Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šramková deptá súperky. Nadchla Hantuchovú

Šanca na postup nebola veľká. Bez viacerých opôr odchádzali na Apeninský polostrov s drobnými ambíciami. Chceli domácim favoritkám čo najviac znepríjemniť postup.

13.02.2017 17:34
debata
zväčšiť Rebecca Šramková (vpravo) s kapitánom... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Rebecca Šramková, Matej Lipták, Daniela Hantuchová Rebecca Šramková (vpravo) s kapitánom fedcupového družstva Matejom Liptákom a Danielou Hantuchovou.

Vďaka skúsenej Daniele Hantuchovej a debutantke Rebecce Šramkovej sa vo Forli zrodilo veľké prekvapenie a zaslúžené víťazstvo Slovenska 3:2. Kým jedna sa pomaly blíži k poslednej loptičke svojej bohatej tenisovej kariéry, druhá sa v prípade podobných výkonov môže tešiť na svetlú budúcnosť.

Fedcupová hviezda

Na dvadsaťročnej Bratislavčanke bolo badať nervozitu iba v úvodných gemoch jej premiérového zápasu v Pohári federácie proti Erraniovej. Po neúspešnom prvom sete dotiahla zápas do víťazného konca.

„Na začiatku som mala stres. Časom však zo mňa opadol a postupne som si začala viac veriť. Vedela som, že na súperky herne mám. Odmalička som túžila zahrať si Fed Cup a vyhrať v ňom nejaký zápas. Verím, že to pre mňa bude štart do veľkého tenisu,“ vravela na včerajšej tlačovej besede Šramková.

Blog fedcup.com okomentoval jej výkony slovami chvály: "Zrodila sa fedcupová hviezda! Novicka Šramková zdolala Erraniovú aj Schiavoneovú v Taliansku a na antuke… Nuž, čosi také je unikátnym prísľubom peknej kariéry.“ Šramkovej agresívny štýl robil talianskym súperkám veľké problémy, čo si talentovaná 118. hráčka svetového rebríčka uvedomuje.

„Boli sme outsiderky, ale verili sme, že ich vďaka našej taktike môžeme zdolať. Odmalička si na kurte verím. Som verná svojmu štýlu a to bola moja jediná šanca na úspech. Snažila som sa súperky čo najviac zdeptať, aby si proti mne verili ešte menej. Bola to skôr mentálna hra ako súboj taktiky. Snažím sa na kurte skúšať viacero variant, aby som súperky mohla prekvapiť. Konečne sa po rokoch ukázalo, že vo mne niečo je,“ tešila sa.

Rady od Hantuchovej

Po absenciách Dominiky Cibulkovej (túto sezónu vynecháva Fed Cup), Kristíny Kučovej (koleno a zuby), zdravotných problémoch Jany Čepelovej v dejisku zápasu nominoval kapitán Matej Lipták do úvodných dvojhier Annu Karolínu Schmiedlovú a Šramkovú. Do záverečných vytiahol tromf – Danielu Hantuchovú.

„Do zápasu som išla s pocitom radosti. Nevedela som sa dočkať momentu, kedy pôjdem na dvorec a začnem hrať prvý gem. Od prvých minút som sa v Taliansku cítila skvele. Domáce boli jednoznačnými favoritkami. Snažili sme sa držať našej taktiky a vyšlo to,“ tešila sa najskúsenejšia slovenská hráčka.

Rodáčka z Popradu pred 15 rokmi prispela k semifinálovému víťazstvu Sloveniek práve nad Taliankami. Aké rady dávala podstatne mladšej kolegyni? „Snažila som sa vžiť do situácie, keď som vo Fed Cupe začínala ja. Hovorila som jej, aby si to užila a nepripúšťala si tlak. Boli to jej prvé zápasy, nečakala som od nej veľa. Hrala vynikajúco. Vidieť to, čo predviedla na kurte pri svojej premiére, bola pre mňa pocta,“ chválila spoluhráčku 33-ročná Hantuchová.

Liptákova dôvera

Reprezentačný kapitán Lipták priznal, že Šramkovú veľmi dobre nepoznal. Po niekoľkých tréningoch v Taliansku urobil skvelý ťah. Mladá debutantka dostala šancu a bola nočnou morou skúsenejších súperiek.

„Na tréningu sme sa zameriavali na rozvoj jej najväčších zbraní. Jej štýl hry bol na Talianky ideálny. Bolo mi jasné, že má potenciál a danosti na to, aby Rebecca svojim agresívnym tenisom dokázala Schiavoneovú i Eraniovú zdolať. Veril som jej. Obavy som skôr mal z toho, ako svoju úlohu zvládne psychicky. Pri svojej premiére išla do hry za nepriaznivého stavu, kedy sme potrebovali získať bod. Zvládla to výborne.“

Podľa Liptáka hrala cez víkend na vyššej úrovni, ako zobrazuje momentálny rebríček WTA. Ten však nie je o dvoch zápasoch vo Fed Cupe, na čo tréner Dominiky Cibulkovej Šramkovú upozorňuje. „Ak bude hrať tak ako minulý víkend, pôjde v rebríčku veľmi rýchlo nahor. Musí však podávať konzistentné výkony. Má dobrú povahu, vyhovujú jej veľké zápasy a výzvy. Keď som jej povedal, že pôjde hrať, neskutočne sa tešila. Je prísľubom pre slovenský tím i tenis,“ dodal Lipták

debata chyba
Viac na túto tému: #Daniela Hantuchová #Rebecca Šramková