybrali ste si Hrbatého práve preto, aby vás k spomenutému dôrazu priviedol?

Skôr som ho oslovil, lebo je jedným z mála ľudí na Slovensku, pred ktorými mám rešpekt. Som presvedčený o tom, že pod jeho vedením budem drieť podstatne viac a intenzívnejšie ako predtým. V porovnaní s predošlými trénermi trávim na kurte rovnaký počet hodín, no tréningy sú podstatne intenzívnejšie.

Dovolí vám Hrbatý na tréningu poľaviť?

Vedie ma k tomu, aby som nerobil hlúposti. Do každej lopty musím ísť naplno, nedovolím si trebárs zahrať úder pomedzi nohy.

Do každej lopty musím ísť naplno, nedovolím si... Foto: Pravda, Ivan Majerský
Martin Kližan Do každej lopty musím ísť naplno, nedovolím si trebárs zahrať úder pomedzi nohy, vraví Martin Kližan.

Sledujete Australian Open?

Nie, vôbec.

Prečo?

Tenisu mám každý deň plné zuby. Nehrozí, aby som si ho zapol ešte aj doma v televízii.

Smerujeme k tomu, že počas predošlých rokov ste zakaždým o takomto čase boli v Melbourne. Ako vnímate, že teraz ste prvý grandslam roka zamenili za tvrdú prípravu?

Je to veľká zmena. Ale pozitívna. Konečne som mohol stráviť vianočné sviatky s rodinou. Predsa len, od šestnástich rokov som na Silvestra nebol nikdy doma, väčšinou som sedel v lietadle, alebo som po dlhej ceste spal niekde na Novom Zélande. O to viac som si tieto sviatky užil. Už teraz viem, že ak by som na budúci rok štartoval na Australian Open, nepôjdem pred ním na žiadny prípravný turnaj. Viete, sezóna je dlhá, čo sa potom na hráčoch podpíše.

Kto rozhodol o tom, že nepocestujete tento rok do Austrálie?

Celému tímu to bolo jasné. Nehral som štyri mesiace tenis, nemohol som predsa po mesiaci tréningu ísť na Australian Open. To je skrátka nemožné. Potrebujem minimálne dva mesiace na prípravu.

Na koľko percent ste pripravený na ostrý štart v tomto okamihu?

Na päťdesiat.

Koľko chýba k stovke?

Teraz už všetko pôjde rýchlejšie. Keď je hráč na nule, šplhá sa k vyšším percentám o čosi ťažšie. Potom ide už len o dolaďovanie. Ak ešte dva týždne poctivo potrénujem, budem pripravený.

Na ktorom z turnajov by ste mohli štartovať?

Prihlásil som sa do Francúzska na podujatie v Rennes. Z neho sa však zrejme odhlásim a pôjdem až na ďalší. Po ňom by mali tradične nasledovať Sofia, Rotterdam a ďalšie.

Chýba vám už zápasový adrenalín?

Vôbec. Skôr mi chýba florbalový adrenalín (smiech). Ten si však už nemôžem dovoliť, uberal mi príliš veľa energie. Boli časy, keď som šiel na každý florbal, basketbal, večerný futbal o deviatej. To je však preč. Asi som už starý. Cítim, že už nemám dvadsať rokov.

Martin Kližan a Stan Wawrinka po 1. kole... Foto: Reuters, JASON REED
Martin Kližan Martin Kližan a Stan Wawrinka po 1. kole Australian Open 2017.

Uvažujete niekedy nad koncom kariéry?

Skôr premýšľam nad tým, čo budem robiť po nej.

Čo teda?

Budem robiť s autami a nehnuteľnosťami, alebo so zbrojárstvom. Zbrane, armádne veci ma nesmierne bavia. V televízii sa dívam na dokumenty. Na to, ako trénujú špeciálne jednotky. Viem si pri tom dobre oddýchnuť.

S tenisom nebudete mať nič spoločné?

Na nejaký čas určite nie. Aj teraz si viem predstaviť, že by som raketu nezobral do ruky aj pol roka. Keby som zarábal rovnaké peniaze ako v tenise, tak ho nehrám a venujem sa čomusi inému. Každý robí svoje povolanie na to, aby zabezpečil seba, rodinu. Aj tenis je rovnaký džob ako trebárs novinárčina. Akurát ide o šport – náročnejšiu, hoci lepšie platenú verziu povolania. Nemôže to robiť každý, treba mať na to vlohy. Žiadny Janko si len tak nemôže povedať, že bude hrať profesionálne tenis a očakávať, že sa dostane do Top 10. Takto to nefunguje.

Spomenuli ste vek. Obdivujete Rogera Federera, že aj v 36 rokoch je stále na výslní?

Samozrejme. Veľmi by ma zaujímalo, ako trénuje. Obdivujem ho za to, že sa stále drží pri tenise. V takom veku, po operáciách. Pre tenis je to len dobre.

Spomienka na február 2016, keď triumfoval na... Foto: SITA/AP, Peter Dejong
Martin Kližan Spomienka na február 2016, keď triumfoval na turnaji v Rotterdame.

Tenisti tvrdia, že ak nie ste v najlepšej stovke, nezarábate. Ste teda teraz na tenise stratový?

