Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Gombos posunul svoje maximum. Vo štvrťfinále ho čaká Kyrgios

Slovenský kvalifikant Norbert Gombos zvíťazil po veľkom boji za 156 minút tesne 7:5, 3:6, 7:6 (5) nad domácim rovnako nenasadeným veteránom Nicolasom Mahutom vo štvrtkovom stretnutí osemfinálového 2. kola dvojhry na tenisovom turnaji ATP World Tour 250 Open 13 vo francúzskom Marseille (dotácia 691 850 eur, tvrdý povrch Gerflor v hale), premenil dovedna tretí mečbal.

23.02.2017 19:39 , aktualizované: 23:17
Norbert Gombos Foto: ,
Norbert Gombos.
debata

V piatok vo štvrťfinále bude nie pred 14.00 h čeliť austrálskemu obhajcovi titulu Nickovi Kyrgiosovi.

Gombos napokon nepykal za premrhanie náskoku 5:2 na gemy v rozhodujúcom sete (predtým dokonca mal dva brejkbaly za sebou na 5:1) vrátane mečbalu pri vlastnom podaní v deviatej hre. V jedenástom geme so siedmimi zhodami odvrátil tri jednotlivé hrozby straty podania. V neskoršom tajbrejku sa vymanévroval z manka 2:4. Proti lídrovi svetového rebríčka vo štvorhre Mahutovi dal Gombos 12 es, ale aj urobil 13 dvojchýb. Premenil 3 zo 7 brejkbalov, zdolaný využil 3 z 13 možností na príjme.

„Tie dvojchyby boli aj tým, že som zažíval niečo nové v kariére. Skôr psychologická záležitosť, než nejaké fyzická či technická. Bol som nervózny, najmä vo vypätých stavoch som to asi zbytočne ‚hrotil‘ na risk. Nemyslím si však, že je tam nejaký blok: v 1. kole som neurobil ani jednu dvojchybu, vo finále kvalifikácie tiež nie,“ podotkol Gombos.

Gombos proti 35-ročnému niekdajšiemu 37. mužovi hierarchie Mahutovi, teraz 54. v renkingu, má bilanciu 2:3. Uspel aj v predchádzajúcej konfrontácii predminulý rok v marci v kvalifikácii v Miami (7:6 /3/, 6:3). Francúz bol na tomto podujatí vo štvrťfinále edícií 2008 a 2014, hral na ňom 11. raz.

„S Mahutom som síce mal bilanciu 1:3, ale naposledy som ho porazil. Uvedomoval som si teda, že to môžem dokázať znova. Vedel som, čo od neho môžem očakávať. Samozrejme, kľúčový bol ten získaný prvý set. Opadla zo mňa nervozita. V druhom mi však odišla koncentrácia, zbytočne som riešil malé chyby, práve z tohto dôvodu ma súper brejkol a potom to už dopodával. Na tretí set som sa upokojil. Škoda tej drámy na konci. Pri mečbale za stavu 5:3 na gemy som si myslel, že Francúzov return vydareného druhého podania bude v sieti. Prekvapilo ma, že tesne prešiel. Jemu v tej fáze strašne pomohlo publikum, začal si viac veriť. Udržal som s ním však krok a doputovali sme až do tajbrejku, v ktorom to bol čistý boj. Išiel som do každej lopty naplno a napokon z toho bol môj úspech,“ povedal Gombos.

„Veľmi zle som podával. Pri mojom štýle sa mi v takom prípade komplikovanejšie nabieha k sieti. Súperovi sa darilo na returne, takže som sa po druhých podaniach nedostal k forsírovaniu taktiky servis – volej. Mám v tomto období problémy s nadhodom, chýba mi lepší tajming. Keď sa to deje proti hráčovi agresívnemu počnúc príjmom, okamžite sa ocitáte pod tlakom. Bol to pre mňa nevydarený deň,“ citoval Mahuta portál We Love Tennis.

