Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pán Kodeš, neplačte. Čo Novotná sľúbila, to splnila

Bola zlomená, ubolená, nesmierne sklamaná. Natoľko, že ani pri výsostne oficiálnom akte neudržala emócie uzavreté za bránami krehkej duše.

20.11.2017 16:52
Jana Novotná Foto: ,
Jana Novotná.
debata (8)

Slzy na ramene vojvodkyne

Keď Jana Novotná podľahla vo finále Wimbledonu 1993 nemeckej tenisovej legende Steffi Grafovej, prišla si po nechcenú trofej s lesknúcimi sa očami. V okamihu, keď si ju mala z rúk vojvodkyne z Kentu prevziať, rozplakala sa. Úpenlivo. Hlavu si bez ostychu zložila na rameno členky kráľovskej rodiny. Drobnú útechu našla v jej objatí. Smútok, ktorý na telách priaznivcov vyvolával zimomriavky, prežívala naplno. Pôsobila bezbranne – ako malé dieťa.

Bol to ikonický okamih. Nehraný, úprimný – skrátka ľudský.

Napokon, taký, aká bola Novotná. Českú legendu miloval svet nielen pre jej tenisový um, ale aj pre dobrosrdečnosť a úsmev. „Ten zostane navždy mladý,“ zaspomínala si Pam Shriverová.

Aj slávna americká hráčka sa pridala k osobnostiam, ktoré si uctili pamiatku Novotnej. Rodáčka z Brna podľahla v nedeľu rakovine. Vo veku 49 rokov naposledy vydýchla doma – v posteli. Obklopená najbližšími.

Novotnej tenisový príbeh poznačili sklamania (napokon, žiadny športovec sa im nevyhne). Tenisová verejnosť si ju však zapamätá predovšetkým ako šampiónku. A nezlomnú ženu, ktorá sa nikdy nevzdávala.

Nechcela zraniť Samprasa

Práve vďaka tejto vlastnosti sa v roku 1998 dočkala najväčšieho úspechu kariéry. Predsa len vyhrala slávny Wimbledon. Turnaj, ktorý nadovšetko milovala. Ctila si jeho históriu, naplno vnímala jeho výnimočnosť a atmosféru.

Jana Novotná podľahla rakovine vo veku 49 rokov. Foto: SITA/AP, JIM GRAHAM
Novotná Jana Novotná podľahla rakovine vo veku 49 rokov.

„Nesmierne rada sa sem vraciam. Vidieť, ako je všetko krásne, zelené, vylepšené, to je úžasný pocit. Keď sa potom oblečiem do bieleho, prebehnem sa po tráve, zahrám si, to všetko mi spôsobuje ohromnú radosť,“ vravela Novotná predvlani v rozhovore pre idnes.cz.

Na All England Club mala krásne spomienky. Napokon, po slzách, ktorými pokropila sako vojvodkyne z Kentu, sa postarala o ďalší legendárny moment. Mnoho fanúšikov spomína na jej beh do hráčskej lóže. V nej hľadala po finálovom víťazstve nad Nathalie Tauziatovou jediného človeka – mamu Libušu. S typickou čelenkou na hlave ju zo všetkých síl objala, obe dámy sa pobozkali. Za potlesku prítomných – vrátane Slováka Tomáša Malika, ktorý pôsobil v úlohe Novotnej sparingpartnera.

V tom okamihu splnila sľub, ktorý dala v roku 1993 – po prehratom finále s Grafovou – Janovi Kodešovi. „Plakal som. Prišla za mnou a vravela: pán Kodeš, neplačte. Ja ten Wimbledon aj tak raz vyhrám,“ zaspomínal si niekdajší český tenista pre idnes.cz.

Keď si konečne splnila najväčší zo snov, akoby na ten moment nebola pripravená. „Šaty mi vybrali hostesky. Ja som mala so sebou len jeden sveter. Potešilo ma, že sa netancovalo. Nechcela som Peta Samprasa zraniť,“ žartovala Novotná po tradičnom Večere šampiónov, na ktorom si približne päťsto vybraných hostí uctilo víťazov Wimbledonu.

Droga? Prisilné slovo

Novotná tenis milovala, zavätila mu celý život. Oddala sa mu – telom i dušou. Aj v čase, keď už mala bližšie k päťdesiatke ako k štyridsiatinám sa udržiavala vo forme. Každý deň behala, cvičila, hrala aktívne. Trénovala krajanku Barboru Krejčíkovú. Do Wimbledonu sa pravidelne vracala na štvorhru legiend.

Jana Novotná ❤️2.10. 1968 - 19.11. 2017 Odešla tenisová legenda. Nikdy nezapomeneme #jananovotna #wimbledon #tennis #legend #rip

Príspevok, ktorý zdieľa Blesk.cz - www.blesk.cz (@blesk.cz),

„Či je tenis pre mňa drogou? To je prisilné slovo. Priznávam však, že som na ňom závislá. Keby som bola bez neho čo i len deň, mala by som po nálade,“ hovorila niekdajšia svetová dvojka, víťazka 24 turnajov WTA vo dvojhre, 76 vo štvorhre, sedemnásťnásobná grandslamová šampiónka (jeden titul v singli, dvanásť v debli, štyri v zmiešanom debli) či majiteľka troch olympijských medailí.

Novotná ukončila aktívnu kariéru po dovŕšení tridsiatky. Po nej zostala verná svojej najväčšej láske – tenisu. V rôznych formách. Stala sa komentátorkou. „Bola okúzľujúcou členkou nášho tímu. Nerobila okázalé vyhlásenia, napriek tomu z nej vyžarovala autorita. A láska k tomuto športu,“ uviedol Russell Fuller, tenisový expert BBC.

Aj on sa presvedčil o tom, že skromne pôsobiaca blondínka s nevinným úsmevom robila všetko naplno. Bola symbolom tvrdého profesionalizmu, pracovitosti. Ale aj nevšednej ľudskosti, ktorá v dnešnom svete športu často chýba…

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Jan Kodeš #Jana Novotná