Jasné, veď som nedostal výplatu štyri mesiace (smiech). Ale mám niečo zarobené z minulých rokov, čiže to nevnímam. Nepovedal by som však, že stačí byť v Top 100, vtedy si hráč zarobí drobné. Ak je však už v Top 30, zarobí si reálne tak, aby mohol mať ruky hore. Môže si povedať, že je bohatý. Keby som bol celý život v Top 100 a mal by som platiť Hrbatého, bol by som v mínuse.

Je váš tréner drahý špás?

Samozrejme. Ale za kvalitu sa platí. Je to ako s autom. Keď si kúpite Lamborghini za 250-tisíc, máte istotu, že sa vám nerozbije. Zrýchlite, keď potrebujete. No keď si kúpite trebárs Fabiu a budete očakávať, že ju vylepšíte a bude na skvelej úrovni, tak sa mýlite. A Domino nie je Fabia, ale Lamborghini. Také, aké mi parkuje v garáži (smiech).

A má vás priviesť späť do elitnej tridsiatky…

Presne tak. Zopár rokov som v nej bol. Bol som predsa stabilným hráčom Top 50. A tam sa veru pohybujú dobré peniaze. Ideálne však je, keď vyhráte jeden veľký turnaj, ako sa mi to podarilo v Hamburgu či Rotterdame. Vtedy zarobíte trebárs 300-tisíc eur. Vždy sa to oplatí viac ako sa prebojovať viackrát do štvrťfinále menších turnajov.

Hovoríte o veľkých turnajoch. Začínať však budete v tejto sezóne na challengeroch. Bude to pre vás dostatočná motivácia?

Určite. Viem, že len cez ne vedie cesta na veľké turnaje. A na nich to je už aj o peniazoch a veľkých bodoch.

Aké máte momentálne tenisové sebavedomie?

Ťažko povedať. Sústreďujem sa len na to, aby som sa zlepšoval. Dobre mi však padne, keď ma Domino pochváli. Jeho slová sú pre mňa veľkou motiváciou.

Zhovárate sa s Hrbatým aj o Davisovom pohári?

Samozrejme. Som nesmierne rád, že ho máme za kapitána. My, hráči, sme mali na zväz štyri požiadavky, tri z nich nám splnili, čo je fajn. Aj to prispelo k lepšej atmosfére v tíme. Výraznú úlohu však zohral aj Domino, ktorého každý rešpektuje, uznáva. Aj vďaka nemu sme si všetko vydebatovali a urovnali vzťahy.

Je Hrbatý dobrý psychológ?

To si nemyslím. Skôr ide o to, že ho ľudia počúvajú. Rešpekt si získal najmä preto, že z toho mála vybudoval veľa. To je ako keď máte 500 eur a vybudujete firmu s ročným obratom 20 miliónov. To je umenie. Nie mať k dispozícii 5 miliónov a dať dokopy firmu s 10 miliónmi.

Hovorili ste o štyroch požiadavkách. O čo šlo?

O tom by som nechcel hovoriť.

Pociťujete po minulých rokoch nejakú krivdu?

Voči komu?

Voči ľuďom z tenisového prostredia, médiám…

Voči médiám určite, niektorým. Tieto veci som však už prestal riešiť. Viete, či je človek úspešný, alebo neúspešný, zakaždým má okolo seba ľudí, ktorí budú nenávistní. Je jedno, či ide o speváka, športovca. Viem, že nie som ideálna postavička pre médiá, ľudí. Nepotrebujem robiť nikomu radosť. Robím ju sebe, rodičom, priateľom. Nepotrebujem, aby ma ľudia umelo obdivovali.

Nemáte v sebe túžbu po sláve, potlesku?

Ale samozrejme, že áno. Aj preto robím šport. Nie je to všetko len o peniazoch. Na Slovensku je to však tak, že športovci majú viac slávy a obdivu v zahraničí.

Martin Kližan s víťaznou trofejou z Hamburgu v... Foto: SITA/AP, Daniel Bockwoldt
Martin Kližan, Hamburg Martin Kližan s víťaznou trofejou z Hamburgu v júli 2016.

Ste si vedomí toho, že ste mohli v minulosti niekomu príliš tvrdými vyjadreniami ublížiť?

Priznávam, že áno. Napríklad, keď som sa vyjadril v súvislosti s mojimi spoluhráčmi v daviscupovom tíme, že bezo mňa by hrali neandertálsku ligu. To som prehnal, mrzí ma to. Ale vtedy som to tak cítil. Zo všetkých strán sa na mňa valili tlaky, do toho sa pridali aj ľudia zo zväzu, ktorí priliali olej do ohňa. Bol som nahnevaný, mal som pocit, že fanúšikovia ani funkcionári si nevážia, čo som pre Slovensko urobil. Napokon, už mi chýbajú len štyri stretnutia v Davisovom pohári a dostanem medailu za oddanosť. To si vtedy nik neuvedomoval, každý videl len to, že nepôjdem reprezentovať do Austrálie.

Veľa sa hovorilo trebárs o vašom konflikte s Karolom Kučerom. Urovnali ste si vzťah?

Stretávame sa na tréningoch, nemám s ním problém.

Neprekážalo by vám, keby sa stal kapitánom daviscupového tímu?

To áno. Ale nie preto, že sme mali konflikt. Prekážal by mi ktokoľvek – okrem Hrbatého, o ktorom som presvedčený, že nás posunie vpred.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Kližan #Dominik Hrbatý