Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Federer naložil Nadalovi, Djokovič opäť krátky na Kyrgiosa

Federer potreboval na zdolanie Nadala iba 68 minút a napäto očakávanú reprízu finále Australian Open 2017 zmenil na jednoznačnú záležitosť.

16.03.2017 08:11
Roger Federer Foto: ,
Roger Federer.
debata

Z niekdajšej veľkej trojky svetového mužského tenisu si vo štvrťfinále dvojhry na turnaji ATP World Tour Masters 1000 v kalifornskom Indian Wells zahrá iba Roger Federer. V očakávanom štvrťfinálovom súboji si Federer nasadený ako deviaty poradil s päťkou „pavúka“ Španielom Rafaelom Nadalom 6:2, 6:3 a ďalší niekdajší líder renkingu Srb Novak Djokovič (2.) opakovane nestačil na austrálskeho búrliváka Nicka Kyrgiosa (15.) – za 112 minút podľahol 4:6, 6:7 (3).

Federer potreboval na zdolanie Nadala iba 68 minút a napäto očakávanú reprízu finále Australian Open zmenil na jednoznačnú záležitosť. Švajčiar sa presadil nekompromisnou ofenzívou s 26 víťaznými údermi vrátane piatich es. Najmä na podaní bol skvelý. V zápase čelil jedinému brejkbalu, a úspešne. Sám využil štyri z piatich možností na prelomenie súperovho servisu. „Ak vám ide podanie, tlačíte na protivníka a celkovo nepoľavujete v agresívnom prejave, môže byť z toho celkom dobrý zápas,“ zhodnotil svoj výkon Federer pre AP. „Ak ide Rogerovi podanie, stúpa jeho hra vo všetkých smeroch a najmä viac si verí. Vtedy je súper prakticky bez šance. V Austrálii som bol blízko víťazstva, dnes bol súper jasne lepší,“ uznal Nadal na webe ATP World Tour.

Už 35-ročný Federer zdolal o 5 rokov mladšieho španielskeho ľaváka tretíkrát v rade, čo sa mu podarilo po prvý raz počas ich 13 rokov trvajúcej rivality. Celkové zápasové skóre stále jasne vyznieva v prospech Nadala 23:13. V skoršej časti turnaja ako teraz v Indian Wells Tennis Garden sa títo velikáni svetového tenisu stretli iba raz, v ich úplne prvej vzájomnej konfrontácii v 3. kole turnaja v Miami v roku 2004. Nadal vtedy zvíťazil 6:3, 6:3.

„Je skvelé zdolať Rafu trikrát za sebou, najviac si vážim víťazstvo na Australian Open, kde som bol za stavu 1:3 v piatom sete na pokraji prehry. Vtedajší comeback a víťazstvo boli pre mňa jedny z najsilnejších zážitkov v celej kariére. Aj triumf v Bazileji bol pamätný, veď na tom turnaji som vyrastal a zbieral som tam loptičky,“ pripomenul Federer.

Nick Kyrgios. Foto: Reuters, Jayne Kamin-Oncea
Nick Kyrgios Nick Kyrgios.

Švajčiarsky elegán dvíhal nad hlavu víťaznú trofej v Indian Wells v rokoch 2004, 2005, 2006 a 2012, v edíciách 2014 a 2015 vo finále nestačil na Novaka Djokoviča. Jeho štvrťfinálovým súperom bude Austrálčan Kyrgios, ktorý si druhýkrát v rade poradil práve s Djokovičom. Nedávno v mexickom Acapulcu ho vyradil vo štvrťfinálovej fáze, aktuálne v Indian Wells v osemfinále. Djokovič zatiaľ nepridá piaty titul z kalifornskej púštnej oázy, resp. štvrtý v rade. Kyrgios zastavil jeho sériu 19 víťazných zápasov v lokalite Coachella Valley aj preto, že srbský zverenec Mariána Vajdu urobil 25 nevynútených chýb. Víťaz si pomohol 14 esami, jedno z nich vypálil rýchlosťou v prepočte 226,9 km/h.

„Som rád, že predchádzajúce víťazstvo nebolo dielom náhody. Bolo horúco, ale bojoval som o každú loptičku. Trvalo to dve hodiny, ale nakoniec je z toho pre mňa veľké víťazstvo,“ skonštatoval 21-ročný Kyrgios. „Miestne podmienky sú také, že loptičky letia vzduchom veľmi rýchlo a vysoko sa odrážajú. Je to taký hazard. Len veľmi ťažko sa potom dá returnovať podanie, ktoré letí rýchlosťou 140 míľ/h dolu ‚téčkom‘,“ hľadal príčiny prehry Djokovič.

Okrem Djokoviča je z hry von aj svetová jednotka Andy Murray, ktorý sa lúčil ešte v 2. kole po prehre s Kanaďanom Vasekom Pospisilom. V osemfinále mala namále aj turnajová trojka Stan Wawrinka. Švajčiar však napokon otočil nepriaznivo sa vyvíjajúci duel s Japoncom Jošihitom Nišiokom a zdolal ho 3:6, 6:3, 7:6 (4). Nišioka bol blízko prvého triumfu nad hráčom Top Ten v kariére a mohol sa stať prvým „lucky loserom“ s účasťou vo štvrťfinále v Indian Wells od zrodu tohto turnaja v roku 1976.

Dvojhra – 4. kolo (osemfinále):
Nick Kyrgios (Aus.-15) – Novak Djokovič (Srb.-2) 6:4, 7:6 (3)
Stan Wawrinka (Švaj.-3) – Jošihito Nišioka (Jap.) 3:6, 6:3, 7:6 (4)
Kei Nišikori (Jap.-4) – Donald Young (USA) 6:2, 6:4
Roger Federer (Švaj.-9) – Rafael Nadal (Šp.-5) 6:2, 6:3
Dominic Thiem (Rak.-6) – Gael Monfils (Fr.-10) 6:3, 6:2
Pablo Cuevas (Urug.-27) – David Goffin (Belg.-11) 6:3, 3:6, 6:3
Jack Sock (USA-17) -Malek Jaziri (Tun.) 4:6, 7:6 (1), 7:5
Pablo Carreno-Busta (Šp.-21) – Dušan Lajovič (Srb.) 6:4, 7:6 (5)

debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Roger Federer #Novak Djokovič #Indian Wells #Nick Kyrgios