V prvom sete viedol skúsený Francúz 3:1, za stavu 5:5 však neuspel na servise a slovenský tenista šancu nepustil z rúk. Gombos však v druhom sete za stavu 3:4 nevyužil výhodu podania a rodák z Angers pri svojom servise poslal duel do rozhodujúceho dejstva. V ňom viedol Slovák 3:1 i 5:3, ale pri vlastnom podaní nepremenil jeden mečbal a následne bolo 5:5 i 6:6. Tajbrejk bol ako na hojdačke: Gombos viedol 2:1 s minibrejkom, ale onedlho Mahut kontroval na 4:2 zo svojho pohľadu. Slovenský tenista však zabojoval, získal štyri loptičky za sebou a hoci za stavu 6:4 nevyužil ani druhý mečbal, pri vlastnom podaní si už nenechal vziať štvrťfinálovú ú­časť.

Dvadsaťšesťročný galantský rodák Gombos, 128. v singlovom renkingu, dosiahol už utorňajším triumfom v 1. kole nad ruským kvalifikantom Jevgenijom Donským (6:1, 6:1) na piaty pokus svoj premiérový zápasový úspech v hlavnej súťaži nad úrovňou ATP Challenger Tour či ITF Futures, teraz svoje maximum ešte posunul. V osmičke najlepších si zmeria sily so spomenutou trojkou „pavúka“ Kyrgiosom. Bude to jeho premiérový vzájomný duel s 21-ročnou šestnástkou systému. Austrálčan mal v 1. kole voľno, v osemfinále v stredu prekonal Tunisana Maleka Jaziriho 6:4, 6:2.

„S Kyrgiosom som ešte nehral, ale videl som ho napríklad vlani v septembri, keď sme boli na Davis Cupe v Austrálii. Je to vychádzajúca veľká hviezda, má bombový servis. Bude dôležité dostať sa do returnov a ukázať mu, že to nebude mať ľahké. Pochopiteľne, on je favorit, ja nemám čo stratiť a zabojujem zo všetkých síl. Odohral som na tomto turnaji už štyri zápasy, on iba jeden, ale fyzicky sa cítim dobre. Kondične som veľmi dobre pripravený. Teraz nepociťujem nejakú veľkú únavu. Uvidíme, aké to bude zajtra. Možno budem trošku tuhší, ale ono to v zápase prejde, človek to vtedy až tak nevníma,“ predznamenal Gombos.

Daviscupový reprezentant SR Gombos už má istotu 57 bodov do hodnotenia a prémie 17 985 eur pred zdanením. V online prepočte sa v okamihu premenenia mečbalu posunul na 112. post. Vo štvrťfinále bude útočiť na rebríčkový osobný rekord, ale nie na Top 100. Tento týždeň čisto teoreticky má v dosahu 70. priečku. „Snažím sa nekoncentrovať sa na ten rebríček. Raz som už takú chybu urobil, že som hral o Top 100, mal som to v podvedomí a nezvládol som to,“ skonštatoval Gombos.

Bývalý 103. muž počítačového poradia Gombos (rekord si stanovil 25. mája 2015) do tohto týždňa naposledy bol v „main draw“ na hlavnej profesionálnej úrovni v októbri 2015 v španielskej Valencii: ako tzv. lucky loser z kvalifikácie prehral v 1. kole s Francúzom Benoitom Pairem. Zverenec Ladislava Simona absolvoval takéto stretnutia aj vo Viedni a Valencii v roku 2014 a v Monte Carle v sezóne 2015. Na grandslamových podujatiach, ktoré sú v správe Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) a stoja na úplnom vrchole hierarchie, ešte nikdy nebol Gombos v „main draw“.

Gombos 5. apríla 2016 podstúpil operáciu pravého kolena, v auguste bol 347. v počítačovom poradí. Má na konte štyri challengerové tituly. Vlani sa presadil v októbri vo francúzskom Breste a v novembri na Slovak Open v NTC v Bratislave.

debata chyba
Viac na túto tému: #Norbert Gombos #Nicolas Mahut