Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Neľútostný Federer. Génia obmäkčili až deti

Bol chladnokrvný. Nevydal zo seba štipku emócie. Ani v okamihu, keď jeho súperovi po lícach stekali slzy.

16.07.2017 17:18
Roger Federer Foto: ,
Roger Federer po wimbledonskom finále.
debata (7)

Roger Federer je nielen športovou, ale i spoločenskou celebritou. Medzi fanúšikmi je švajčiarska tenisová legenda mimoriadne obľúbená. Napokon, jej oficiálne konto na Facebooku pravidelne sleduje takmer pätnásť miliónov ľudí. Ohromné číslo, ktoré ju zaraďuje do elitnej dvadsiatky najobľúbenejších športovcov planéty.

Snívajte, podarí sa to

Priaznivci obdivujú na rodákovi z Bazileja nielen jeho výnimočné tenisové umenie, ale aj inteligentné, slušné, častokrát vľúdne správanie sa mimo dvorcov. Na nich však Federer už natoľko empatický nie je. Je neľútostný, sústredí sa predovšetkým na seba, na svoj výkon.

Tak, ako počas wimbledonského finále. V momente, keď sa na začiatku druhého setu posadil Marin Čilič na stoličku a pod uterákom prehodeným cez hlavu ukrýval slzy, Federer pokojne odkráčal na svoju stranu kurtu a čakal, kým bude finálová bitka pokračovať. Bez akéhokoľvek súcitu.

Chorvátovi ho neprejavil ani počas výmen. Nemal s ním zľutovanie. Pred zrakom princa Williama a jeho manželky Kate ho bez najmenšieho zaváhania zdolal v troch setoch. A po rekordný ôsmy raz zdvihol nad hlavu najslávnejšiu spomedzi tenisových trofejí.

„Je to neuveriteľný pocit. Keď niečomu veríte, snívate o tom, môže sa vám to podariť. Aj ja som v náročných chvíľach veril, že sa môžem vrátiť na úroveň, na akej som bol v najlepších časoch. Toto je úžasné miesto. Verím, že sa sem ešte niekoľkokrát vrátim,“ hovoril po nedeli už devätnásťnásobný grandslamový šampión a nová svetová trojka.

Plač šampióna

Keď sa prihováral divákom na centrálnom dvorci All England Clubu a miliónom fanúšikom po celom svete, nevedel zatajiť, že aj pre neho ide o výnimočný okamih. Napriek tomu, že v rovnakej situácii sa na grandslamových turnajoch predtým ocitol už osemnásťkrát.

Finále Wimbledonu v obrazoch Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Roger Federer so vzácnou trofejou.

Cestou za devätnástym titulom z turnajov veľkej štvorky prešiel Federer bez zaváhania. Nestratil ani set. Na wimbledonskej tráve pôsobil tak, ako mnohí očakávali. Sebavedomo, suverénne. A najmä oddýchnuto, bol plný energie. Napokon, úspechu na najslávnejšej tráve sveta podriadil všetko. Vynechal celú antukovú sezónu, obetoval i účasť na grandslamovom Roland Garros.

„V mojom veku sa už musím šetriť. Ak chcem hrať ešte zopár sezón, potrebujem so svojím telom zaobchádzať opatrne,“ zdôvodňovala čoskoro 36-ročná superhviezda svoje rozhodnutie.

Počas niekoľkotýždňovej pauzy si Federer, ktorý tohto roku triumfoval aj na Australian Open, dostatočne oddýchol. Venoval sa tomu, čo je pre neho najpodstatnejšie – rodine. Manželke Mirke a deťom – osemročným dievčenským dvojčatám Myle Rose s Charlene Rivou a trojročným chlapčenským Leovi s Lennartom.

Práve až moment, keď Federer po finále zhliadol v hľadisku svoje ratolesti, ho obmäkčil. Odhodil tvár neľútostného tenisového zabijaka a na lavičke sa rozplakal.

Boli to slzy ohromného šampióna. Takého, aký nikdy pred ním a s najväčšou pravdepodobnosťou ani dlho po ňom po svete chodiť nebude.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Roger Federer #Wimbledon 2017